Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A posta lecseréli levelesládáit

Szeged - Minden harmadik külterületi levélszekrény helyett már újat szerelt föl Csongrád megyében a Magyar Posta. Az akció folytatódik: a tanyán élőket szolgáló ezer, úgynevezett támpontos megyebeli postaládát júniusig, míg a közel száz szegedi levélszekrényt május végéig cserélik szabványosra.
Búcsúznunk kell a nosztalgia postaládáktól is, mert a Magyar Posta Zrt. idén több mint 18 ezer utcai és külterületi levélgyűjtő szekrényét lecseréli. A nettó 160 millió forintos saját beruházást Tomecskó Tamás sajtószóvivő azzal magyarázta, hogy a legszigorúbb uniós előírásokat alkalmazó magyar törvények szerint új szabványoknak kell megfelelni. Például az utcai levélszekrények bedobó nyílását a korábbihoz képest növelni szükséges, hogy a nagyobb küldeményeket is sérülés nélkül bedobhassuk. Egy másik jogszabály szerint a ládát alacsonyabbra kell helyezni, hogy azt a kerekes székből is elérjék. A váltást indokolja továbbá, hogy a szekrénykék helyét a 30-40 évvel ezelőtti levelezési szokások alapján határozták meg, illetve sok ládát összefirkáltak a graffitisek.

Az összefirkált, régi levélládák helyére május végéig új és szabványos szekrények kerülnek Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert

– A küldeményforgalom 95 százaléka üzleti levelezés. Egyre kevesebb levelet, képeslapot dobnak ügyfeleink a postaládákba – ismeri el a szokások változását Tomecskó Tamás. Ennek ellenére a szolgáltatónak tartania kell magát az előíráshoz: lakott területen nagyjából egy kilométeres körzetben kell lennie egy naponta legalább egyszer ürített ládának, még ha abban évente csak egy-két levél landol is.

Négyféle ládát egységesítenek most: az országban csaknem 800 nosztalgia, mintegy 2300 normál méretű egységláda, több mint négyezer nagyalakú kulcsos, míg megközelítőleg 11 ezer darab ötrekeszes külterületi ládát cserélnek ki. A megbízás magába foglalja mintegy 4100 levélszekrény leszerelését is.

Még hibátlan az új láda. Fotó: Miskolczi Róbert

– Szegeden az engedélyeztetésnél tartunk, de május végéig új láda kerül a mostani közel száz, naponta ürített levélszekrény helyére – mondta Harnos Csaba. A szegedi főposta vezetője szerint a belvárosi levélszekrényeket sokan használják, ellenben a város szélén elhelyezetteket évente csak néhányszor. Ennek ellenére naponta két és fél óra alatt mind a 87 gépi ürítésűből, illetve a több mint tíz kulcsos ládából is elhozzák a postások küldeményeinket.

A tanyán, illetve a külterületen élők úgynevezett támpontos postaládáinak cseréjét már elkezdték, s júniusra befejezik megyénkben. Az itteni közel ezer levélszekrény közül már minden harmadik új.

Szabvány

Minden második otthoni levélszekrény alkalmatlan a mai küldemények fogadására – a Magyar Posta honlapján is olvasható felmérés szerint. A reklamációk mintegy harmadára is a saját postaládája hiányosságait kapja válaszként a bejelentő. Az egyéni levélszekrény méreteire a posta küldeményforgalmi szabályzata is kitér. E ládának is elérhetőnek és jól megközelíthetőnek kell lennie, miközben nyílása legyen akkora, hogy a nagyobb küldeményeket hajtás és sérülés nélkül helyezhesse bele a postás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik az eltűnt egyetemistát

Szeged - A Szegedi Rendőrkapitányság keresi Pordán János 20 éves szegedi egyetemistát, aki 2008. január 8-án ismeretlen helyre távozott. Tovább olvasom