Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A semmiből varázsolták újjá a Feszty-körképet

Ópusztaszer - 1991-ben kezdtek a Feszty-körkép felújításához lengyel szakemberek Ópusztaszeren. Henryk Lipowitz, a csapat vezetője szombaton különleges tárlatvezetésen mesélt a 4 évig tartó munkákról.
– A Feszty-körkép 1700 négyzetméterből mindössze 800 négyzetmétert kaptunk meg 1991-ben, így kezdtünk neki a közel 5 évig tartó felújításnak – kezdte a különleges tárlatvezetést szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájában Henryk Lipowitz. A magyarul kiválóan beszélő szakember irányította 1991 és 1995 között a hányattatott sorsú Feszty-körkép restaurálását.

A Feszty-körkép restaurálása  4 évig tartott. Fotó: DM/DV
A Feszty-körkép restaurálása 4 évig tartott.
Fotó: DM/DV

Henryk Lipowitz emlékeztetett, A magyarok bejövetelét a 1894-ben Budapesten, az Állatkerti úton épült Rotundában mutatták be. – A pesti bombázás után a körkép jelentős része megégett, a világháború végnapjaiban a megrongálódott Feszty-körképből "az elvtársak is vágtak, megajándékozták egymást." Majd a szakszerűtlen tárolás miatt rágcsálók és gombák támadták meg Feszty Árpád művét. A felújítást a lengyel wroclawi, a raclawicei csata körképe alapján végeztük – folytatta. – Se dokumentáció, se leírás nem maradt fenn. Egy 1956-ban börtönbe került katonaezredes, fekete-fehér diapozitívjai alapján dolgoztunk. A férfi nagy rajongója volt a Pesten kiállított panorámaképnek, ugyanis nagyapjával hetente látogatták – mesélte.

Részlet a körképből. A szerző felvétele
Részlet a körképből. A szerző felvétele

A felújítást végző lengyel szakember elmondta, a körkép háromdimenziós illúziójában a látogató úgy érzi magát, mint aki az eseményeknek résztvevője. – Ez a ronda pad, amit ideépítettek, pont elrontja az illúziót – mutatott körbe a Feszty-körkép elé kiépített hídra Henryk Lipowitz. Mint fogalmazott, az előtérbe helyezett holttestek is rongálásnak számítanak. – Máig bánt, hogy az eget nem tudtuk a plafon felé továbbvinni. Most egy fekete vászonnal ér véget a festmény – árulta el a szakember.

A különleges tárlatvezetésen a lengyel retusáló csapat vezetője elárulta, a panorámaképek jellemzője, hogy a festők ismert emberekről mintázzák meg alakjaikat. – Feszty Árpád sem tudta, hogyan néztek ki az ősi magyarok, ezért például Árpád vezért saját magáról mintázta, és feltűnik Móra Ferenc is. A kollégák engem is felfestettek a képre, bajszos magyar lovasként tűnök fel Árpád vezértől balra – mesélte nevetve az eredetileg gépész-külkereskedőként dolgozó Henryk Lipowitz. Elmondta, a körkép felújítását a véletlenek is segítették. – A tévében láttuk a ’90-es évek elején, hogy restaurálásra vár a Feszty-körkép. A lengyel panorámát felújító festő ismerőseimet értesítettem a lehetőségről, akik pályáztak a magyarországi munkára. Ez az egyik véletlen. A másik, hogy a diapozitívokat készítő katonatiszttel épp itt, az ópusztaszeri történeti parkban találkoztam. Megszólított, hogy szeretné megnézni a Feszty-körképet, csakhogy még nem volt körkép. Miután beszélgettünk, kiderült, komoly segítségünkre lehet – mondta a lengyel férfi.

A körkép felújítását végző lengyel csapat vezetője, Henryk Lipowitz különleges tárlatvezetésen mesélt a munkákról. A szerző felvétele
A körkép felújítását végző lengyel csapat vezetője, Henryk Lipowitz különleges tárlatvezetésen mesélt a munkákról.
A szerző felvétele

A körkép újjászületése évtizedekig tartott, még az 1970-es években határozat született a Nemzeti Történeti Emlékpark építéséről Ópusztaszeren. Megkezdődtek a restaurálási folyamatok, és a körképcsarnok építése is. Az építés 1979-ben abbamaradt, a vászon darabjait újra hengerekben raktározták el. 1991-ben kezdődött Henryk Lipowitz-ék felújítása, 1995-től újra az eredeti szerepét tölti be a park leglátogatottabb attrakciója.

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2013. október 06. 16:03
    „Szívesen megnéznék róla egy körpanorámás videót. Vajon készült már ilyen?”
  • 1. Hammada_Fleet 2013. október 06. 14:18
    „Csupa friss hír.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító készítmények az Alsóvárosi Paprikafesztiválon - galéria

Először rendezték meg az Alsóvárosi Paprikafesztivált szombaton. Tovább olvasom