Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A rangsort is nézik a diákok

A tájékozódás jegyében telnek a téli hónapok a középiskolák végzős osztályaiban. A szülőktől, ismerősöktől hallott szempontokat egészítik ki a különböző ismérvek alapján elkészült egyetemi-főiskolai rangsorok.
Az intézmények kínálatában segíti az eligazodást a www.felvi.hu internetes oldalon szerepeltetett rangsor is, mely a felsőoktatási intézményeket a jelentkezési, illetve a felvételi adatok, a hallgatói minőség, az akadémiai potenciál és a presztízs alapján alakította ki a listát. A tavasszal indult és ősszel lezárult kutatás viszont az egyetemi karokat és a főiskolákat is minősíti – a hallgatói vélemények alapján. A hétezer főiskolai és ötezer egyetemi hallgató tapasztalatait összegző, a Világgazdaságban november elején közölt elemzésből kiderül: a Szegedi Tudományegyetemen a legelégedettebbek a természettudományi karon, a tanárképző főiskolai karon bölcsészetet tanulók és az élelmiszer-ipari főiskolások; a leginkább panaszkodók a bölcsészettudományi kar diákjai.

Az egyetemek összehasonlításából kiderül: a természettudományt tanulók közül az SZTE TTK hallgatói elégedettek az intézményben megszerezhető diploma hazai és külföldi elismertségével (minősítésük: 3,69 és 3,72), de a tanulmányi követelményeket is magasra értékelik (3,67). Ezzel megelőzik a budapesti ELTE-t, valamint a debreceni és a pécsi egyetemet.
A négy orvostudományi egyetem közül a szegedi a második, de az intézmények között kicsi a különbség, a diákok véleménye nagyon hasonló. A különböző szakterületek képviselői közül a jogászok a legelégedetlenebbek egyetemükkel: az összehasonlított nyolc intézmény versenyében a szegedi képzőhely a harmadik. A bölcsészettudomány leendő művelőit oktató hét egyetem között a szegedi az ötödik: az SZTE-t a hallgatók a szakterület átlagos nehézségű és elismertségű intézményei közé sorolják. A közgazdaság-tudományi karok közül két fővárosi intézmény kapta a legjobb értékelést diákjaitól, de a fiatal szegedi oktatóbázis minősítése viszonylag jó és hasonló a pécsihez.

A főiskolai rangsorban az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar bölcsész szakos hallgatói a legelégedettebbek: három esetben is elsők, míg az összesítésben második helyen lévő ELTE diákjai a diploma külföldi elismertségét sokkal rosszabbnak tartják, mint a szegediek.

A tanárképzős természettudományt hallgatók elégedetlenebbek: az öt intézmény közül a szegedit a harmadik helyre sorolták. Az egészségügyi főiskolára járók a Semmelweis Egyetem e karát értékelték a legjobbnak, de az ezüstérem a szegedieké – mint a medikusoknál. Az agrárfőiskolák diplomáját Nyíregyházán és Szegeden egyformán jónak ítélik a hallgatók, az élelmiszer-ipari főiskolások holtversenyben a betűrend miatt lettek második helyezettek, miközben ez a bronzérem az itteni mezőgazdasági főiskolai karé.

Érdekességként megemlítjük, hogy a Világgazdaságban november elején megjelent elemzés a munkaadói érdekképviseletekkel, a munkaügyi központokkal, a személyzeti tanácsadó és fejvadász cégekkel, valamint HR-vezetőkkel folytatott mélyinterjúkból nyert információkkal egészíti ki a felsőoktatás hivatalos adatait, valamint a hallgatói véleményeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom