Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A Romanov-család számára készült teáskészlet látható Szegeden

Szeged - Az 1910-es években, a Romanov-család számára készült míves tűzzománc teáskészletet állítottak ki a szegedi Corner Galériában; az értékes iparművészeti alkotásokat néhány hónapja egy régi cipős dobozban vitte be tulajdonosa fölbecsültetni.
A minta és a rendkívül aprólékos ötvösmunka alapján már az első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy a három darabból álló teáskészlet és a tizenkét kanál egykor az orosz cári család számára is dolgozó műhelyek egyikében készült - mondta Török Zsuzsa, a galéria vezetője.

A műtárgyak történetének felderítése során kiderült, hogy az ezüst, belül aranyozott tűzzománc teáskészlet - a tea- és tejszínkiöntő, valamint a cukortartó - Marija Szemjonova keze munkáját dicséri, a tizenkét ezüst-arany tűzzománc teáskanalat pedig Fjodor Rückert készítette. A két ötvös mester a Fabergé-manufaktúrának is dolgozott. Ezt erősítette meg T. Németh Annamária művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott tudományos főmunkatársa is - tette hozzá a szakember.

A Romanov cári családnak készített teáskészlet Szegeden. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Az iparművészeti remekek 1910 körül készülhettek, és ajándékozás révén kerültek a szegedi családhoz, akiknek egyik őse az utolsó cár, II. Miklós testvérének szolgálatában állt - mutatott rá Török Zsuzsa.

A galéria vezetője szerint a Budapesten restaurált műtárgyak pontos értékét nehéz meghatározni, az azonban bizonyosan állítható, hogy több tízmillió forint lehet. 2009-ben ugyanis Marija Szemjonova egy másik alkotása, egy kovs (kiöntő) 30 ezer dollárért kelt el egy aukción.

Az alkotásokat szigorú biztonsági intézkedések mellett szombatig, Szeged Napjáig láthatja a nagyközönség a galériában.

Olvasóink írták

 • 5. szeti 2011. május 17. 21:59
  „1. :D valóban nevetséges ennyi pénz pár nyamvadt csészéért. szép-szép, meg cári nyál van rajta, de akkor is csak csésze.”
 • 4. Liberation 2011. május 17. 19:12
  „Ezt náhány napja már lehetett olvasni a DM-ben!”
 • 3. antikos 2011. május 17. 15:07
  „Valószínűleg. Csak nehogy kérdéses legyen az eredete...
  Egyébként gyönyörű tárgyak!!!”
 • 2. bagyö 2011. május 17. 14:58
  „Gyönyörű darabok.
  Csak halkan kérdezem, szándékosan rosszak a fotók??????????”
 • 1. qrumpli 2011. május 17. 14:24
  „Megveszem csirkeitatónak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogi Dániel: nem vagyok ejtőernyős

Hetedmagával a város temetkezési cégének vezetőjét is menesztette a közgyűlés fideszes, kereszténydemokrata, jobbikos többsége. Tovább olvasom