Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A sajtómágnás család magyar kapcsolata

Új sajtóházunk avatására érkezik ma Jonathan Harmsworth, azaz Lord Rothermere, akinek dédnagyapja a Daily Mail sajtóbirodalom alapítója volt. A családot különös kapocs fűzi Magyarországhoz, hiszen Harmsworth felmenői a trianoni békeszerződés hangos ellenzői és a revízió támogatói voltak.
A sajtómágnás család magyar kapcsolata Lord Rothermere. DM/DV-fotó
Jonathan Harmsworth, a Daily Mail and General Trust elnöke részt vesz új sajtóházunk ma délutáni, ünnepélyes avatásán. Lord Rothermere 38 esztendős, és már több mint hét éve vezeti az óriásira nőtt brit sajtóbirodalmat, amelyet felmenői alapítottak.

A Daily Mail első száma majdnem pontosan 110 évvel ezelőtt, 1896. május 4-én jelent meg – Nagy-Britannia egyik legolvasottabb napilapjának születése Jonathan Harmsworth dédnagyapja, Harold Sydney Harmsworth (Lord Rothermere) és testvére, Alfred (Lord Northcliffe) nevéhez fűződik. Az első Rothermere vicomte-ot, majd később leszármazottait is különös kapocs fűzi hazánkhoz: a lapalapító mélyen elítélte a trianoni békeszerződést, és a revízió egyik leghangosabb külföldi támogatója volt. Az angol sajtómágnás és politikus 1927 júniusában írta meg a Magyarország helye a Nap alatt című nevezetes cikkét, ezzel hívta fel a nemzetközi figyelmet a hazánkban kialakult helyzetre. Fia, azaz a második Rothermere vicomte pedig – aki apja után átvette a Daily Mail and General Trust irányítását – 1928 májusában Szegeden járt, és részt vett a Klauzál téren rendezett, 50-60 ezer fős Trianon elleni tüntetésen.


Rothermere-telep a Bakay utcánál

A Lord Rothermere iránti tisztelet jeléül egy apró városrészt neveztek el róla Szegeden a '30-as évek elején. A Rothermere-telep a Lajta, a Mura, a Bakay Nándor és a Vásárhelyi Pál utca által határolt területet jelentette – olvasható Péter László Szeged utcanevei című könyvében. A német befolyás erősödésével aztán lassan feledésbe merült ez az elnevezés.

„Tele van a lelkem csodálattal e szép város iránt és a pompás parasztság iránt, amely előttem ma elvonult" – idézte szavait a Délmagyarország.
– „A mai délelőttnek történelmi jelentősége van, és az a lelkes tömeg, amely a történelmi jelentőségű Klauzál téren előttem elvonult, bizonyította, milyen életerő lakik e népben. (...) A mai napon különös erővel éreztem át azt a nagy igazságtalanságot, amelyet önökkel szemben elkövettek. De remélem, nincs már messze az az idő, amikor Magyarország újból elfoglalhatja régi helyét, amely őt mint a világ régi, történeti nemzetét megilleti" – mondta 78 évvel ezelőtt Szegeden a második Rothermere vicomte, akinek édesapját az egyetem díszdoktorává avatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom