Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

A Rudolf világsiker lehet

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara tegnap Budapesten ismertette az idén 75 éves jubileumát ünneplő Dóm téri fesztivál programját. Bemutatták a készülő két új produkció, a Rudolf és a Bánk bán fiatal tehetségeket és befutott világsztárokat is felvonultató szereplőgárdáját.
A Rudolf két főszereplője: Vágó Bernadett és Dolhai Attila a sajtótájékoztatón. Fotó: Hollósi Zsolt
A Szegedi Szabadtéri Játékok 1931-es első előadása, a Magyar Passió restaurált plakátjai előtt tartotta tegnap programhirdető budapesti sajtótájékoztatóját a fesztivál vezérkara. Bátyai Edina ügyvezető igazgató büszkén mondta: az elmúlt 75 évben 301 premiert, összesen nyolcszáz előadást láthatott a közönség a Dóm téren. Megköszönte Botka László polgármesternek és a szegedi önkormányzatnak, hogy a játékokat működtető kht. költségvetéséről már tavaly ősszel döntött, így időben megtervezhették az idei programot, és már decemberben megkezdhették a jegyárusítást.

Ennek is köszönhető, hogy a belépők 40 százaléka már gazdára is talált. Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője arról beszélt, hogy a pályázatában megfogalmazott álmai megvalósulni látszanak, idén száz százalékban szegedi és igazi művészi értéket képviselő produkciókat láthat majd a publikum. A két felújítás, a Szegedi Kortárs Balett Új világ című táncprodukciója és a Csárdáskirálynő, valamint a Dixie-gála és az ajándékkoncert mellett a legtöbb szó a két új produkcióról esett.

Bátyai Edina, Herczeg Tamás, Tokody Ilona, Kesselyák Gergely, Mádi Zoltán, Kiss B. Atilla és Marton Éva a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Hollósi Zsolt
Kerényi Miklós Gábor rendező szerint a nemzetközi koprodukcióban, világpremierként létrehozandó Rudolf olyan csodálatos szerelmi történet, amely hidat építhet New York, Bécs, Budapest és Szeged között. A rendkívül költséges, látványos kiállítású musical joggal tart majd számot nagy érdeklődésre. Miközben nemzetközi, nagyon is magyar, hiszen a címszereplő Rudolf trónörökös – aki számos kérdésben szemben állt apjával, Ferenc Józseffel és Vilmos császárral is – történelmünk fontos szereplője lehetett volna, ha nem történik vele tragédia Mayerlingben. Ha megvalósíthatta volna elképzeléseit, valószínűleg elkerülhető lett volna az I. világháború. Álma az Európai Uniónak köszönhetően korunkban válhat valóra. Ilyen gyönyörű zenéjű musicallel még sohasem találkozott, hangsúlyozta Kerényi, aki szerint a Liza Minnellinek is dolgozó komponista, Frank Wildhorn istenáldotta tehetség, darabja különleges élményt ígér és világsiker lehet.

A produkció koreográfusa Londonból, a zenei vezetője Hollandiából érkezik, a címszerepet a Dóm tér tavalyi Rómeója, Dolhai Attila alakítja, Vetsera Mária pedig az a Vágó Bernadett lesz, aki múlt nyáron Szinetár Dóra balesete miatt az egyik előadáson Júliaként ugrott be. Ők ketten a sajtótájékoztatón egy szép, szerelmes duett erejéig ízelítőt is adtak a musicalből, amelyen a szerző még most végzi az utolsó simításokat, majd a Budapesti Operettszínházban a következő hetekben kezdik meg a próbákat.

A nyár másik újdonsága az új Bánk bán-produkció lesz: az opera 1937-es verzióját Szikora János rendezésében világsztárokkal állítják színpadra. Marton Éva pályafutásának 25 éves jubileumán az Operaházban mutatkozott be először Gertrudis szerepében, majd Káel Csaba filmjében alakította a királynét. Tokody Ilona pályája elején már énekelte Melindát, utoljára pedig 1984-ben Simándy József partnereként lépett fel a szerepben. A Bánk bánt életre keltő Kiss B. Atilla pályáján is meghatározó a nagyúr szerepe, hiszen a film országos népszerűséget hozott számára.
Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgató helyettese arról beszélt, hogy a játékok jelentős turisztikai vonzerőt képvisel a régióban. Ezt kihasználva a TUI nemzetközi utazási iroda komplex turisztikai csomagban kínálja már a Dóm térre szóló belépőjegyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom