Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A rezsicsökkentés és az új adók szorításában

Szeged - A vízműnél 906 millió, a környezetgazdálkodásnál 890 millió, a hőszolgáltatónál 510 millió forint hiányzik idén a kasszából. A közszolgáltatókat a rezsicsökkentés mellett új adóterhek is sújtják.
A legnagyobb adózóknak tartott tájékoztatóján a napokban Botka László polgármester azt mondta, a rezsicsökkentés és az új adók bevezetése a városi közszolgáltató cégeknek idén összesen 2,4 milliárd forint pluszterhet jelent. A Szegedi Vízmű Zrt. költségvetéséből 906 millió forint hiányzik majd az év során, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél 890 millió forint, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél 510 millió forint.

A költségvetés-tervezet szöveges részéből a részletek is kiderülnek. A legtöbb teher a vízművet sújtja, amely 51 százalékban városi tulajdonban áll. A rezsicsökkentés miatt 340 millió forintos árbevételtől esik el a cég. A közművezeték-adóra 154 millió forintot fizet be, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felügyeleti díjára 37 milliót költ, a pénzügyi tranzakciós illeték várhatóan 11 millió forint lesz. A társaságnál keletkező technológiai és kommunális hulladék lerakási díjára 90 millió forintot kell leróni. A szolgáltató megmaradó nyereségét ezen felül még 275 millió forint értékű Robin Hood-adó terheli, magyarul a 19 százalékos általános adón felül 31 százalék különadót kell befizetnie. A forráselvonás közvetlenül nem érinti a szegedi lakosokat. Közvetve viszont igen, mert a vízmű elveszíti azokat a forrásait, amivel az ivóvezeték-, a szennyvíz- és a csapadékelvezető-csatornát fejleszti. Emellett az önkormányzatnak az eddigi 600 millió forintos osztalék helyett mindössze a felét, 300 millió forintot tud átutalni.

Vízminőségjavító programok futnak a Szegedi Vízmű Zrt.-nél. Kevesebb pénzből azonban kevesebb jut fejlesztésekre is. Fotó: DM/DV
Vízminőségjavító programok futnak a Szegedi Vízmű Zrt.-nél. Kevesebb pénzből azonban kevesebb jut fejlesztésekre is. Fotó: DM/DV

Újabb rezsivágás áprilisban

Tavaly három hullámban vágta vissza a rezsit a kormány. Januárban az áram, a gáz és a távhő lakossági tarifái csökkentek 10 százalékkal. A második hullámban júliustól lett olcsóbb a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a kéményseprés, illetve a palackos gáz is. A novemberi harmadik ütemben megint az áram, a gáz és a távhő ára csökken – 11,1 százalékkal. Idén is három lépésben lesz olcsóbb a rezsi. Az Országgyűlés tegnapi döntése alapján: a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken.

A környezetgazdálkodás 3,345 milliárd forint árbevétellel tervezett tavaly, az idén várhatóan hasonlóval. Ebből 2014-ben 890 millió lesz az elvonás 4 tételben. A 10 százalékos rezsicsökkentés miatt 2014-ben 360 millió forinttal kevesebb folyik be a cég kasszájába. Lerakási illetékre előreláthatólag 500 millió forintot fizet ki a szolgáltató. Az e-útdíjra 3 millió forintot, a regisztrációs díjra 20 milliót kell költenie. Ez a szegedieknek közvetlenül terhet nem jelent. Olyan formában viszont mégis, hogy mivel más cégekhez hasonlóan a szegedi sem tudja kigazdálkodni a díjcsökkenést és az adónövelést, 180 millió forintos kompenzációért pályázik a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Ezzel pedig az a bökkenő, hogy az ország összes hulladékos cégének összesen 1 milliárdos keretet hirdettek meg.

A Szegedi Hőszolgáltatóról decemberben megírtuk: tavaly 1,8 milliárd forint állami kompenzációt kapott. Ez nem volt elég, mert a rezsicsökkentés, a közműadó, a tranzakciós adó, az energiahivatali felügyeleti díj miatt a SzeHő év végére fizetésképtelenné vált. A hiányzó 1 milliárd forintból a város – 51 százalékos tulajdoni részének arányában – 510 millió forintot volt kénytelen átutalni. A pénzt a társaságnak 2015 májusáig kell törlesztenie.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben nyit a CBA Szeged Nova Újszegeden

7 ezer négyzetméteres szupermarkettel CBA Szeged Nova áruház épül a Szőregi úton. Tovább olvasom