Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A román kamionosok diszkriminációra panaszkodnak

Szeged - A Magyarországra belépő román kamionosok a szegedi főkonzulnak panaszkodnak a magyar vámosok által kiszabott 300-500 ezer forintos, vagy még ennél is nagyobb bírság miatt, pedig a büntetést megúszhatnák, ha betartanák az uniós jogszabályokat.
Csak elvétve áll meg román rendszámú kamion a nagylaki határ ki- és belépő oldalán. Török több. Ám ők sem időznek sokat, pénzt váltanak, esetleg autópálya-matricát vesznek, és máris mennek tovább.

– Szombat van, ráadásul Nyugat-Európában mától életbe lépett a kamionstop. Csak élő állatot, romlandó vagy veszélyes árut szállító teherautókat engednek be – magyarázza Trocea Darios a gyér forgalom okát. A Bukarestbe tartó sofőr azt mondja, a magyar határon dolgozó vámosok ugyanolyanok, mint a „nyugatiak", nem szigorúbbak, de nem is lazábbak.

– Néha akadnak problémák, de nem nagyok, legfeljebb közepesek – teszi hozzá a középkorú férfi, majd a rendőr intésére elindul.

Nagylaknál várakozó kamionok. Megúszhatnák a büntetést, ha betartanák az uniós jogszabályokat. Fotó: Schmidt Andrea

Meglepő, hogy „komolyabb problémáról" sem ő nem tudott, sem azok, akikkel még utána beszéltünk, pedig román kamionosok diszkriminációt emlegetve gyakran panaszkodnak a magyar vámosok szigorúságára Románia szegedi főkonzulátusán.

– Rendszeresen hívnak, nem értik, hogy a magyar vámosok miért büntetik meg őket 300-500 ezer forintra. Van, akiket még ennél is többre – mondja Constantin I. Aron főkonzul. A román diplomata azt is elmeséli, hogy az egyik kamionos feljelentést tett, azt állítja, hogy a nagylaki határon a vámosok megverték.

Fejcserés feljelentő

Egy román kamionos három hete feljelentést tett az ügyészségen, azt állította, hogy a nagylaki határátkelőhelyen egy vámos megverte. Látleletet is vetetett, amin az olvasható, hogy a „beteg" arcán enyhe horzsolás nyoma látható. Ugyanaz a kamionos néhány nappal később az egyik román televízióban már véres pólyával a fején nyilatkozott ugyanarról az esetről a tévé riporterének.

Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága vezetője készséges. Mielőtt részletezné, elmondja, hogy jogalkalmazókként a minden uniós országban ismert, egyébként pedig mindenkire kötelező jogszabályokat tartatják be. A panaszok hozzájuk is eljutottak, részben éppen ezért román diplomaták, valamint a Gazdasági Minisztérium, a magyar és a román fuvarozók érdekvédelmi szervezeteinek, illetve a vám- és pénzügyőrség képviselőinek részvételével még tavaly tárgyaltak, a gyulai megbeszélésen mindenki kifejthette álláspontját.

– A fuvarozóknak be kell tartaniuk az előírásokat, a pihenőidőt éppúgy, mint az áruszállításra vonatkozó számos előírást. A bírság összege 10 ezertől több százezer forint is lehet, ezek elérhetik a félmillió forintot vagy még többet is. Mérlegelésre nincs lehetőségünk, a jogszabály azt is előírja, mekkora bírságot kell kiszabnunk – mondja Márkus András dandártábornok.

Nagylakon, a magyar–román határtól néhány száz méterre egy boltban dolgozik Verba Elizabeth. A hivatalos magyar–román tolmácsként is dolgozó asszonyt nem gyakran, de rendszeresen hívják, ha a határon román állampolgárral valamilyen „probléma" adódik.

Félmilliós bírságok román kamionosoknak.
Fotó: Schmidt Andrea

– A román kamionosok két körülmény miatt szoktak értetlenkedni: az egyik, hogy miért csak román sofőröket büntetnek meg, a másik, hogy miért kell ilyen sokat fizetniük. Az előbbi nem szorul magyarázatra, a teherautók 70-80 százaléka romániai, érthető, hogy ők vannak többségben. A másik se, ugyanis a vámosok elmagyarázzák, én meg lefordítom nekik, hogy melyik uniós jogszabályokat sértették meg. Azt is elmondom, hogy a vámosoknak nincs mérlegelési joguk, egy-egy szabálysértésnek ennyi az „ára", ami összeadódva bizony eléri, sőt meghaladja a félmillió forintot is – mondja az asszony.

Pénteken egy román kamionost 400 ezer forintra büntettek meg, Nagylakon házról házra, boltról boltra járva váltott át eurót forintra.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. xilinx 2008. március 16. 13:32
  „"21. szörnyetegek vagytok 2008.03.10 23:14
  Miért kell így beszélni, írni a románokról..."

  Ezért vazze...
  Egyszer remélem ezek a mocsok állatok téged is megagyalnak, és helyrekattan valami a fejedben, ami most nagyon el van romolva...

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/brutalis_veresre_vertek_egy_magyar_fiatalt_kolozsvaron/2050890/”
 • 21. szörnyetegek vagytok 2008. március 10. 23:14
  „Miért kell így beszélni, írni a románokról. Ti sem vagytok különbek, ugye tudjátok?
  A turbános cucc állat!”
 • 20. dova 2008. március 10. 23:04
  „Miért van az, hogy csak a cikk címét olvasva, az időzítés kapcsán egyből az ugrott be, hogy a szlovákora kellett valamit lépni/hajazni?
  "Az nem lehet, hogy csak a szlovákok fa.za gyerekek! Megvédik az országuk lakosságát a frissen bevezetett hétvégi kamion stoppal, mi meg nem tudunk e téren semmit felmutatni? Tessék valamit írni!"

  Ez, persze biztosan nem így működik.
  Vagy legalább is, remélem.”
 • 19. xilinx 2008. március 10. 21:42
  „Hát ezeket a büdös tetves szőröstalpú bocskoros hegyi birkapásztorokat szana széjjel kell büntetni hogy eltakarodjanak innen a ...ba.
  Gyakran járunk Szeged és Budapest közt a főúton és az autópályán is. Már számtalanszor előfordult, hogy a főúton Pest megyében utolértem egy szutyok kecskepásztor kamiont. Azon az úton, ahova be sem hajthatna!!!!!
  Cammog 70-nel. Megelőzöm. Lakott terület kezdet. Este 10 után 40 a limit. Próbálok mondjuk 45-tel menni. Visszaelőz. És így szívok a rohat ganéja miatt Budapestig.
  Egyszer bemószerolom valamelyiket a rendőröknek. Bár szerintem le sem sz@rják. Csak azok az újságírók ellen tudnak eljárást indítani, akik biztonsági öv nélkül a szemétimportőrök és embereik elől menekülnek...
  Itt tartunk...”
 • 18. indián 2008. március 10. 21:09
  „Ezek a majmok reklamálnak ők is úgyan ezt csinálják. Ártánd-nál akár mikor jöttem haza felé mindig 50 eurot kért az a szemét román vámos. Egyszer azért kért mert koszos volt a kamion én erre a pofályába röhögtem és mindjárt kapásból 100 euro ért kaptam vissza az utlevelem.”
 • 17. ROMÁN 2008. március 10. 20:52
  „Schengen! DE! Az uniós jogszabályokat az unióstagoknak is be kell tartani. Szerintem. Vagy nem? Meg a magyar törvényeket is. Pihenés, áru, engedélyek, eredetigazolás, stb”
 • 16. nagypappa 2008. március 10. 20:50
  „Joy-al egyet ertek.
  Amit meg most nem emlitettem, az autopälyän tötre`nö elözest.
  Mikor 1-2 km különbseggel van kepe elözni a kamionosnak, feltartva egy egesz sor szemelykocsit.
  Itt Nemetorszagba, hosszu km-eken kesztül tiltva van az elözes. Termeszetesen a meg a Romän, de a Magyar kamionosok is betrtjäk a szabälyt, nem vällajäk a Nemet rendörrel valo huzakodäst.
  Kert Elek... azert mert minden orzag igyekszik az orszäg uthalozatät a tulsulyos kaminoktol megovni.
  Ha mär itt tartunk... az sem olcso dolog, tulsullyal közlekedni.

  A vezetesi diö be nem tartäsa, mär szot sem erdemel, olyan könyörtelen szigorral csapnak le a tulvezetökre. JOGOSAN!
  De mekkora szivas a kamionosnak mikor ket het tävollet utän kenytelencsinälni egy 45 oras korongot (addig nem mozdulkhat a kaminon) mikorra lejär bejön pl egy hetvegi kamionstop. Mindez mondjuk a lakasatol 2-300 km-re.”
 • 15. Kért Elek 2008. március 10. 19:29
  „A kamionokat miért kell még mimdig mérlegelni, ha Ro. is belépett az unijóba??????????????????????????????????????”
 • 14. Vega 2008. március 10. 17:43
  „tranzitorszag vagyunk, nem éri meg nekik kikerülni, még akkor sem, ha a hatar utan még a közutakon is megbüntetnék öket. talan akkor hasznalnak a vasutat is.”
 • 13. dondottore 2008. március 10. 17:16
  „Megérdemelnénk, hogy bosszúból ők is diszkrimináljanak minket.
  Mondjuk úgy, hogy messzire elkerülik Magyarországot...”
 • 12. gyalogos 2008. március 10. 17:08
  „És ha még az összes kamiont tudnák a fináncok ellenörizni, mennyi pénz folyna be az államkincstárba!? De biztos dugóhoz vezetne, a határon.”
 • 11. joy 2008. március 10. 16:38
  „(5)-(6).
  Először közlekedjetek ti is a nyugodtEUrópai utakon-pályákon, és meglátjátok, hogy ökörmód hazudtok, öngyalázkodtok!
  Ott igen is tudnak olvasni, és tisztességesen közlekedni a magyar kamionosok, buszosok, sőt még az ittHUN idióta személyautósok is!
  Járjatok utána, mennyire ritka a magyarok okozta baleset!
  Pedig az ottani -főként a sógór- média ezerrel lecsap minden esetre, és nagyobb habot ver, mint a Rába!”
 • 10. Álmos 2008. március 10. 16:19
  „Jó a tachográf, büntessék meg azokat a kamionosokat, akik nem alszanak, hanem mindig úton vannak. Azért is okoznak sok balesetet, mert fáradtan vezetnek.”
 • 9. nagypappa 2008. március 10. 15:07
  „K-nak

  Tudnak a Romäniai kaminosok is nyugaton közlekedni szabälyosan. Pontosan azert ami miatt most reklamälnak. Az elrettentöen magas birsäg miatt.
  A mult heten, menetem Kiszomborra, -mikor a nagy rendöri ellenörzes volt- kamionos Deszknel zärovonalon, tökön-paszulyon keresztül elözött. Sajnos pont ott nem volt rendör.
  IGENIS BÜNTETNI!”
 • 8. Lindike 2008. március 10. 14:51
  „Sajnos a román kamionosok nem is fogják betartani a kresz-t sem és az uniós szabályokat sem, mert nem érdekli őket. Csak azt tudják mondani, h itt őket megsértették és megbüntették pedig ártatlanok.
  valamelyik nap a kossuthon a kamionos a város felé vezető sávban állt és ezáltal senki nem tudott miatta mozdulni és még ő volt felháborodva, h nem engedik be a másik sávba.
  a budapesti úton előtte meg majdnem letolt az útról, mert neki nagyon sietős.
  inkább elengedtem, h menjen, mert már csak a lámpáját láttam a visszapillantóban.
  nem is kellene őket beengedni.
  a 43-ast, ha tudom elkerülöm, mert életveszély, amit csinálnak.
  már nem merek kockáztatni, pedig már régóta vezetek és napi szinten és nem keveset.”
 • 7. KRESZ 2008. március 10. 14:49
  „Hééé! Nektek mindenről az jut az eszetekbe! A cikk nem a KRESZT-t nem betartó kamionosokról szól, hanem azokról, akik nem tartják be a szállítással kapcsolatos jogszabályokat.”
 • 6. Pinochet 2008. március 10. 13:21
  „k!
  Sajnos ebben egyetértünk, nekünk is lenne még mit tanulnunk a nyugatiaktól.”
 • 5. k 2008. március 10. 13:05
  „Tudnak olvasni? Szerintd miért mennek konvojba, mert egy tud olvasni a többi meg követi.
  A magyarok se különbek.
  Nyugodtan mondhatom azt hogy nyugatiak tudnak vezetni ill olvasni is.”
 • 4. Pinochet 2008. március 10. 12:44
  „Kész életveszély a Kossuth Lajos sugárúton átmenni a gyalogosoknak még lámpával védett kereszteződésben is. Tavaly nyáron egy ilyen vadkeleti oláh kamionos majdnem elcsapott és még neki állt feljebb.... 10-20 kilométerenként rendőrt kéne leállítani Hegyeshalomtól Nagylakig az utakra, és végig megbüntetni mindet. Talán így rászánnák magukat egy KRESZ könyv megvételére és elolvasására.”
 • 3. Mil 2008. március 10. 11:56
  „A pofám leszakad, hogy még van pofájuk reklamálni, amikor 80-nal döngetnek át az összes lakott településen. Örüljenek, hogy egyáltalán betehetik ide a szőrös talpukat, büdös balkáni cigányképű surmók.Örüljenek, hogy bagóért használják az útjainkat.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkus Róbert fotója világhírnevet szerzett Szegednek

Szeged - Szegedi kutató nyerte azt a nemzetközi fotópályázatot, amelyet a Holland Királyi Tudományos… Tovább olvasom