Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A Reök-palota építtetői rendelték meg a lovat

Szeged - Lófarának a szegediek a Tisza Lajos körúti huszárszobor környékét nevezik. Ha valóban a lószobor jelölné ki, Lófara másik öt helyen is lehetne a városban. A név eredete azonban a Reök-palotához kötődik.
A szegedi Tisza Lajos körút jogi kar előtti részét Lófaraként emlegeti a népnyelv. Mivel 1943-ban lovas szobrot állítottak oda a 3. huszárezred hőseinek tiszteletére, magától értetődőnek látszik, hogy Gách István alkotása a tér névadója, és a Lófara szorosabb értelmében véve az egyetem épülete. Az elnevezést a szakirodalom azonban nem innen, hanem a Reök-palota sarkán működő egykori A Huszárhoz nevű kocsmáról származtatja.

Ha eljátszunk a gondolattal, a szegedi lovas szobrok több lófarát is kijelölnek. A legismertebb közülük az első hazai Rákóczi-szobor, amely Vastagh György munkája, és 1912-ben avatták a Széchenyi tér mostani Szeged étterem előtti parktükrében. Arccal a városháza felé tekintett a 7 méteres bronzlovas, a hátsója a mostani lottózó irányába nézett. Rákóczi 1930-ban „átvándorolt" az Aradi vértanúk terére, ahol mind a mai napig a püspöki palotának áll háttal. Főtéri helyére idén májusban Szeged legújabb szobra kerül, Tóth Béla és fia, Dávid IV. Bélát lóháton megörökítő műve.

A szecessziósan kacskaringózó, zöld levélmotívum kirajzolja a két egymásra néző paripa hátát. Fotó: Segesvári Csaba
A szecessziósan kacskaringózó, zöld levélmotívum kirajzolja a két egymásra néző paripa hátát.
Fotó: Segesvári Csaba

Eldugottabb helyen, az egyetemi épületekkel körbevett Rerrich Béla téren ül hátasa nyergében, és küzd a sárkánnyal Kolozsvári Márton és György Szent György-alakja 1939 óta. Nem messze tőle, a Somogyi utcában léptet Mihály Árpád lovasa 1975-ből, farával a Sellő házra mutat. Beltéri lovas az alsóvárosi templomban 1931-ben elhelyezett bambergi Szent István-szobor gipszmásolata. Sorrendben egyelőre a legfiatalabb lovas 2001 óta poroszkál a Móra-múzeum oldalában: Lapis András öntötte bronzba Mátyás királyt annak emlékére, hogy 1458-ban Szegeden döntötték el, hogy a 15 éves Hunyadi fiút választják Magyarország királyának. A hátas a Stefánia park és a várkert felől érkezik, tehát akár az is lehetne Lófara.

Lovak a falon

A ló, sőt lovak egyidősek a Reök-palota 104 éves épületével, és az építtető Reök család kívánságára jelentek meg a sarokház körúti homlokzatán – hívta fel a figyelmünket a szegedi Paszt Gábor. Ha követjük a szecessziósan kacskaringózó, zöld levélmotívumot, kirajzolja a két egymásra néző paripa hátát. A lófara kifejezés tehát magára a palotára utal. Akkoriban a négylábúak nem számítottak ritka látványnak a belvárosban, hiszen kocsi elé fogva fő közlekedési eszközként szolgáltak. Reökék házának is tartozéka volt az istálló, a kocsiszín és a szénapadlás.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. török 2010. január 03. 13:36
  „Tiltakozzunk, hogy 1930-ban át merték helyezni a Rákóczi lovasszobrot a Széchenyi térről az Aradira! Sőt, keressük fel Vastagh György élő leszármazottait, hogy írjanak tiltakozást Botkának, amiért az Aradin meri hagyni a szobrot, ahelyett, hogy visszavitetné!!! :D

  Akárhogy is számolom: Rákóczi szobor - 700 m vándorlás, 3. huszárezred szobor - 3 m vándorlás. Ennyit az idióta tiltakozókról.

  Ja, és mondja már meg nekem valaki, hogy jelenleg hogyan van a jogi kar épületének a tengelyén a szobor? Ugyanis én akárhogy nézegettem, sehogysincs rajta. Ráadásul nem hinném, hogy gond lenne, ha nem szimmetrikusan középen lenne a szobor, mivel a JOGI KAR ÉPÜLETE IS ASZIMMETRIKUS!”
 • 36. tarkan 2010. január 03. 10:27
  „Dömdödöm::)))Lehet hogy Reökös dolgozó vagy???Vigyázz mert a "főnök"keze messzire elér és a "szeme-szemei"meg mindent látnak::))Egyet árulj el :-Herczegnek mi köze ott bármihez is??De egyébként monnyon le!!::))))))”
 • 35. Pinaman 2010. január 03. 00:46
  „web mar epp sajnaltalak hogy korabbi egyebkent , ertekes hozzaszolasod rossz kozegben landolt, most meg arra hivod fel a figyelmet ha az embernek a velemenye nem esik egybe a cikkben kozoltekkel az szabalyellenes es jo izlest serto. A jo izlest serto a Reok palota, talan nem kellett volna rola cikket irni!”
 • 34. web 2010. január 02. 23:48
  „Többeknek ajánlom figyelmébe a Hozzászólási szabályzatot.
  "4. A felhasználók nem írhatnak a jó ízlést sértő, lejárató hozzászólásokat," .........stb.”
 • 33. dömdödöm 2010. január 02. 23:31
  „Herczeg Tamás mondjon le!”
 • 32. Pinaman 2010. január 02. 23:29
  „eZ AZERT MEG HIANYZOTT A HOMLOKZAtrol!!!

  <moderálva>”
 • 31. Pinaman 2010. január 02. 22:23
  „34 franzvon, turelem, jo munkahoz ido kell. 3D-s lesz!!! addig is amigelkeszul menj el moziba az avatarra oszt lopd el a szemuveget! :-)”
 • 30. web 2010. január 02. 20:35
  „A palota története

  Az épület engedélyezési terveit az akkor 29 éves Magyar Ede 1906. július 2-án nyújtotta be a városépítészeti bizottsághoz, és az épület már 1907 novemberére el is készült. Az alaprajz az építtető család igényeit tükrözi: Reök Iván vízépítő mérnök fiai részére szintenként egy-egy garzonlakás, leányai részére szintenként két-két többszobás lakás készült el. A földszinti sarokrészen vendéglő nyílt, míg a többi helyiséget iparosok és kereskedők bérelték.

  Az építész merészsége, eredetisége, formáinak gazdagsága az épület minden egyes részletén tetten érhető. Az egész homlokzat mintegy dombormű, a csendes tóparti nyugalom vonalvezetése éles vonalak kerülésével. A lágy árnyékú zárt erkélyek, a nyitott erkélyek hullámos alátámasztékai, a lizénák, oszloptörzsek, oromzatok hullámos kialakítása is mind a vízi tájba illő, vízi növényvilág motívumaiból tevődnek össze. A kiugró párkányok alatti falmezőket eredetileg vízitündérek díszítették, de ezeket a család konzervatívabb ízlésű hölgytagjai rövidesen lekapartatták.
  A 20. század második felében több átalakítást és felújítást is megélt az épület, míg felépítésének 100. évfordulójára történt megújítása után REÖK, azaz Regionális Összművészeti Központ lett.”
 • 29. leeannlarue 2010. január 02. 20:28
  „bizonyára tetszene a kozmopilita ízlésednek... fene ette a modern szutykokat! a belvárosba pl. nem illik a Lombard-ház, a T-com-torony, a Centrum, a Nagyáruház, a Novotel... városképileg értelmezhetetlen a jelenlétük.

  te meg ..... Botka modern ....!”
 • 28. Pinaman 2010. január 02. 19:41
  „27. most hogy mondod van meg egy par randa oreg visko Szegeden. Le kene ezeket mar mind turni es jovobetekinto felhokarcolokat huzni a helyukbe, az meghatarozna a varoskepet. Uj modern iranyvonalat jelolne ki szeged polgarainak! Csak ugy emlegetnek Szegedet mint az alfold Manhattanje!”
 • 27. Kulik 2010. január 02. 19:15
  „9. Logaritmus 2010.01.02. 13:33
  1. hozzászólás Kulik: a szemét katolikus egyház pedig lerombolta a Dóm téren az ősi katolikus templomot, hogy felépítse a Dómot. Tiltakozzatok, fideszesek! Kéééérlek!!!

  Egyébként meg tudod hogy mért épült oda a Fogadalmi templom?”
 • 26. leeannlarue 2010. január 02. 19:03
  „Pinaman, de egészen ....vagy! az alábbi épületek mind szecessziós művek: Gróf-palota (Tisza L. krt.), Deutsch-palota (Dózsa Gy. u.), "új" zsinagóga (Jósika u.), Reök-palota (Feketesas u.-Kölcsey sarka), Református Palota (Tisza L. krt.), Ungar-Mayer-palota (Somogyi u.-Kárász sarka), Forgách-villa, Kárász-villa, Vasútállomás, ... (Magyar Ede, Lechner Ödön, Zsolnay, Raichl J. F.... számos alkotó csak az építészetben!)

  a szegénységi bizonyítványt nem itt kellene kiállítani. az, hogy nem tetszik, még nem vonja maga után, hogy ízléstelen is! kíváncsi lennék rá, hogy te hol laksz.”
 • 25. Walaky 2010. január 02. 17:07
  „moderálva off”
 • 24. Pinaman 2010. január 02. 16:46
  „en meg az alapokat is felszednem es a helyet felperzselnem es beszornam soval ( ez persze EU jogszabalyba utkozne) hogy 1000 evig meg fu se nojjon a Retök palota helyen :-)”
 • 23. dblaci 2010. január 02. 16:31
  „Persze hangulatos kis cikk, de nem változtat a tényen, hogy valami nagyon simlis dolog van ennek a "felújításnak" a hátterében. Én nem tudom kié ma a Reök palota, de ha kiderül, hogy korrupció van a háttérben, államosítjuk, és lesz egy városi fenntartású múzeum az épületben.”
 • 22. kakoszeged 2010. január 02. 16:18
  „franzvon!
  ...imádlak...”
 • 21. franzvon 2010. január 02. 15:39
  „Legközelebb az aranyfüst-technikákról tartok előadást!!!No.
  De legalább látom idefigyeltek.”
 • 20. franzvon 2010. január 02. 15:37
  „Pinamennek, meg úgyis mindegy, készíti az újabb remekművét:p”
 • 19. franzvon 2010. január 02. 15:35
  „Na ugye .A végén kiderül, hogy oligocén bevonat szuperkevlárral keverve:))”
 • 18. franzvon 2010. január 02. 15:34
  „Tényleg ezt elqrtam, de rajtad kívül úgysem vették volna sokan észre :-)
  Lényeg az a zöldes sárgás zsolnais izé-
  No de egy magamfajta hajléktalan kommentelőtől még ez is szép-mindegy mi alatt alszom....
  Eozin-miozin-ha lefullad betoljuk :))))”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmazták a városi cégvezetőket

Szegeden a városi tulajdonú cégek vezetői közül tízen négyhavi alapbérüket kapták meg jutalomként az év végén. Tovább olvasom