Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A püspökségtől kaphatja az új, mobil színpadot a szabadtéri

Szeged - Értesüléseink szerint nem a szabadtéri játékokat rendező városi cég, hanem a püspökség kapott a kormánytól 50 millió forintot a Szegedi Szabadtéri Játékok infrastruktúrájának fejlesztésére. Ebből a pénzből vásárolhatja meg a Szeged–csanádi Egyházmegye az új, mobil színpadot. Azt egyelőre nem tudni, milyen feltételekkel adja oda a szabadtérinek.
Még júliusban levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Kiss-Rigó László megyés püspök és Harangozó Gyula, a szabadtéri játékok művészeti igazgatója. Ebben egyebek mellett arról tájékoztatják Orbánt, hogy az egyházmegye és a szabadtéri játékok vezetése az egyeztetések során megtalálta a mindkét fél számára egyaránt kielégítő megoldást. Ez pedig nem más, mint egy új, a jelenlegi méretével megegyező mobil színpad. Ennek kialakítását a hozzá tartozó konténeres öltözőrendszerrel együtt 330 millió forintra becsülte a püspök és a művészeti igazgató, akik a miniszterelnök támogatását kérték az elképzelés megvalósításához.

A fenti levél tükrében érthetetlen, hogy a projekt felelőse, Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora miért nyilatkozta pár napja azt lapunknak, hogy a dóm 2 milliárdos felújítása nem zavarja a szabadtéri játékokat, emiatt nem kell a tér másik felére költöztetni a színpadot. Kozma azt is elmondta, a főbejárat előtt, az előlépcső alatti majdani látogatóközpont a szabadtéri előadások idején a lebonyolítást és a művészek, vendégek kiszolgálását is segíti.

Idén a dóm elé építették fel a színpadot – de hol lesz jövőre? Fotó: Frank Yvette
Idén a dóm elé építették fel a színpadot – de hol lesz jövőre?
Fotó: Frank Yvette

Ennek homlokegyenest az ellenkezőjét állította a keddi sajtótájékoztatóján Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a dóm felújítása miatt 180 fokban megfordítják a nézőteret, és az óraterasz területén építik fel a mobil színpadot. További változás, hogy az öltözők konténerben a Rerrich Béla térre kerülnek. Herczeg azt is elmondta, „a szabadtéri történetének legjelentősebb színpadtechnikai beruházására készülünk (...) új, mobil színpadot vásárolunk, amely gyűrűs forgóval rendelkezik".

A szabadtéri mint harmadik templom

„A Szegedi Szabadtéri Játékok egész eddigi, 82 éves története jelképezi egy európai városi tér vallási és kulturális hagyományainak kiegyensúlyozott, sőt kifejezetten termékeny, barátságos együttélését. (...) A különleges színház a Dóm téren a Dömötör-torony és a fogadalmi templom ölelésében, mintegy harmadik templomként, a zsidó-keresztény gyökerű európai kultúra szakrális helyszíneként, mondhatni: zarándokhelyként tündököl" – írta egyebek mellett levelében Orbán Viktor miniszterelnöknek Kiss-Rigó László megyés püspök és Harangozó Gyula, a szabadtéri művészeti igazgatója.

Szeptemberben a kormány 50 millió forint támogatást nyújtott a Szegedi Szabadtéri Játékok infrastruktúrájának fejlesztésére. A döntés után Botka László polgármester levelet írt Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy a 2014-es évad zavartalan lebonyolításához minimálisan 100 millió forintra lenne szükség, mert a színpad és az ahhoz kapcsolódó gépészet a dóm felújítása miatt ellehetetlenül. Botka kérte a minisztert, hogy még idén „további 50 millió forint kormányzati támogatás folyósításáról szíveskedjen intézkedni a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. részére, amely a támogatás címzettjeként, szerződött partnereként a szükséges eljárásokat lefolytatja". A polgármester szerint amennyiben nem sikerül a közbeszerzési eljárásokat idén elindítani, ellehetetlenül a 2014-es évad.

Lapunk információi szerint hidegzuhanyként érte a városvezetést, hogy tudomásuk szerint nem a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft., hanem a Szeged–csanádi Egyházmegye kapta a kormánytól a szeptemberben megítélt 50 millió forintot a Szegedi Szabadtéri Játékok infrastruktúrájának fejlesztésére. Ebből a pénzből vásárolhatja meg a püspökség az új, mobil színpadot.

Szerettünk volna erről többet is megtudni a szabadtéri játékok vezetésétől, de azt a választ kaptuk, „Herczeg Tamás igazgató úr köszöni az érdeklődést, de a keddi sajtótájékoztatón elhangzottakon kívül az ügymenet jelenlegi szakaszában nem áll módjában további részleteket közölni". Ígérték, hogy a partnerekkel együtt hamarosan – amint időszerű lesz – kimerítő és pontos tájékoztatást adnak.

A Szeged–csanádi Egyházmegyének is feltettük írásban a kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, megkötötték-e már az 50 milliós szerződést az állammal, illetve milyen feltételekkel kapja majd meg a szabadtéri a püspökségtől az új, mobil színpadot. Lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. kispacni 2013. október 21. 08:46
  „26.

  Próbáld meg kibérelni mondjuk a Megyeháza központ termét, és ott egy olyan fesztivált szervezni, amelynek nem utolsó sorban a profitszerzés is a célja. És utána háborodjál fel nyugodtan, hogy tőled a Megyeháza bérleti díjat szed. Amúgy miért is, hiszen az köztulajdon, tehát a tied is.
  Egyéb kérdés ?

  :-)”
 • 26. szatyi 2013. október 20. 11:41
  „"23. B.b.c 2013.10.19. 23:37
  ..Nyilván az Egyház saját területének használatáért bérleti díjat fog kérni."

  Milyen jó, emberbaráti cselekedet ez az egyház részéről! És csodálkoznak,-nem értik!- hogy miért fordulnak el az emberek tőlük!”
 • 25. dondongó 2013. október 20. 11:11
  „Állítólag a sztriptízbárok is egyházi kezelésbe kerülnek hamarosan. :-)”
 • 24. petrov 2013. október 20. 07:20
  „Zsoltár 24, 1. "Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai..."
  Zsoltárok 2 : 11 - Szolgáljátok az Urat félelemmel, és örüljetek reszketéssel.

  Az "egyházak" mint sajátos hatalmi szerveződések és az "Úr örökösei", többnyire sajnos ugyan ezeket az elveket vallják. (Tisztelet a kivételnek)”
 • 23. B.b.c 2013. október 19. 23:37
  „"Valaki mondja már meg, vajon mi köze a Püspökségnek a szabadtéri színpadához????"
  Csupán csak annyi, hogy éppen a színpad területe az Egyház tulajdona, Földhivatalilag bejegyezve!
  Tehát, eddig a Szabadtéri szerzett hatalmat az egyházi tulajdon felett és nem fordítva.
  Gondolom, elegük van abból, hogy minden évben deszkákkal, pallókkal, vasakkal, egyebekkel, és részeg ácsokkal van tele a templom főbejárata, és egy hónapig barkácsolnak valami színpad félét. Most lesz egy olyan, amelyet modul rendszerben össze- és szétszerelnek, mint a majdani partfalat, pedig arra nem biztos, hogy minden évben szükség lesz. Nyilván az Egyház saját területének használatáért bérleti díjat fog kérni.”
 • 22. kormoska 2013. október 19. 21:25
  „Na erről beszéltem.....,akkor úgy írom,hogy a püspökség lehet hogy bérbe adja a Szabadtérinek,és lehet hogy nem ingyenesen.
  Így sokkal szebb,na:-)”
 • 21. kormoska 2013. október 19. 20:31
  „16.állampolgar
  "Valaki mondja már meg, vajon mi köze a Püspökségnek a szabadtéri színpadához????"

  Jól látod,semmi.......,<moderálva>”
 • 20. Agáta 2013. október 19. 20:29
  „Majd a Püspökség bérbe adja a Szabadtérinek a színpadot.”
 • 19. rózsakert 2013. október 19. 18:34
  „15. _csutak_ 2013.10.19. 13:11

  a kolomp---akarom mondani a templomharang majd irányt mutat----miért csodálkozik?”
 • 18. pachakuti 2013. október 19. 16:22
  „Azt értem, hogy a kormány (le)fizeti az egyházakat.
  Azt nem értem - vagy titkolják - az egyház mit nyújt érte?”
 • 17. petrov 2013. október 19. 14:30
  „A lelkek feletti totális korlátlan hatalom kiépítésnek ( és egyházi kézbe való átjátszásának) egyik apró "kulturális" mozzanata ez.”
 • 16. allampolgar 2013. október 19. 14:17
  „Na így szerez az egyház hatalmat a Szabadtéri felett (is)...

  Valaki mondja már meg, vajon mi köze a Püspökségnek a szabadtéri színpadához????”
 • 15. _csutak_ 2013. október 19. 13:11
  „A kormány ott alázza a város lakosságát ahol csak tudja!
  És a balga nép meg ezt szó nélkül tűri :(”
 • 14. palimadar 2013. október 19. 11:19
  „Tulajdonképpen futballakadémiát is üzemeltetnek. Vagy ők mások?”
 • 13. kormoska 2013. október 19. 11:10
  „10.Bendegúz
  "Ami tény hogy fel kell újítani a dómot, és a környékét,és új színpad is kell mert kezdnek balkániasodni a helyzetek"

  Nem kell neki balkánosodni,eleve a Balkán szélén vagyunk,nem tűnt fel:-)?”
 • 12. Moon 2013. október 19. 11:06
  „A püspökség vásárolja meg a mobilszínpadot? Mi van?? Csak én nem értem?”
 • 11. nemtudomka67 2013. október 19. 11:02
  „7. Pimpa42 2013.10.19. 09:20
  " Csak én nem értem ennek logikáját?"
  Én se értem.

  8. majzik 2013.10.19. 09:45
  " Botkának én sem adnék egy buznyákot sem ! "
  Én se,de neki nem is akart adni senki!”
 • 10. Bendegúz007 2013. október 19. 10:36
  „Ami tény hogy fel kell újítani a dómot, és a környékét,és új színpad is kell mert kezdnek balkániasodni a helyzetek.
  Az Aradi vér tanuk terét is fel kellene újítani,és a Rerrich Béla térre is ráférne a felújítás.”
 • 9. dondongó 2013. október 19. 10:01
  „A városi cég meg imádkozik. :-)”
 • 8. majzik 2013. október 19. 09:45
  „Botkának én sem adnék egy buznyákot sem !

  Lásd. <moderálva>”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei jelölteket mutatott be a Jobbik

Talpra akarják állítani a szegedi konzervipart, veszélyesnek tartják a román állampolgárságú munkavállalókat és a szociálisan bérlakáshoz jutókat. Tovább olvasom