Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A régi vágású fodrászmester is tudja, mi az az emo stílus

Szeged - Haladniuk kell a korral a régi vágású fodrászoknak is, ha nem akarnak lemaradni a különböző szalonok fiatal dolgozóival szemben. A fodrászatokban már csak a haj és a köpeny fehér. A borotvahab a múlté.
– Persze, tudom, milyen az emo stílus, de ha valamivel nem vagyok tisztában, azt a kuncsaftok úgyis behozzák egy fotón – magyarázta a borbély-fodrász szakmában eltöltött negyvenhat évével a háta mögött Koródi László. Tehát hiába a fehér köpeny és a piros színű műanyagfogóval borított békebeli kisolló – a régi vágású fodrászok is haladnak a korral.

Kis túlzással kijelenthető: a belvárosban nincsen utca modern fodrászszalon nélkül. A legtöbb üzletben fiatalok csattogtatják az ollót, és drágábbnál-drágább szerekkel ápolják a kuncsaftok hajkoronáját. A Csongrád Megyei Fodrászszövetkezetnek is kilenc üzlete van Szegeden, többek között a Dugonics téren és a Kölcsey utcában.

– Amíg a férfiak évekkel ezelőtt a borotválás miatt jártak be hozzánk, napi huszonöt kuncsaftunk is volt. Mivel az AIDS-veszély miatt ilyet már nem vállalunk, jó ha egy mesternek napi öt vendége van – tájékoztat a Dugonics téri fodrászat dolgozója. A borotválás beszüntetése miatt ezért már csak abban tartja magát régi vágásúnak, hogy nem kezdeményez beszélgetést a kuncsafttal. – Mi még így tanultuk – mondta László. Ez persze nem jelenti azt, hogy a húsz-harminc perces hajvágást némán kell eltölteni. Ha a vendég kezd beszélni, a fodrásznak szinte kötelessége bekapcsolódni. Így például a fodrászszékben ülő 22 éves Dáviddal is a fiú amerikai útjáról beszélgettek volna, ha nem tartjuk fel őket.

– Mivel még egyszer sem vágott a fülembe, nem mint édesanyám, itt ragadtam. Nekem ő a mester, még ha nem is dolgozik puccos szalonban. Az olló egyébként is olló, a haj meg haj – érvelt a fiú a fehérköpenyes fodrászok mellett.

Persze az ár sem elhanyagolható tényező: a Dugonics téren egy egyszerű vágásért 1100 forintot kérnek el. – New York állam egyik kis településen 15 dollár volt a tarifa. A városokban ennél is többet kellett fizetni – beszélt Dávid az amerikai árakról. Az egyik legnevesebb szegedi szalonban a férfi hajvágásért 2600-3500 forintot kérnek el. Az idősebb mesterek szerint egy-egy modernebb olló és egyéb eszköz – ezek is emelik a végösszeget – ugyan könnyít a munkán, de az eredmény nagyjából ugyanolyan lesz.

– Én bizony már nem csábulnék át semmilyen mesterfodrászhoz – mondta a nyugdíjas Mák László. Az idős férfi a Kölcsey utcai üzlet látogatója, harminc éve ugyanaz a fodrásza. – A vendég együtt öregszik a mesterrel – magyarázta a szintén majd fél évszázada a szakmában tevékenykedő Savanya Balázs, akinek a legidősebb kuncsaftja már nyolcvan fölött jár. Ő még fél évvel ezelőtt is vállalt borotválást: igaz, csak egy embernek. Miután az illető meghalt, a mesterségnek ezt a részét már ő sem folytatja. Az itteni kollektívától megtudtuk, náluk kedélyes csevegéssel telik az az idő, amikor a fodrász vendégének haját csinosítja.

– A végén sokszor nem is az a téma, hogyan lett a haj levágva. Inkább az, hogy jól kibeszéltük magunkat – mesélte Savanya Balázs.

Olvasóink írták

  • 1. dk 2007. október 24. 23:04
    „a címben hiányzik egy vessző...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom