Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A pszichés betegek köztünk járnak - veszélyesek?

Szeged - Számos bűncselekmény esetében az az általános vélemény, hogy aki elkövette, nem normális, tette nem emberi. Vajon tényleg nagy a kóros elmeállapotúak aránya az elkövetők között? Tartanunk kell tőlük?
Bizonyára sokan emlékeznek még a balástyai gereblyés gyilkosra. Utcájában féltek tőle, de nem lehetett mit tenni, a tragédia bekövetkezett. Elmeszakértők vizsgálták meg, kiderült, hogy fiatalkora óta paranoid személyiségtorzulásban szenved. Bár a halál és a bántalmazás között csak közvetett összefüggést állapítottak meg, az ilyen esetek kapcsán felmerül a kérdés: mennyire kell tartanunk a közöttünk elő pszichés gondokkal küzdőktől, milyen arányban kerülnek a bíróság elé valamilyen tettük miatt.

A bűncselekmények körülbelül egyharmadában kérik ki az eljárás során az elmeszakértő véleményét. Nehéz helyzetben van: egy, sok esetben több éve lejátszódott pillanatról kell megállapítania, hogy közrejátszott-e a kóros elmeállapot az elkövetésben. Nem is a nyilvánvalóan elmebajosokkal gyűlik meg a baja, hanem az úgynevezett normális állapottól az idáig vezető rengeteg átmeneti eshetőséggel. A bíróságot csak a konkrét esetben érdekli ez a megállapítás, míg az átlagembert a tettes személye érdekli. És a potenciális tetteseké.

Hiszen csak a nagyon súlyos esetek kerülnek elmegyógyintézetbe. Sokan élnek közöttünk enyhe fokban fogyatékosak, szellemileg leépültek, ilyen-olyan mértékben skizofrének, de tudatzavart például magunknak is előidézhetünk alkohollal, droggal. Milyen eséllyel vezetnek ezek a torzult tudatállapotok bűncselekményhez?

Az 54 éves, balástyai asszonyt halált okozó testi sértés miatt ítélték el. Befolyásolta tettét a paranoid személyiségtorzulás?
A gereblyés gyilkosként elhíresült balástyai asszonyt halált okozó testi sértés miatt ítélték el. Befolyásolta tettét a paranoid személyiségtorzulás? Fotó: DM/DV

Sokkal több úgynevezett normális ember követ el valamit, mint a pszichiátriai betegek – von mérleget Szilárd János igazságügyi elmeszakértő, nyugalmazott egyetemi professzor. – Gondoljunk csak az autókban ülő ideges, felfokozott érzelmi állapotban lévő sofőrökre – fejti ki –, a bűncselekményeket sokkal nagyobb arányban az ilyen emberek viszik véghez.. Amit a közvélemény „nem normálisnak" tart, az nem biztos, hogy orvosilag is megállapítható.

Mint mondja, igaz az, hogy egyes betegségekhez jellemző bűncselekménytípusok társulhatnak. A skizofrének esetében nem ritkák az agresszív megnyilvánulások. Az enyhe fokban fogyatékosok közül kerül ki a fiatalkorú elkövetők harmada, ha tulajdon elleni vagy agresszív cselekményekről van szó. A mániások sokszor felelőtlenül mennek bele csalásokba, a szülés utáni depresszióból fakadó sajnálatos cselekményekről talán már mindenki hallott. De, hangsúlyozza, bár előfordulhat, nem az elmebetegek és egyéb okok miatt beszámítási képességükben korlátozottak jelentik a legnagyobb veszélyt a társadalomra, ezt statisztikák is bizonyítják.

Sok az ilyen szempontból problémás ember Magyarországon. Az EU vizsgálata szerint más országhoz viszonyítva nálunk a lakosság nagyobb aránya áll gondnokság alatt. Figyelni kell rájuk, és azokra, akik még semmilyen orvosi ellátást nem kaptak. Nem a hisztériakeltés miatt, hanem azért, hogy megkapják a megfelelő segítséget, hogy se magukra, se másokra ne legyenek veszélyesek.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. xcbcr 2009. október 13. 16:04
  „Ezt a cikket a xanaxgyártók és vényre felírók országos szövetségének szíves támogatásával olvashatták.”
 • 30. Vicevi 2009. október 12. 12:30
  „szerintem a balik is pszichés jelenség meg az szdsz is meg a stb. is”
 • 29. OPP 2009. október 11. 20:02
  „A rosszindulat, aljasság és a butaság lehető "legjobb" fegyvere. Használják is sokan....meg sok egyéb mást is.”
 • 28. flexsnake 2009. október 11. 11:56
  „A jobbik is pszichés jelenség :D”
 • 27. metatron 2009. október 10. 20:08
  „Szocialista kapcsolatú és beállítottságú reklámcégnél dolgoztam. Egyszer tettem megjegyzést a szocialista pártra a cégben,attól fogva én lettem a "bolond és az agressziv"ember a cégnél(csak erre a megjegyzésre)Régi taktika a szocialista rendszerben,hogy akinek más véleménye van,az bolond vagy agressziv.Szerintem a hazugság az agresszió,viszont a hazugság megtorlása reakció.”
 • 26. Lehiggadt 2009. október 10. 16:38
  „Az az egyik baj, hogy egy beteget, akin látszik ugyan, hogy az, amíg az első balhét el nem követi, NEM LEHET - a régi fogalmak serint - közveszélyessé minősíteni és elzárni, bezárni! A rohadt nagy liberális demokrácia közepette nagyon korlátozták a kényszergyógykezelés elrendelésének lehetőségét...
  Nap mint nap látok - most nem csak a parlamenti közvetítésekre gondolok... - olyan embereket, akiktől szinte fél az ember, mert nem lehet tudni, hogy mikor önti el az agyát a sz@r...”
 • 25. TrombiFrédi 2009. október 09. 18:00
  „Ez a "veszélyesség"relatív dolog, mert attól is függ, hogy kire!”
 • 24. andrisne 2009. október 09. 16:47
  „Köszi CID,állati jót nevettem az IVY-nek adott válaszodon.Egyébként meg igazad van.Nem kell tőlük félni.ÍÉn sok-sok évet dolgoztam a pszichiátrián,meg lehet szokni,sőt szeretni is őket.”
 • 23. turulvedo 2009. október 09. 15:24
  „fülbevalod neked van .”
 • 22. flexsnake 2009. október 09. 15:22
  „Veszélyesek. Ide is kommentelnek turulos meg a lacas meg a többi közveszélyes.”
 • 21. turulvedo 2009. október 09. 14:32
  „:)”
 • 20. CID 2009. október 09. 14:25
  „Nekem is van skizó ismim. ő spec. teljessen békés. Gondolom, ha azért már valaki ön és közveszélyes kap egy bájos gumiszobát vagy hátulkötös kardigánt.

  IVY bolondoktól nem kell félni, szépen bólogass, helyeselj még ha nem is érted őket. Kicsit alaposabb odafigyelést igényel a velül történő kommunikáció, de azért megoldható.
  Flexivel is jól elszoktál diskurálni :)”
 • 19. bélás 2009. október 09. 13:37
  „Itt is.”
 • 18. Titanilla 2009. október 09. 13:17
  „Egyik ismerősömet aki már idős, és gyenge volt, egy lakótárs ápolta. Ismerősöm halála számomra furcsa, ésnem egyértelmű körülmények között zajlott le, mint utóbb kiderült, közben félmillió forintjától is megszabaditották. És nem mert rendőrségre menni. Ezt csak azért irtam le, mert aki ápolta paranoid skizofrén volt, ma is az. Persze ismerősőm nem tudta, én is csak a haláleset után tudtam meg.”
 • 17. bélás 2009. október 09. 13:13
  „16. IVY 2009.10.09. 12:52
  Nekem is szokott 6 sör után, de ez még nem jelent semmit.
  Ne félj, mert kiszagólják és kliszívják a véredet a démonok. Ők azok, csak nem tudják eltakarni teljes valójukat. A vér hiánya okozza agressziójukat.
  Félsz még ?”
 • 16. IVY 2009. október 09. 12:52
  „Komolyan!
  Én félek tőlük! Vérbe forog a szemük!”
 • 15. bélás 2009. október 09. 12:44
  „Boldogok a bolondok, mert megbocsájtást kapnak.
  Ezek szerint én nem vétkezhetek.”
 • 14. IVY 2009. október 09. 12:39
  „nyanya, az a lényeg, hogy te tudod.:)”
 • 13. nyanya 2009. október 09. 12:27
  „Hát én nem tudom, a barátom felesége is skizofrén és egyszer hallottam milyen artikulátlanul üvölt aztán tör zúz ha megkérdik mi baja azt mondja semmi. Attól tartok egyszer nekimegy a gyerekeknek vagy a barátomnak. Nem kezelteti magát mert nincs betegségtudata, de én tudom, hogy skizofrén és csak rosszabb lesz és nem tudnak vele mit kezdeni. HM!”
 • 12. bélás 2009. október 09. 12:09
  „Hogy veszélyesek e? Nem sőt határozottan keresem őket. Jó velük kommunikálni, csak az a lényeg hogy te ne szólj semmit.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi nyár: majdnem megdőlt a melegrekord

Szeged - Nyári kánikula tombolt tegnap Szegeden. Nagyot tévedett, aki reggel őszi ruháit öltötte… Tovább olvasom