Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A Royal Albert Halltól a játékgyárig

Édesanyja kívánságára tanult klarinétozni a ma 58 éves Báder Béla. A Szegeden élő cigányzenész Algériától Japánon át Franciaországig számos helyen fellépett – koncerteztek a londoni Royal Albert Hallban is –, manapság azonban már nem muzsikál. A cigányzenére kicsi az igény, muzsikus pedig sok van.
Báder Béla manapság csak otthon veszi elő a klarinétot. A világot bejárt muzsikus nem kap munkát Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Majd harminc év zenélés után nehezen érti meg az ember, miért nem veheti elő esténként a tokjából a klarinétot, hogy egy-egy étterem vendégeinek játsszon, vagy egy színházi darabot kísérjen. Báder Béla a Heves megyei Sarudon született, gyermekkorában egy egri versenyen figyeltek fel rá. 13 évesen vette fel tagjai közé a Rajkó zenekar. Az elmúlt évtizedekben bejárta a világot: felléptek Japánban, Algériában, Franciaországban, Németországban pedig a híres müncheni Piroschka csárdában játszottak.

– Nagyon sok helyen megfordultam klarinétosként – emlékezett vissza a siker éveire a Szegeden élő férfi. – A legbüszkébb arra vagyok, hogy a hetvenes években felléptünk a londoni Royal Albert Hallban. Látja, itt a műsorfüzet, feltüntették benne a nevemet, én voltam az egyik szólista.

A muzsikusnak nem csak ez az egyetlen emléke a szép múltból. 1977-ben a belgiumi Gent város vendégei voltak, az ottani Lidóban muzsikáltak estéről estére. Akkora sikerrel, hogy még lemezfelvételt is készíthettek.
A tehetséges muzsikus Szegedre nősült, majd később megalapította saját népi zenekarát. A kilencvenes években a magyar televízió körzeti stúdiójának egyik műsorába is meghívták őket. Játszottak a szegedi Royal és a Tisza szállóban, a Hungáriában. A cigány muzsikus ezt szerette a legjobban, akkoriban nagyon jó volt a közönség. Hívták a szegedi teátrumba is.

– Több évig dolgoztam a szegedi színházban. Muzsikáltunk az Indul a bakterház című darabban, az Üvegcipőben. Ma már sajnos csak otthon zenélek – más lehetőségem nincs. A cigányzenére kicsi az igény, a kevés helyre sok zenész jut. Fesztiválokra is nehéz bejutni, így csak a gyakorlás marad – simogatta meg szomorúan hangszerét.

A muzsikus, miután megözvegyült, egyedül nevelte fel a lányát, aki énektanár–zongora szakon szerzett diplomát a szegedi konzervatóriumban. Báder Béla ma nyugdíja kiegészítéseként egy fajátékgyártó cégnél dolgozik. Az Alfa Rt. üzemvezetője, Miskolci Róbert vette fel. – Elmeséltem neki, milyen nehéz körülmények között élek – mondta Báder Béla. – A zene azonban nagyon hiányzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom