Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A Quaestor-károsultak az államtól várják a pénzt

Csongrád megye - Tegnap vitatkoztak, ma már el is fogadhatják a parlamentben azt az előterjesztést, hogy Quaestor-ügyben a csaló brókerek a vagyonukkal is feleljenek az okozott kárért. A károsultak egy része szerint a Magyar Nemzeti Banknak kellene fizetnie a becsapott embereknek. Április 11-én Budapesten tüntetnek.
 250 milliót érhet a Kass

A Quaestor csoport zárolt ingatlanai közé tartozik a szegedi Kass Szálló is. Ennek eladásából is lehetne fedezni a károsultak befektetéseit. De mennyit is ér Szeged egykori szállodája, amelyet 1994-ben vásárolt meg a Quaestor, és amelynek felújítását uniós támogatással 2008-ban majdnem el is kezdte? A szegediek szerint nincs ember, aki egy forintot is adna érte, hiszen csak milliárdokért lehetne felújítani. Bozsó Miklós igazságügyi szakértő, a LIMIT Vagyonértékelő Kft. tulajdonosa és ügyvezetője szerint azonban ez nem így van. Kényszerértékesítés során legalább 200-250 millió forintért el lehetne adni a közel 1800 négyzetméteres telken álló, 5000 négyzetméter „redukált" területű, szerkezetkész állapotban lévő ingatlant. Ez mintegy 50 ezer forintos négyzetméterenkénti árnak felel meg. Ha azonban hitellel terhelték meg az épületet, akkor a vételárból először a bankot kell kifizetni, és lehet, hogy semmi se marad a kártalanításra. Korábbi információink szerint a Quaestornál 700 millió forinton tartották nyilván a volt szállodát.

– Túl vagyok a pánikrohamokon, és ma már aludni is tudok. Minden betűt elolvasok az interneten, amit csak a Quaestorról írnak. Beszélgetek más károsultakkal, szerveződünk a Facebookon, hol felhergeljük, hol nyugtatjuk egymást. Minden körülményt mérlegelve úgy látom, hogy lesz kártalanítás, ha nem a Bevától, akkor az államtól. De a nagy értékű ingatlanvagyonban, amivel etettek bennünket az első napokban, nem bízom – mondta Emma, az egyik szegedi károsult.

A Quaestor-ügyfeleket arról kérdeztük, mit szólnak az elmúlt napok történéseihez, Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásához, mintegy 40 ingatlan zárolásához, és reménykednek-e abban, hogy viszontlátják a pénzüket.

– Szerintem az állam feltölti a Befektetés-védelmi Alapot, a Bevát, és a 6 millió forint alatti összegeket kifizetik. Azért, mert már mindenki látja, hogy a kormányig vezetnek el a szálak. Sok károsulttal tartom a kapcsolatot, órákig beszélünk telefonon, ami már a munkám rovására megy. A tüntetéseknek nem látom az értelmét: ha Szegeden összehoznának egy megmozdulást, persze elmennék rá. De kinek tüntessen a nép? A polgármesternek? – kérdezte Sándor, hozzátéve, hogy a megmozdulásnak egyedül Budapesten lenne értelme, az április 11-ére tervezett tüntetést távolról támogatja.

– A kormány nyakig benne van, emiatt nem menekülhet el a megoldás elől. Ha ebben az országban így működhetett egy brókercég, ha alá lehetett íratni az emberekkel olyan szerződéseket, amelyekkel megtévesztették őket, akkor ki kell fizetni a pénzeket – közölte Irén, aki még mindig nem tud megnyugodni.

Ma akár el is fogadhatja a parlament a Fidesz–KDNP előterjesztését, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. Közben még mindig nem tudni, hogy a Beva helytáll-e a károkért. Az alap a múlt héten tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalását, miszerint kártalanítania kellene a fiktív Quaestor-kötvényeseket, mivel a semmit adták el nekik. Az alap igazgatósága azonban csak azt követően alakítja ki hivatalos álláspontját, hogy a külső jogi szakértők véleményét kézhez kapja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Európába tartottak

Szerb és görög embercsempészek kerültek rendőrkézre Csongrád megyében. Tovább olvasom