Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A rockklub a szomszédos Bartókba költözik

Megtalálták a szegedi rockklub új helyét: a szomszédos művelődési központ pincéjében működik tovább. A felújítást a város ötmillió forinttal támogatta, a munkákkal augusztus elejére végezhetnek. A klubvezető szerint jobb helyre kerülnek, mint korábban, a Bartókban tartanak a lakók panaszaitól.
Nagyjából két hónap alatt talált új helyet a Juhász Gyula Művelődési Központból kényszerűen elköltöztetett Szeged Városi Rock Klubnak a polgármesteri hivatal – a szomszéd házban. Mint lapunkban megírtuk, a zenei klubnak helyet adó Juhász Gyula Művelődési Központ épületét megvette a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. Utoljára a tizennyolc éve ott működő alternatív zenei műhelynek kellett szednie a sátorfáját. Az önkormányzat most úgy döntött: a nagy hagyományú rockklub a Bartók Béla Művelődési Központban működhet tovább. A kulturális intézmény – a korábbi bérlő pusztítása miatt – jelenleg mindenféle közművet nélkülöző, 150-200 négyzetméteres pincerendszerének felújítását ötmillió forinttal támogatja a város – itt folytathatná az alternatív klub, december végéig „próbaidővel".

Házirend a zaj ellen

Simoncsics János, a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója elmondta: az intézmény és a klub közönsége a külön bejárat miatt nem találkozik egymással, a házban élők zajérzékenysége azonban konfliktusforrássá is válhat. Az esetlegesen felmerülő problémák megelőzésére szigorú házirendet állít össze, amelyben a megfelelő hangszigetelés követelménye mellett azt is előírná, hogy szeszesitalt csak este hat után adhatnának el a büfében. Ezt főként az indokolja, hogy a közelben működik a Vedres István Építőipari Szakközépiskola, oktatási intézmények 200 méteres körzetén belül pedig iskolaidőben nem árusítható alkohol.

Szurdi Zsolt, a rockklub vezetője nagy örömmel fogadta az önkormányzati döntést, és az üzemeltető Szegedi Ifjúsági Egyesület nevében is köszönetet mondott a viszonylag gyors, megfelelőnek és tartósnak tűnő megoldásért. Mint mondta, ez lehetőséget ad arra, hogy megbízható feltételek között dolgozzanak tovább a jelenleg alkalmi helyeken próbáló szegedi rockzenészek. Szurdi örül annak is, hogy a városvezetés elfogadja az alternatív kultúrát, és felismerte, hogy támogatnia kell a város életében aktív kulturális szerepet játszó közösséget. A vezető szerint jobb helyzetet teremt az új helyszín, mert ott önfenntartókká válhatnak, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor is le kellett adniuk minden bevételüket a Juhász Gyula Művelődési Központnak.

Szurdi elmondta: az ötmilliós városi támogatás majdnem elég lesz a – Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. irodái alá is benyúló – pincerendszer felújításához, ha túllépnék ezt a keretet, az újranyitás után vélhetően gyorsan összeszedik a hiányzó összeget. A klub helyiségeinek renoválásával valószínűleg augusztus elején végeznek, így a Szegedi Ifjúsági Napok fellépéseire már ott próbálhatnak a zenészek. A bejárat a Deák Ferenc utca felől nyílik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátriára költözik a fertőző

Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai… Tovább olvasom