Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

A rákot legyőzte, a hivatalokkal nem bír Andrea

Szeged - Nincs még tíz éve, hogy rákos, ezért nem kaphat a hivatalos indoklás szerint rokkantjáradékot Andrea. A 35 éves, négygyermekes asszonyt 80 százalékos rokkantnak nyilvánították, szakértők is megállapították, hogy munkaképtelen.
Még az orvosok is csodának tartják, ahogyan Kovácsné Ponyecz Andrea felépült súlyos betegségéből. A 35 éves asszonynál tavaly diagnosztizáltak rosszindulatú méhnyakrákot. Műtét közben derült ki, hogy a daganat áttéteket is képzett, emiatt lényegében mindenét eltávolították belülről, amitől egy nő nő lehet. A súlyos műtét ellenére azonban már pár óra után beindultak a szervezetében olyan folyamatok, amelyek másnál hónapokat vesznek igénybe, másnap pedig felkelt.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

– Egyszerűen meg akart gyógyulni, hiszen öten vártuk haza – mesélte férje, Ferenc. Miközben az orvosok tíz százalékot adtak az életben maradására, Andrea felépült, dacára annak is, hogy nem tudtak minden rosszindulatú kinövést eltávolítani, így sugár- és kemoterápiára is szükség volt. Ehhez persze szerető családja mellett az is kellett, hogy mindenüket pénzzé tegyék.

– Az utolsó fillérjeinket is a különböző gyógymódokra költöttük. Elúszott az építkezésre szánt telek és minden más is. Nem számított semmi, csak hogy itt legyen velünk – fogta meg felesége kezét Ferenc, akinek egészsége szintén ráment a párja miatti aggodalmaskodásra. Szívbetegként ma már csak 4 órában tud munkát vállalni, havi 40 ezer forintért.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

A pár négy gyermeket nevel, a legkisebb 8 éves. Bevételük azonban teljes egészében albérletük költségeire megy el. – Húszéves fiunk támogat bennünket anyagilag, hogy legyen mit ennünk – futotta el a könny Ferenc szemét, akit láthatóan megvisel, hogy fiatal emberként sem tud gondoskodni családjáról. Andrea szintén munkaképtelen: D minősítésű, vagyis a legsúlyosabb állapotban lévő, 80 százalékos rokkantnak nyilvánították. Lényegében magát is alig tudja ellátni. Csakhogy ennek ellenére egy fillér ellátásra sem jogosult.

– A rehabilitációs járadékot azért nem kaphattam meg, mert nem volt 185 nap biztosítási jogviszonyom. Húsz éve vagyok főállású anya, a gyereknevelés azonban nem számít ebben az esetben munkaviszonynak.


Ezután rokkantjáradékot igényeltem, melyet pedig azzal az indokkal utasítottak el, hogy jogszabály szerint csak akkor járna, ha a betegségem 25 éves korom előtt is fennállt volna. Vagyis bizonyítanom kellene, hogy tíz éve szenvedek egy olyan betegségben, mely műtét és kezelések nélkül másfél év alatt végez az emberrel.

A család az asszony rokkantosítása után reménykedett abban, hogy anyagilag egyenesbe jönnek, így hidegzuhanyként érte őket az egyébként teljesen életszerűtlen elutasítás. Időközben ráadásul az OEP is megbírságolta őket azért, mert az asszonynak nincs biztosítási jogviszonya. Ha megkapta volna az ellátást, lenne – erre vártak eddig, hiszen fel sem merült bennük, hogy 80 százalékos rokkantként erre nem lesz jogosult. Most viszont elképzelni sem tudják, hogyan boldogulnak majd a jövőben.

Más jogcímen kaphat támogatást Andrea

Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, jogszabály rögzíti, hogy a költségvetés terhére egy személy egyféle ellátáshoz juthat csak hozzá, a főállású anyaként kapott ellátás mellé tehát a rokkantsági járulék nem folyósítható. Rokkantsági járadékra pedig csak az jogosult, aki 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válik, illetve 80 százalékos vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és részére nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg. Mindkét esetben tehát a hatályos törvények miatt kellett elutasítani Andrea kérelmét. Az asszonynak azonban felajánlották, hogy a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve segít neki abban, hogy más jogcímen folyósítható támogatást kapjon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick-futás: erre lesz forgalomkorlátozás

A versenyszámok érintik az 5-ös, 8-as, 9-es, 10-es és 19-es troli, valamint az 1-es és 2-es villamosok vonalát. Tovább olvasom