Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

A rokkantak 40 százaléka kiesik a közgyógyellátásból

Szeged, Csongrád megye - Változott a közgyógyellátás rendszere: a régi I-es és II-es csoportú rokkantakat a jogszabály idén kizárja az alanyi körből.
A közgyógyellátás egyénileg megítélt havi pénzkerete továbbra is gyógyászati segédeszközre, illetve gyógyszerekre fordítható, de a gyógyszerek közül nem mindegyikre. A keretet nem valós költség alapján állapítják meg, hanem hogy az adott hatóanyaggal melyik a legolcsóbb gyógyszer. Az ellátás plafonja havonta 12 ezer forint, de csak 6 ezerig vesznek figyelembe olyan patikaszert, amit nem szakorvos javasol.

Új a rendszerben, hogy az I. illetve II. csoportú rokkantakat idén a jogszabály kizárja az alanyi jogon folyósított közgyógyellátásból. Megírtuk: ők az új besorolás szerint rokkantsági ellátásra jogosultak, ha 2011. december 31-éig betöltötték az 57. életévüket. Haraszti Szilvia, a megyei kormányhivatal szociális hatósági ügyintézője elmondta: ők csak normatív vagy méltányos alapú közgyógyellátást kérhetnek, ha a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzat feltételeinek megfelelnek.

Szegeden 5216-an

Közgyógyellátásra Szegeden jelenleg 5216-an jogosultak, ebből 3084-en alanyi jogon, 789-en normatív és 1343-an méltányossági alapon kapják az ellátást. Az alanyi jogon ellátottak közül 314-en részesülnek rokkantsági ellátásban, megközelítőleg 40 százalékuk esik majd ki az alanyi körből. Drasztikus érdeksérelem nem történik, mert a szociális iroda csak a határozatukban szereplő kétéves jogosultsági idő lejáratakor vizsgálja felül az ellátást. Akkor más jogcímen, normatív vagy méltányossági alapon továbbra is kaphatnak ellátást. 
 
Továbbra is két évig jogosult alanyi jogon járó közgyógyellátásra az intézeti elhelyezett, az intézeti és állami nevelt kiskorú, a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosult, a pénzellátásban részesülő hadigondozott és nemzeti gondozott, a központi szociális segélyben részesülő, a rokkantsági járadékos, a rokkantsági ellátásban részesülő, illetve akinek a szülője, eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

A főtanácsos kiemelte: az egy évre adható normatív és a méltányos közgyógyellátásban nincs változás. Mindkettőnél – az alanyitól eltérően – jövedelmet vizsgálnak. Normatív ellátást kérelmezhet az, akinek a havi gyógyszerköltsége meghaladja a 2850 forintot. Emellett a családban élőknél az egy főre jutó havi jövedelem nem érheti el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, a 28 ezer 500 forintot. Egyedül élőknél a jövedelemkorlát a nyugdíjminimum 150 százaléka, 42 ezer 750 forint. A méltányossági közgyógyellátásnál a törvény összeghatárokat ír elő az önkormányzatoknak, amihez a teherbíró képességük szerint alkalmazkodnak: általánosságban a családban élőknél a nyugdíjminimum 150 százalékánál (42 ezer 750 forint), egyedül élőknél a 200 százalékánál (57 ezer forint) alacsonyabban nem lehet beállítani a jövedelemhatárt. A havi gyógyszerköltség alsó határát pedig a nyugdíjminimum 25 százalékánál (7125 forint) magasabban nem lehet meghúzni.

Felülvizsgálatot lehet kérni, ha a havi gyógyszerek ára az ellátás megállapítását követően jelentősen megemelkedik.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. uborka 2012. március 20. 14:56
  „SŐT A TEMETŐBE IS GYALOG KELL MENNI, IGY NEM KERÜL PÉNZBE...”
 • 23. fili-busz 2012. március 19. 15:33
  „Ismerik ezeket a trükköket máshol is:

  "Egészségügyi csalások nyomaira bukkantak Görögországban a hatóságok. A szaktárca hétfőn tudatta, hogy több tízezren éltek vissza a fogyatékkal élők számára járó állami támogatással: 240 ezer igénylőből csak 50 ezer lett volna jogosult a segélyre."

  ".... a 38 ezres lélekszámú szigeten hétszázan voltak vakként elkönyvelve, ami szemorvosok szerint a "normálisnak" legalább a tízszerese. Az ellenőrzés során kiderült, hogy "csak" hatvanan nemlátók...."

  http://hvg.hu/vilag/20120319_gorogorszag_alrokkantak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_3_19

  A "bezzeg nyugat" sem mentes ettől.”
 • 22. fili-busz 2012. március 19. 14:14
  „Az utóbbi 20-30 éveben elköltöttük a jövőt. (Lásd ilyen-olyan kölcsönök).

  A jövő megkezdődött!”
 • 21. jozko 2012. március 19. 13:39
  „A tényleges rokkantak esnek ki az ellátásból?
  Azért ez nem olyan biztos! - és korrigálható!
  Valahol viszont el kell kezdeni!
  A magyarországi "rokkantak" zöme ugyanis nem beteg - hanem szimuláns!”
 • 20. szegedivagyok 2012. március 18. 16:19
  „Ez a terület az egyik szent tehénnek számít Magyarországon. Amíg ez nem változik meg, amíg nem mernek a döntéshozók igazi döntéseket hozni addig csak szívjon a magyar, mert megérdemli. Mindenki sír, hogy nem kap elég ilyen olyan szociális támogatást, ha meg osztogat az állam az a baj. Hiszen ha a szomszéd kap és én nem, akkor dög...ljön meg, ez az általános vélekedés. Senkinek semmit és abból nem lesz vita.De ismerjük be, ésszerűen az átlag ember sem képes gondolkodni.”
 • 19. macs 2012. március 18. 16:15
  „16. balihoho,
  egy általad említett lusta elhízott férfit láttam tegnap egy ilyen járgányon. Amikor mellékerültem, akkor láttam, nincs lába.
  Egy idősebb hölggyel is találkoztam, aki nagy nehezen tápászkodott fel róla, majd két mankóval bebotorkált az üzletbe. Kérdeztem a biztonságiőrtől, nem lehetne beengedni a hölgyet a robogóval, hiszen olyan mint egy tolókocsi, az volt a válasz, nem fér át kapun.
  Próbált már valaki két mankóval és egy bevásárlókocsival vásárolni? Megkérdeztem a hölgyet segíthetek-e neki, legnagyobb megdöbbenésemre elsirta magát, majd azt mondta, nem sokan kérdezik ezt meg tőle.
  Nem kéne általánosítani, és nem kéne mindig csak vicsorogni!”
 • 18. bánki 2012. március 18. 08:06
  „A rokkantak 40 %-a kamu, ugyanúgy mint a kártyával parkolók jelentős része.

  Vasárnap van - tessék ,,szociológiai " terepmunkát végezni a Mars téri piac kijelölt parkolójában.

  Fél - egy óra - megéri !”
 • 17. bambinaXX 2012. március 18. 07:34
  „14! Engem is ilyenek háborítanak.. a gyes-hez sem kell pl. legalább biz. ideig adó/járulékfizetőnek lenni, automatikusan jár mindenkinek.. és el lehet lenni vele évekig(+CSP) - persze csak biz. réteg él vele, mert tisztességesen megélni nem lehet belőle. Azt nem értem, hogy miért nem jár csak pár hónapig annak, aki nem is dolgozott a gyerek születése előtt? (és még csak nem is azt írtam, hogy egyáltalán ne járjon!) majd harminicxévesen rokkantosíttatja magát, mert munkára továbbra sem vágyik. Munkából tartsa el a gyerekeit, ne segélyből=mások befizetéseiből.. önmagát is.
  persze más meg nem mer több gyereket vállalni - jellemzően azok, akik nem segílyből akarják felnevelni.”
 • 16. balihoho 2012. március 18. 07:04
  „Rejtély volt sokáig számomra, hogy miközben az idős emberek többsége alacsony nyugdíjból él, miből tudták megvenni a jövedelmükhöz képest drága elektromos kerékpárokat, elektromos robogókat? Aztán felvilágosítottak, hogy az OEP gyógyászati segéd eszköz támogatásának köszönhetően, szaporodtak el meglehetős gyorsasággal ezek a motorok, ami azért is érdekes, mert a legtöbb ilyen motoron nem mozgásában korlátozott idősek ülnek, hanem gyalogolni mozogni is jól tudó, de lusta elhízott öregek. Hány milliárd ment el csak elektromos bicajokra, az OEP pénztárából segédeszköz támogatás címén? ( Két évvel ezelőtt, nekem is ajánlották ismerősök ezt a lehetőséget, de tisztességtelennek tartottam, lévén, hogy nem vagyok mozgáskorlátozott, maradtam a hagyományos kerékpárnál, ennek köszönhetem, hogy hatvan évesen semmilyen gyógyszert nem szedek, és nem ülök az általam koporsó szegnek tartott elektromos bringára, kell a mozgás! Egészséges! )”
 • 15. nagypappa 2012. március 18. 04:19
  „Arról senki nem szólt egy szót sem , hogy a hajléktalanok rendszeresen árulják a közgyógyellátásra kapott gyógyszert...”
 • 14. Mozimasiniszta 2012. március 17. 21:21
  „No kérem , példa: kisnyugdíjas dolgozott 40-45 évet , cca.25-öt Tsz-ben 20-at erre-arra segédmunkásként ! "Kiérdemelte" a minimál nyugdíjat , sőt 1-2 ezerrel többet is ! ezért nem jár neki a közgyógy ellátásból egy fitying se !
  Igaz hogy nyugdíja negyedét a patikába hordja mert a 45 év alatt tönkrement a szíve, megfájdult a háta, lába, deréktája ! Bőven marad még a sárga csekkekre , kajára nem is nagyon kell , mivel a gyógyszerektől nincs étvágya !
  Kontra: ama derék honfitársunk aki most 45 éves és mondjuk 27 éve (a családi pótlék lejártával) rokkant nyugdíjas lett - attól a gondolattól hogy munkával is lehet pénzt keresni - meg attól hogy legalább 8-10 fővel gyarapitotta az országot ,
  hozzátéve hogy élete 45 éve alatt egy kanyi fillért nem tett a TB vagy a Nyugdíj kasszába ! 8-10 címen kap segélyt , juttatás , nyugdíjat , ellátást ! Miközben teljes közgyógy ellátásban részesül, a krónikus elhízás miatt fellépő nyavajájai miatt !
  Nagy tapasztalatú , nagy tudású , közismerten alaposan körültekintő állami vezetőink figyelmébe ajánlanám a fő irányt !”
 • 13. bambinaXX 2012. március 17. 17:55
  „7. ezzel csak egyetérteni lehet. szerintem is fontos, hogy adófizetőkről legyen szó..
  11. ez nyilvánvaló. őket is elő lehetne venni, vagyonosodási vizsgálatot lefolytatni.”
 • 12. t680822g 2012. március 17. 14:43
  „Inkább az értékm alapú ingatlanadót vezessék be, ne mindig a csóró kisembereken üssön egyet a tisztelt Fidesz-kdnp...”
 • 11. piccola 2012. március 17. 13:41
  „talán azért is kínos ez a téma, mert az álrokkantosításban nem csak az "betegek", hanem az orvosok is vastagon benne vannak...”
 • 10. kiokushyn 2012. március 17. 13:28
  „Tényleg ki kellene már szűrni azt a rengeteg "állrokkantat" Csak valamiért igazából NEM akarnak hozzájuk nyúlni,pedig de sok disznóság derülne ki.”
 • 9. TrombiFrédi 2012. március 17. 12:00
  „A tényleges rokkant szív, a megélhetési pedig kifizeti az összeharácsoltból..."Tovább a társadalmi igazságosság és szolidaritás utján nagy keresztény elvharcosok"...!”
 • 8. StencilAtya 2012. március 17. 11:54
  „csak a fidesz!!”
 • 7. Együgyű 2012. március 17. 10:38
  „,,A rokkantak 40 százaléka kiesik a közgyógyellátásból"
  A valódi rokkantakat sajnálom! Mert köztudott nem az EU-s fejlett nyugati kereseteket értük el húsz év alatt!
  Tehát aki vélhetően magától tényleg valódi rokkant lett annak most annyi. Mert egy valódi rokkantnak nem csak gyógyszerre kell a pénz. A kiadás így akaratlanul is halmozódik! A sumák rokkant meg úgy is bent marad a rendszerben a korrupció miatt. Én az alábbi kritériumot tenném! A mindenkori átlag kereset és az alatti jövedelem legyen alanyi jogon a közgyógyellátás kritériuma. Szerintem az rászorul! Ha még lenne, akkor társadalmi szolidalítás jegyében ennek így kellene lennie. Amennyiben ez nem történik, meg bevezetésre kerül a nyílt eutanázia Magyarországon. Mielőtt egyesek lehurrognának, gondolják meg Ők is és szeretteik, is bármelyik pillanatban lehetnek I-es és II-es csoportú rokkantak! A Damoklész kardja mostantól mindenki felett ott lebeg. Persze aki nem volt regisztrált munkanélküli és nem adózott a munkája után az ne kapjon közgyógyellátást! Lehet, ez által többen bejelentenék magukat hivatalosan a munka világába?Vagy ez esetleg a demokratikus, szenteskedő, harácsoló kormányunk megszorító intézkedése?
  Ha ez ellen akármelyik párt nem tiltakozik és nem lép fel az EU-ban az Magyar átlagnép ellenes!!!
  Most hol vannak Szeged országgyűlési képviselői, akik állítólag a népért dolgoznak?
  Persze a Magyar mindig megosztott volt és acsarkodó! Magáért sem állt ki sosem. Csak akkor gondolkozott el, ha tudott ha saját bőrén tapasztalja, ha még tudja!

  OFF.”
 • 6. CID 2012. március 17. 10:28
  „5: semmi rosszat nem írt.”
 • 5. Queenmargareth 2012. március 17. 09:47
  „4. bambinaXX 2012.03.17. 09:39
  igen, drága?Majd szólok a testemnek, hogy vége a szocializmusnak és meggyógyulok. ülj le: egyes”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedet idén sem hívták a POSZT-ra

Idén sem szerepel a Pécsi Országos Színházi Találkozón a szegedi társulat, amely a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke szerint a Szikora-éra után kikerült a színikritika fókuszából. Tovább olvasom