Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

A részeg kerékpáros nem közveszélyes

Csongrád megye - A Magyar Kerékpárosklub vezetői is meglepődtek azon, hogy szakmai egyeztetés nélkül úgy módosították a KRESZ-t, hogy a „biztonságos vezetésre képes állapotban" lévő biciklisták alkoholfogyasztás után, akár részegen is használhatják a főutakat.
– Aki nem iszik, azt is elüthetik – mondta üdítőt kortyolgatva egy férfi tegnap délben a bordányi út melletti Kulipintyó kocsmában. A vendégekkel arról beszélgettünk, hogy szombattól részegen is lehet kerékpározni, akár főúton is.

A lánglovagok ellenzik

A Lánglovagok Egyesület nem tartja elfogadhatónak a módosítást. Szerintük közúti forgalomban az ittas kerékpáros nem csak önmagára veszélyes, hiszen egy nem tervezett irányváltoztatás olyan balesetet eredményezhet, amelynek más is áldozata lehet. Másfelől egy súlyos baleset esetén hosszas bírósági eljárásnak, költséges szakértői véleményeknek lehet elébe nézni, hogy megállapítsák, a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban volt vagy sem.
A KRESZ-t módosító rendelet azt mondja, ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében alkohol, és bárhol biciklizhet. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mit takar a biztonságos vezetésre képes állapot, és a rendőrök mi alapján fogják ezt eldönteni. Megkérdeztük tőlük, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Egy 5-ös út menti kocsmában azt mondták a vendégek, van, aki már egy pohár sörtől fejre áll, más akár tizet is megihat némi töménnyel, akkor is tud egyenesen tekerni.

A Kormányzati Információs Központ szerint azért engedélyezték a bicikliseknek szombattól az alkoholfogyasztást, mert úgy érezték, a részeg kerékpárosoknál az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége.

– Itt, ahol nincs kerékpárút, az autósok amúgy is veszélyesen közel hajtanak el a biciklisek mellett. Olyan rossz az út, hogy bárki megcsellenhet ital nélkül is – mondták a Kulipintyóban.

Az 5-ös út határ felé vezető részén, nem messze a röszkei elágazástól, a Széll csárdában csak egy vendég sörözött hétfő délben. Kerékpárral érkezett. – Természetesen azzal jöttem. Ide mindenki azzal jár a környékből – kezdte a jó hangulatú férfi. Ördög Tibor nem tagadta, néha megiszik ezt-azt. – Bekapunk kettőt: egy felest sörrel vagy fröccsel. Ebből nem lehet probléma. Aki meg részeg, az dögöljön meg – foglalta össze véleményét, majd felhajtotta maradék sörét, kerékpárra ült, és lassan eltekert dél felé.

A kocsmák vendégei is furcsának tartják az új KRESZ-t. – Hülyeség, hogy csak ön- és nem közveszélyesek. Mi van, ha olyan részeg a biciklis, hogy elém esik, és felnyalódik a szélvédőre? – kérdezte az egyik vendég.

Maguk a biciklisek is furcsállják az új rendelkezést. Fotó: Schmidt Andrea
Maguk a biciklisek is furcsállják az új rendelkezést.
Fotó: Schmidt Andrea

– Minket is meglepett a módosítás. A sajtóból értesültünk róla. Rendkívül sajnáljuk, hogy nem vontak be a törvényalkotásba. Fogalmunk sincs, hogy milyen adatok és felmérések alapján döntöttek a módosításról – fogalmazott Dormán Emese, a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs vezetője. A szakember azt mondta, a szubjektív szabályozás vitás helyzeteket eredményez majd. – A rendőr a kedve szerint fogja eldönteni, hogy a kerékpáros képes-e a biztonságos vezetésre vagy sem. Mi azt javasoljuk a kerékpárosoknak, hogy ne igyanak alkoholt – közölte a kommunikációs vezető.

Ittasan is tekerhetnek. Fotó: Schmidt Andrea
Ittasan is tekerhetnek. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kétszer árverezték el a termálhotel helyét

Nyolc éve áll üresen a termálhotel céljára jelképesen 1 forintért átadott telek Újszentivánon. A beruházó cég ellen tavaly felszámolás indult, az ingatlant már kétszer árverezték el. Tovább olvasom