Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Rajna kincse élőben New Yorkból

Szeged - A nagy sikerű első évad után Richard Wagner négy részből álló operasorozatának, A Nibelung gyűrűjének első darabjával, A Rajna kincsével ma folytatódnak az élő közvetítések a New York-i Metropolitan Operából. Ebben az évadban tizenkét darabot láthat a szegedi közönség a Metből a Belvárosi moziban.
A Belvárosi moziban szombat este 19 órától a világ leghíresebb dalszínházából, a New York-i Metropolitan Operából A Rajna kincsével folytatódnak az élő közvetítések. Ebben az évadban tizenkét darabot láthat a szegedi közönség a Metből a Zsigmond Vilmos Terem 14x6 méteres vásznán, 5.1-es Dolby hangrendszerén, HD minőségben. A jegyeket szólóban, illetve háromfajta bérletkonstrukcióban árulják. Van egy „kakukktojás" is: a bérleten kívüli Nixon Kínában című 20. századi darab, amelyet február 12-én sugároznak majd.

A ma esti évadnyitó közvetítésen A Rajna kincsét, Wagner monumentális tetralógiájának, A Nibelung gyűrűjének prológusát adják. A Rajna kincsével egy 40 tonnás high-tech gépezet is debütált, amit a rendező, Robert Lepage kifejezetten a Met új Wagner-sorozatához tervezett.

A Metben énekel a szegedi győztes. Fotó: DM/DV
A Metben énekel a szegedi győztes.
Fotó: DM/DV

(Májusban közvetítik A walkürt, a 2011/12-es szezonban a Siegfriedet és Az istenek alkonyát.) A különleges díszletet többéves előkészület és több hónapos próba után láthatják a nézők. Lepage berendezése 24 óriási, formájában zongorabillentyűre emlékeztető alumínium elemből áll, amelyek egy központi gerinchez csatlakoznak. Képesek arra, hogy párhuzamosan forogjanak körülötte, vagy a legkülönbözőbb alakzatokba rendeződjenek, megjelenítve a Rajna partját, vagy éppen azt a csigalépcsőt, amely a törpe nibelungok barlangjába vezet.

Az amerikai sajtó felejthetetlen élményt jósol azoknak, akik megnézik a világhatalmat ígérő, elátkozott gyűrű harcokban, ármányokban és csodákban gazdag történetének előjátékát. A New York-i közönség szeptember 27-én, a Met évadnyitó előadásán láthatta először az új produkciót, „amelynél szebbet nehéz elképzelni" – írta róla az AP amerikai hírügynökség. Az opera főszerepeiben számos világsztár lép fel.
Wagner-operával indul a Metropolitan-sorozat a Belvárosi moziban. Fotó: DM/DV
Wagner-operával indul a Metropolitan-sorozat a Belvárosi moziban.
Fotó: DM/DV

Kiemelkedő a walesi basszbariton, a Wotant éneklő Bryn Terfel alakítása. Róla érdemes tudni, hogy 1994 őszén együtt debütált a Metben Gregor Józseffel a Figaro házasságában, és jó barátságban volt basszistánkkal. Elismerően szóltak a beszámolók a Fricka szerepében bemutatkozó amerikai mezzoszopránról, Stephanie Blythe-ról és az Alberich szerepét megformáló Eric Owens basszbaritonról, továbbá a két óriást megtestesítő Franz-Josef Selig és Hans-Peter König basszista teljesítményéről.

A szegedi közönség számára a közvetítés különlegessége lehet, hogy szőke germán istenként, Froh szerepében az amerikai Adam Diegelt láthatjuk (képünkön), aki 2008-ban az Adriana Lecouvreur Mauriziójaként megnyerte az első nemzetközi operaversenyt, majd nagy sikert aratott Cavaradossi szerepében a nagyszínházi Toscában, a nyáron pedig a Dóm téri Három tenor koncerten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alexandriai Diophantos

Szeged - - Az ókori görög tudományos művek sérültebben és kisebb mennyiségben maradtak meg… Tovább olvasom