Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A Semmelweis-tervről kérdeztük Az év kórháza kategória győzteseit

Csongrád megye - A szakmának szól elsősorban a Semmelweis-terv, de mindenki számára fontos, mert gyógyírt keres az egészségügy alapbetegségeire. Az év kórháza verseny idei fordulójában győztes megyei intézmények vezetőit kértük a Semmelweis-terv értelmezésére.
– Hétköznapi nyelven fogalmazza meg az egészségügyi szakma szerint is alapproblémákat, ez az egyik legfőbb értéke a Semmelweis-tervnek
– mondja Hajnal Ferenc. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ alelnöke kiemeli: a koncepció az egységes társadalombiztosítási rendszer mellett teszi le a voksot. A szegedi egészségügyi integrációt megvalósító intézmény vezetőjeként fontosnak tartja azt az ígéretet, hogy az ellátórendszer ésszerűsítéséből származó megtakarításokat visszakapják a klinikák és a térség kórházai. A koncepció kimondja: azonnali válságintézkedésekre van szükség. A professzor a fölöslegesen túlszabályozott, bürokratizált rendszer egyszerűsítésére hívja föl a figyelmet. A terv az egészségügyi dolgozók számára életpályamodellt ígér, de annak részletei kidolgozatlanok. A professzor szerint tetszetős, hogy a szaktárca elismeri: a legnagyobb adósság az egészségügyi dolgozók irányában halmozódott föl.

Lemaradások

A hazai egészségügyi közkiadások aránya mintegy 500 milliárd forinttal, a GDP-n belüli 2,1 százalékponttal alacsonyabb, mint a 3 visegrádi országé – derül ki a Semmelweis-terv helyzetelemző részéből. Reálértékben számolva 250 milliárd forinttal maradnak el az egészségügyi kiadások a 20 évvel ezelőtt számított szinttől. Mindez mutatja, amire a növekvő kórházi adósságállomány is utal: ez az ágazat valamennyi tartalékát felélte.

– Az „anyák megmentőjeként" közismert Semmelweis Ignác. A híres magyar orvos nevét viselő új, a hazai egészségügyet mentő tervezet valójában a szakmai és társadalmi párbeszédet ösztönző dokumentum – jelenti ki Baráth Lajos. Az év kórháza verseny kategória győztesének számító szentesi intézmény, illetve a makói kórház igazgatója egyetért azzal, hogy az új koncepció a betegellátás hozzáférését biztosítja, nem pedig az előző kormányzatot jellemző kapacitásszűkítéssel kívánja társadalmi alapkérdéssé tenni az egészségügyet.

Az Állami Egészségszervező Központ, illetve 9 régióban a Nagytérségi Egészségszervezési Igazgatóság irányítja majd a betegeket, hogy a magasabb felkészültségű intézménybe ne kerüljön az alacsonyabb készültségi szinten is ellátható páciens. Vagyis hatékonyságnövelő rendszermodellt kínál megoldásként az egészségügyi kormányzat. Térségünkben (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyén kívül Szolnok megye egy része számára) a legmagasabb egészségügyi szolgáltató változatlanul a szegedi egyetem klinikai központja. A megyei szintű ellátást adó intézmény a szentesi Dr. Bugyi István Kórház marad. A városi kórházak pedig kistérségi központként szolgálják továbbra is a pácienseket.

– Az egészség: érték, hangsúlyozza a koncepció. Ennek kimondása legalább olyan fontos, mint az ellátórendszer hatékonyságát növelő olyan intézkedések támogatása, mint a szentesi és makói kórház közötti, modellértékűnek tekinthető gyógyszerbeszerzési társulás vagy a diagnosztikai együttműködés – mondja Baráth Lajos úgy is mint az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének alelnöke. – Intézményi jövőkép programunkban kiemelkedő a versenyképességet meghatározó humánerőforrás-menedzselés, aminek jelentős az orvos- és nővérmegtartó ereje. Mert a betegek érdeke, az ellátás jobb megszervezése mellett az egészségügy rendszerében dolgozók megtartása is célja a Semmelweis-tervnek.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. január 31. 21:22
    „micsoda brosúra-halandzsa! Szánalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

113-mal száguldott egy kisteherautó Mórahalmon

113-mal száguldott Mórahalom főutcáján egy kisteherautó a hétvégén - 130 ezer forint a bírság. Tovább olvasom