Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A praxishoz kamarai tagság kell

Szeged - Hivatásuk gyakorlásának feltétele, kötelező lett az orvosok számára is a kamarai tagság. Április óta a június 1-jei határidőig 541 új jelentkezőt regisztráltak Csongrád megyében. A doktorok szolgáltatásokban, kedvezményekben kapják vissza a tagdíjat.
Önkéntes tagsággal országosan 30 ezres, megyénkben 1315 fős szervezet volt a Magyar Orvoskamara (MOK). Most, a június 1-jétől kötelező tagsággal Csongrádban 541 doktor újonnan lépett a szervezetbe. Országos trend lehet, hogy szinte minden harmadik-negyedik doktor a jogszabályi kényszer miatt lett MOK-tag. Az egységes egészségi kamarai törvény egyébként a gyógyszerészeket, szakdolgozókat ugyanúgy érinti, mint az orvosokat.

– A többi köztestülethez lett hasonlatossá a MOK: a teljes körű képviselete súlyt ad a kamarának – fogalmaz a szervezet országos elnöke. Éger István új jogosítványaik közül kiemeli, hogy visszakapták az orvosvezetői kinevezések és visszavonásuk véleményezésének jogát. Ez kiterjed a teljes alapellátásra, vagyis például a háziorvos megítélésére is, ami az érdekérvényesítés sikerességét is növeli. Éger István annak is örül, hogy az orvosi díjtételek alsó és felső határának megszabásába is beleszólhatnak. Fájlalja viszont, hogy egyetértési jogaikat nem kapták vissza, így például az egészségbiztosítóval kötendő feltételekbe se szólhatnak bele.

– Orvosi tevékenységet csak az gyakorolhat, aki MOK-tag. Ezért visszaléptem a kamarába – mondja Szilárd András tápai háziorvos. A szegedi háziorvosok egyesületi elnöke reméli, az ezután elkészítendő etikai kódex emeli a szakma színvonalát és rangját.

– A rezidensek forradalmi követelései, az orvosok és az egész egészségügy megbecsültségének helyreállítását célzó javaslatai mellé elsőként a MOK sorakozott föl – emlékeztet Horváth Zoltán. A Magyar Rezidensszövetség tagja pozitívumnak tartja, hogy a pályakezdők kamarai tagdíja csak havi 850 forint, miközben a többi kedvezmény is segíti a fiatalokat.

– Merkantilista módon is „megéri" tagnak lenni – állítja Éger István. Ugyanis a MOK-tag 8. éve havi 1700, évi 20 ezer 400 forint díjat fizet, de ennek többszörösét realizálhatja haszonként a maga számára a különböző vásárlási kártyák, vagy az autóvásárlási kedvezmény igénybe vételével. – 2011-ben 500 millió forintra tehető kamarai tagdíjbevétel 20 százalékát kamarai szolgáltatásra fordítjuk: a jogszolgáltatástól kezdve az érdekképviseleten át, a hírlevélig és a honlapig. De támogatjuk az alapítványt is, ami a szociálisan rászoruló kollégákat, illetve a szakszervezetet segíti.

Olvasóink írták

  • 2. 6664 2011. június 02. 21:02
    „Amúgy elég hülye vagyok, és nem akarok évente kb. 50-150e Ft-tal olcsóbban új autót venni. Akkoe most mi van??”
  • 1. jozko 2011. június 02. 15:29
    „A havi 1700 Ft kamarai tagdíj vagy csúsztatás - vagy nevetséges.

    Mondjuk egy garázsüzletben "paktizáló" kényszervállalkozó kiskereskedő kamarai tagdíjához képest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 évre ítélték a békési rablókat Szegeden

Szeged - Jogerősen kilenc-kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt… Tovább olvasom