Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A rendelőintézet szerint a maximumon teljesítenek

Teljes kapacitással dolgoznak a szegedi rendelőintézet kardiológiai szakrendelésén, az ortopédiára csak átmenetileg jutunk be hamarabb, a radiológián pedig szerencsénk volt – állítja a főigazgató. A várólistákról szóló tegnapi cikkünk kapcsán azt is elmondta: a bőr- és nemibeteg-gondozó bajba kerülhet.
– Az összes szakorvosi státus betöltött, teljes kapacitással, folyamatosan dolgoznak a munkatársak: ennyit bírnak – magyarázza Tálosi László főigazgató, miért kell a korábbi másfél helyett két és fél hónapot várni a kardiológiai vizsgálatra. Hozzátette: a szívpanaszokkal jelentkező betegeket a háziorvosok is azonnal hozzájuk küldik ahelyett, hogy igyekeznének ellátni őket. Akinek viszont súlyos az állapota, azt hetvenöt napnál sokkal hamarabb kivizsgálják.

Az ortopédiai szakrendelés előjegyzésének pozitív változása – egy hónap helyett már csak két hetet kellett várni rá tegnapelőtt – a főigazgató szerint csak átmeneti állapot. Leginkább azzal indokolható, hogy a nyári időszakban lecsökken az orvoshoz fordulók száma – az ortopédia pedig nem az a szakma, ahol sok lenne a sürgős eset. A nőgyógyászati várólistát viszont úgy tudták a korábbi négy hónapról tartósan egy-két napra lefaragni, hogy az orvosok – igaz, magánpraxisban – tovább rendelnek.

A radiológián tegnap szerencsénk volt, hogy tizenkilenc napra időpontot kaptunk, ugyanis – ahogy a főigazgatótól megtudjuk – az ultrahangvizsgálatra két hónapos a várólista. A helyzetet az enyhíti, hogy sokan nem tudják kivárni a sorukat, ezért kényszerűségből lemondják az időpontot, így azok felszabadulnak.

A korábbihoz képest felére csökkent normatív finanszírozás miatt viszont komoly gondba kerülhet a szegedi rendelőintézethez tartozó bőr- és nemibeteg-gondozó. Tálosi László elmondta: bár júliustól a járóbeteg-ellátás finanszírozása nagyjából 7 százalékkal nő, ez valószínűleg nem ellensúlyozza teljesen a gondozói finanszírozás csökkenését. A bevételcsökkenés betegellátásra gyakorolt hatásait azonban egyelőre nem tudja megítélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Szent István téri piacot

Hivatalosan is kinyitott a Szent István téri piac; hat üzlet bérelt pavilont, az őstermelők… Tovább olvasom