Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A rúzsos ajkak üzennek

Szeged - Egy nő élete során közel kétkilónyit használ belőle. A szépítészeti fegyvertár egyik alappillére megalkotása után évekig tiltólistán szerepelt, manapság viszont a világon évente mintegy 600 millió dolláros üzletet jelent.
A csábos és szexi női ajkakért felelős rúzs 125 éves. Szofi Petroszján, Lékó Péter sakknagymester felesége például mindennap kifesti a száját.

A rúzst ünnepeljük. Legyen bár matt, krémes, fényes, metál, üveg vagy gyémánt hatású, vörös, lila, esetleg narancsszínű, eper- vagy barackízű. Alig akad nő e földtekén, aki élete során ne kötött volna rövidebb vagy hosszabb ideig szoros barátságot ezzel a kis rudacskával. A buja vörös ajkak ugyanis üzennek a férfiak számára.

A száj színezése valójában egyidős a nőiességgel: az őskorban cinóberrel festették, a görög asszonyok a higany vörös szulfidjával, míg a római hölgyek szárított céklával tették vonzóvá magukat. Majd nagyot ugorva az időben, a XIX. század végén két francia fejéből kipattant az ötlet: kézhez állóbb formába kellene önteni a különleges kenceficét. A színeket szarvasfaggyúval és méhviasszal keverték, a vékony rudat pedig selyempapírba csomagolva mutatták be az 1883. május 1-jén megnyílt amszterdami világkiállításon. A rúzs világhódító útja kis kitérőkkel azóta is töretlen.

Lékó Péter és Szofi Petroszján a sajtó nyilvánossága előtt is mindig együtt Fotó: Karnok Csaba
Lékó Péter és Szofi Petroszján a sajtó nyilvánossága előtt is mindig együtt.
Fotó: Karnok Csaba

A nők egy jelentős része mindennap felteszi ajkára ezt a szájpirosítót. Közéjük tartozik Szofi Petroszján, Lékó Péter szegedi sakknagymester felesége is, aki sajtótájékoztatókra, nyilvános szereplésekre szinte minden alkalommal elkíséri férjét. A gyakorlott szemű médiamunkás pedig előbb-utóbb kiszúrja, hogy mindig tökéletes sminkben. Látszik rajta, hogy ez nem pusztán a kameráknak szól, több annál.

A színésznő sminkje

Sminkelés közben Nyertes Zsuzsa színésznőnél (képünkön) minden esetben előkerül a rúzs. Mint ahogy lapunkban egy korábban adott interjújából kiderült, a népszerű művésznő a festés felénél felteszi a rúzst, így nyer karaktert az arca. A nők többsége ezt csak a sminkelés végére hagyja. A színésznő ha színpadra lép – csókállót használ. Mint szépségszalon-tulajdonos, a természetesség híve, az alkalmi sminkben pedig mindig a száját hangsúlyozza. Fontosnak tartja, hogy a ruha és a smink összhangban legyen egymással.

– Édesanyám is mindig sminkelte magát, már gyermekkoromban tetszett, ahogy kifestette az arcát és a száját. Először tizenhat évesen rúzsoztam ki magam. Azóta ezt mindennap megteszem. Ennek pedig már tíz éve – mondja kérdésünkre. A szájfesték szerinte kiemeli a női arcot, hangulatot és stílust teremt. A természetes színeket kedveli, és még azt is elárulja, hogy napközben ajkainál picit sötétebb színű, míg esti programra még erősebb színű rúzst használ. Ugyanezt a kérdést szegeztük Gömöri Krisztiánnak, a Szegedi Nemzeti Színház színészének is. Mármint hogy színpadon használt-e már rúzst. – Női szerepekben még nem tündököltem, de mint bohóc már kellett rúzsozni a számat – vallja a művész egy Mrozek-darab próbaszünetében. Akkor furcsán érezte magát. Ellenben a nőknél szereti a festett ajkakat, ha vonzó összehatás az eredmény. Ő is a természetesség híve, napközben pedig minimális, ízlésesen elkészített sminket kedveli – leginkább a feleségén.

Szofihoz hasonlóan Daróczi Andrea is mindennap használ rúzst. A szegedi mesterkozmetikus sminkes azt vallja, hogy mindenki találja meg a haj- és szemszínéhez leginkább illő rúzst. Egy rossz színválasztás ugyanis hatásában pont az ellenkezőjét érheti el: visszataszítóvá teheti a szépségre vágyó nőt. A vörösnek például választhatunk a meleg és a hideg árnyalata közül. Úgy látja, hogy az idősebb hölgyekkel ellentétben a női magazinok szépségrovatain nevelkedő fiatal nők igen tájékozottak a sminkelés terén. Rendkívül öntudatosan választanak a rúzsok közül is. Ez is csak arra bizonyíték, hogy ez a kis szépítészeti eszköz soha nem megy ki a divatból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelemből vizsgázott a rendszerváltás generációja

Szeged - Könnyű volt a középszintű írásbeli töriérettségi – állította tegnap minden érintett. A szaktanár szerint a vizsga sokat változott, a fiatalok kritikus szemlélete is erősödött. Tovább olvasom