Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A régi pavilonok közül csak egyet hagytak meg a Mars téren

A szegedi Mars tér karácsonyát legfeljebb a munkagépek zaja zavarhatja meg: a volt ipari vásár pavilonjainak helyén épül a két új kiscsarnok. Mindkettőt 2006 februárjában adják át.
Állnak a falak, hamarosan tető alá kerül a csarnok. Fotó: Schmidt Andrea
Nem zöldmezős beruházásként épülhetett meg az új Mars téri piac, emiatt ma a látogatót egyszerre fogadja bontásból ottmaradt törmelék, egy iroda falára emlékeztető torzó, valamint új csarnokrészlet, amelyről már csak a tető hiányzik. A hosszú napsütéses ősz sokat lendített az építési engedély csúszása miatt egy hónappal később elkezdődött építkezésen.
Tegnapra azonban a szó szoros értelmében jéggé fagyott minden, ami nem bírta a mínusz fokokat: a munkagépek vájta talaj megőrizte a gumiabroncsok mintáját, a terület akár nyomkeresők paradicsoma is lehetne.

Farkas Mihály, a kivitelező kiskunhalasi Merkbau Kft. létesítményfelelőse nyakig beöltözve ellenőrizte a munkát, miközben nekünk bizonygatta: a keményebb tél sem akadály, épül a két csarnok, az első az ütemezéshez képest jobban áll, a kettesnél van kis fáziskésés. Az M pavilon, vagyis a vásárigazgatóság épületének bontása ugyanis később kezdődhetett el.

December elején tető alá kerül a „K1", januárban átadják – ekkor indul az útépítés is –, majd február közepére állni fog a „K2-es" csarnok is.
A piac közönsége jól tűri az építkezést: Bodó Lászlóné, aki a közelben lakik és szinte mindennap megfordul a Mars téren, hozzászokott a zajhoz és a nagy gépek látványához. Elmondta, gyakran percekig ott áll valamelyik kerítésnél és figyeli, mi történik, hogyan haladtak az építkezéssel az előző nap óta.

Jó ütemben halad az építkezés. Fotó: Schmidt Andrea
Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem csupán a vásárlók, de a kiscsarnokokban üzleteket bérlő kereskedők is érdeklődnek, fényképeznek. A kereskedők már a második részletet fizetik be: azoknak, akik hitelre szorultak, az érdekképviselet, a Kisosz keresett bankot, hogy minél hamarabb hozzájussanak a szükséges összeghez.

Az első kiscsarnok megtelt szegedi vállalkozókkal – ők főleg élelmiszer-kereskedők –, és itt kapott helyet a tejpiac is. A „K2-esben" még egy negyed csarnok kiadó. A két kiscsarnok 2006 februári elkészülte után egy időre leáll a Mars téri beruházás: a nagycsarnok építése ugyanis nagyobb falatnak ígérkezik, azt hitelfelvétel, pályázati pénz nélkül nem ússza meg az önkormányzat – nyilatkozta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

A Mars tér karácsonya hasonlónak ígérkezik a tavalyihoz, legfeljebb a zaj lesz nagyobb. Valamennyi bontásra ítélt bódé tulajdonosa az év végéig maradhat a helyén és árusíthat.


540 millióba kerül

A Mars téri új piac megépítésének első fázisában két, egyenként 1400 négyzetméteres kiscsarnok épül. A beruházás a vásárigazgatóság új helyre költöztetésével együtt 540 millió forintba kerül. A vásárigazgatóság már el is foglalta helyét a Sing-Sing hátsó traktusában. Az önkormányzat a beruházást azzal segítette, hogy az üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. alaptőkéjét 150 millióval megemelte, valamint hitelt vett fel. A kereskedők a bérleti jog árával járulnak hozzá az építkezéshez. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom