Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A sofőrt igazolják a busz GPS-adatai

Szeged - Varga Endre buszsofőr úgy tudja, rendőrségi eljárás indult ellene, mert kanyarodás közben meghúzott egy parkoló autót. A történtekbe belebetegedett, hiszen azon az útvonalon a GPS szerint nem kanyarodott be sehová, kárt sem okozott. Lapunk kiderítette: ismeretlen tettes ellen indult eljárás, ám ezt nem közölték a buszsofőrrel.
Vétlennek mondja magát egy állítólagos balesetben Varga Endre, a Tisza Volán Zrt. buszsofőrje. Úgy tudta, feljelentették, mert az általa vezetett 36-os járat, amikor a Kálvária sugárúton a belváros felé haladt, s bekanyarodott a Bolyai utcába, a hátuljával meghúzott egy pakoló autót.

Mivel a Tisza Volán Zrt. a buszokba épített GPS helymeghatározó rendszer segítségével a járművek menetidejének minden másodpercével el tud számolni, hamar kiderült, milyen irányban haladt az ominózus 36-os. A cégnél a GPS-adatok alapján több térképet kinyomtattak: ezeken másodpercnyi pontossággal látni, mikor ért a busz a Kálvária sugárút és a Bolyai utca kereszteződésébe. Majd azt is nyomon lehet követni, ahogy a jármű halad tovább, hiszen útvonala szerint nem is kell bekanyarodnia a mellékutcába.

Varga Endre belebetegedett az október 22-én történtekbe. Fotó: Segesvári Csaba
Varga Endre belebetegedett az október 22-én történtekbe.
Fotó: Segesvári Csaba

Az eset még október 22-én történt. Varga Endre – akit annyira megviseltek az események, hogy betegszabadságra ment, és csak nemrégiben kezdett el újra dolgozni – így emlékszik vissza a gyászos napra: – Aznap 19.51-kor végeztem a munkámmal. Hazamentem Zsombóra, megvacsoráztam, és fél 10-kor lefeküdtem aludni. 10-kor csörgött a telefon, hogy jöjjek be Szegedre, a Volán-telepre, mert a rendőrség keres. Olyan ideges lettem, hogy nem vállaltam a vezetést se, a nagylányom hozott be kocsival.

A rendőrség nem vádol, a tettes ismeretlen

Feltettük kérdéseinket a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak is. Tuczakov Szilvána sajtószóvivő válaszában leírta: a rendőrség az eset után olyan információkhoz jutott, hogy feltehetően egy kanyarodó busz súrolta a jármű oldalát. A szóba jöhető buszokat ellenőrizték, de a szabálysértési eljárás – amely jelenleg is folyamatban van – ismeretlen tettes ellen indult. (Ezt azonban se Varga Endre, se a főnökei nem tudják.)

- Azt akarták, hogy ismerjem el, amit el se követtem, mert szemtanúk látták, amint bekanyarodok a Bolyai utcába. Lefényképezték az autóbuszt is, amelyen valóban volt egy horpadás. De azt még egy nyári baleset okozta, amelynek megvan a kárbejelentése.

- Aláíratták velem, hogy tudomásul veszem, rendőrségi eljárás indul a baleset miatt – mondta még mindig felindultan Varga Endre. – Amikor éjszaka hazafelé mentünk, még én is lefényképeztem a már rozsdásodó sérülést a dorozsmai külső telepen, ahol a buszt hagytam.

Az eset részleteivel kapcsolatban szerettünk volna több információt megtudni a Tisza Volán Zrt.-nél, de Draskóczy István divízióigazgató úgy tájékoztatott: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak.

Nyilatkozott viszont Kiss Csaba, az Autóbuszvezetők Független Szakszervezetének alelnöke, akit Varga Endre október 25-én kért fel arra, hogy segítsen neki. A szintén buszsofőrként dolgozó Kiss Csaba szerint a rendőrség nem kellő körültekintéssel járt el, a GPS-rendszer nyújtotta bizonyítékokat nem is kérték. Állítja, hogy az 1978 óta, 31 éve dolgozó és balesetmentesen vezető Varga Endrét ártatlanul vádolják.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. pandababa 2010. június 09. 21:13
  „Nem hiszem,hogy Varga Endre bármiben is hibázott volna!!
  Aki 31éve vezet baleset mentesen a volánnál,az minden elismerést megérdemel!!
  Mindenki azzal jön,hogy jól fizetik őket,nem tudom,lehet,de ebben benne foglaltatnak a sofőrverések is?
  Szerintem jobban kellene védeni őket ettől a sok szar taknyos,iszákos barmoktól,akiket anyuci,apuci eltart...”
 • 71. Amy33 2009. november 24. 14:54
  „70! Tudomásom szerint ma már nem létezik Jugoszlávia, ezért nincs is jugoszláv állampolgár. Naprakészebbnek kellene lenni...”
 • 70. 3ikutas 2009. november 23. 11:32
  „67.-nek . Az autó egy öreg Opel volt a tulajdonosa pedig egy Jugoszláv állampolgár az autó is jugó rendszámos.
  A furcsa csak az, keresés közben elhagyta a helyszínt így nem is értem a rendőrök mit akarnak. Mi a biztosíték arra,hogy ott és úgy húzták meg. Sőt tudomásom szerint a dorozsmai buszok a Kálvárián járnak nem a Bólyai utcában.No Comment.”
 • 69. Héhé 2009. november 22. 15:09
  „Uh tényleg! Összekevertem a tesójával.Ő az Imre!:-)”
 • 68. Amy33 2009. november 21. 16:06
  „67.Héhé! Először is Endrének hívják, másodszor meg nem hiszem hogy annyira meghurcolták volna, mint amennyire fel van nagyítva. Én is kíváncsian várom a fejleményeket...”
 • 67. Héhé 2009. november 21. 13:19
  „Miért kell Imrét meghurcolni???
  Inkább azt mondja el valaki,hogy kié volt az az autó amit állítólag meghúzott??!!”
 • 66. jafi 2009. november 21. 11:05
  „Zsoltee0716 hidd el nekem te még nem voltál olyan városban ahol az autók nem adják meg az elsőbséget!
  A magyar autósok a kultúrált vezetők kőzé tartoznak. A TV ben is volt 1 riport erről hogy 1 óra alatt hányan nem álltak meg. Ez semmi! Én csak nevettem rajta. Azt hiszik a magyarok ez jaj de nagy ügy, hát tévednek.
  Mesélek pár példát nem említem a várost, nem magyarországon van, anyi elég. Főváros, óriás forgalommal.
  Úgy kezdődik ha már piroson nem indulsz meg már szidnak és dudálnak. Az autód nehogy véltetlenül megálljon mert véged, végigszídják az egész családodat a szomszédaidal együtt! Hogy segítsen valaki félretolni vagy valami, eszük ágában sincs! Inkább kerülgetnek szidnak meg dudálnak. Ok haladsz tovább mindenki dudál mindenkire, szerintem ők 1 nap többet használják mint te meg én egész életünkben. Akkor ugye 4 sáv haladni kell, megyek majd 100al ezt kivánja a forgalom, erre villog a hátam mögött lévő kombi hogy menyek félre mert ő jött, akinek 80ra le van szabályozva településen kivül is a sebessége, de ő 100al kerülni akar.
  Szemetek, kiszúrják hogy külföldi táblás véged van! Még a parkolóőr is megbüntetett pedig megvettem a kellő matricát, kitöltöttem. Erre belém köt hogy ez nem jó Zóna! De tőlem 4 méterre van az ujságárus ahol lehet vásárolni. A tövében pedig a tábla amin írja h milyen zóna SMS bla bla mind1. SMS-t nem birok küldeni, muszály megvenni. Végül a büntetéssel a kezemben felkerestem a közpöntjukat és kedvessek voltak és elnézték. Bocsánatot nem kértek nem tartozik a szokásaik közé.
  Ami még lényeg hogy én bicajazom legtöbbet, meg gyalog járok.Csak távolra, másik városba megyek kocsival.”
 • 65. Zsoltee0716 2009. november 20. 21:28
  „63.jafi ez igen! ekkora szád lenne ha a zebrán a sok ... autós nem adja meg az elsőbbséget te hetente kórházba lennél, mert 10-ből 8-al vitáztam már és már szált volna ki a kocsiból! Ha meg meg ver és én le szagatom a rendszámát még én kapom a nagyobb büntetést. De hát tudjuk a ... buszsofőr, mert gyorsan hajt és 12 vagy 18 méter meg hosszú és nehéz belátni!
  Hanyadik ajtónál szállsz fel?
  Külső tükörből a csuklótörés miatt a 3.ik 4ik ajtó nem mindig látni a belső tükörben pedig az emberek miatt. Inditásjelző megszólalása után a fel és leszállás tilos! Oda csuk ez van. Ha meg van ismerősöd szállj már be egyszer abba a rohadt fülkébe és néz már bele a jobb tükörbe! Ja meg azért mennek 30-40kmh-val mert időhöz van kötve!

  Amy33-nak is először tudjuk meg ki az autó tulaja, de hát kussolás van! Ilyen információkat nem mernek kiadni. Talán a Volán kiáll a sofőrök mellett!!

  De remélem lesz folytatás ennek a cikknek! <moderálva....>”
 • 64. Zsoltee0716 2009. november 20. 19:27
  „Újságíró!
  Bolyai utca nincsen Szegeden! Bólyai János utca van már!”
 • 63. jafi 2009. november 20. 15:22
  „Ha valaki valami nagyot hibázik annak felmondanak független hogy rendőr vagy valami más.
  Egyetlen hely van ahol nem mondanak fel, ebben gondolom mindanyian egyetértünk,
  és még jól meg is fizetik érte. :D
  Senki nem akar rosszat a másiknak. Csak ne nézzék már hülyének az embert!
  Hát az előző emberkénknek igaza van, elég élmény néha buszon utazni, én elhiszem h időhöz vannak kötve megértem, de azért lehet azt szebben is. Ha jól tudom Automata váltós buszok(elnézést ha tévednék), tehát az indulás gyorsítás meg hasonló dolgok nem jelentenek problémát. Valamint rácsukják az ember lábára az ajtót meg ilyenek. Hülyeség de megtörtént már...
  És nem kell azt állítani h én most utálom a buszsoffőröket, mert nekem is van ismerősöm.
  Volt neki is balesete, aki minden nap úton van avval előbb útóbb valami történik. De el lett intézve és azóta is buszt vezet.”
 • 62. Amy33 2009. november 20. 14:46
  „61!
  Igazán? Akkor miért pátyolgatjátok új celebünket? Talán csak nem valakinek a valakije a Tisza Volánnál? Te tudhatod, te is ott dolgozol. Vagy neked is közöd van az ügyhöz? Azért fedezed, hogy rólad se derüljön ki valami piszkos ügy? És csak annyit, hogy számtalanszor használtam már a tömegközlekedést, és egyesek közületek megtanulhatnának már úgy hajtani, hogy ne a másik ember nyakába essenek az utasok. Sajnos kénytelen vagyok tömegközlekedni, mivel nincs autóm, de nem is veszek, mert úgy néz ki, hogy ha tönkre teszi egy buszsofőr, akkor nekem kell majd a kárt állnom, mert az ügyet eltusolják. Éljen a korrupció!”
 • 61. Csecs 2009. november 20. 14:27
  „59: <moderálva> Ez természetfüggő, nem tanult magatartás. A rendőr és a sofőr között annyi a különbség, hogy ha a sofőr hibázik, kirúgják, de ha a rendőr teszi, kis hazánkban még elő is léptetik, még ha készakarva követte is el a dolgot.”
 • 60. Csecs 2009. november 20. 14:21
  „Akkor a kicenzúrázott részek:
  47-48. Te is egy ilyen hülye rendőr lehetsz... A logikád is arra vall. A helyesírásod pláne.
  49. Fizessen apád. Annyi jogalapja neki is van.”
 • 59. jafi 2009. november 20. 14:15
  „Na tessék megint elírtam! Hát mostmár megyek és nem tudom mit csinálok magammal... :D
  Te veled hogy mit csinálnék azt viszont tudom! Talán az is lehet hogy 10x gyorsabban gépelek mint te és néhány helyesírási hiba engem nem zavar!
  De várom a választ miért okosabb 1 buszsoffőr mint 1 rendőr? A rendőr befejezte a kellő iskolát! A buszsoffőr mit végzett? Megszerezte a kellő engedélyt a busz vezetéséhez....”
 • 58. jafi 2009. november 20. 14:08
  „Emberek ne moderáljátok szegény pali üzenetét. Igy aki nem olvasta nem érti miről vitázunk!
  Engem nem sértett, kedvelem az őszinte embereket! Valamint igazat is adok neki tényleg vannak hibák. És? Ezzel most érezzem magam rosszul? Tudod menyire izgat? Semennyire!
  Én ha nem lennék neked nem lenne munkád!”
 • 57. jafi 2009. november 20. 13:59
  „moderálva sértő”
 • 56. makákó 2009. november 20. 13:40
  „Hamarosan a Mónika Show-ba kerül a sofőr, annyira közügy lett az esete:)))))))))))))))))))))))))))
  De majd Joshi meggyógyítja. Csak nehogy éppen táppénz alatt szerepeljen a tyúkagyú!:))))))))))))”
 • 55. varadipal 2009. november 20. 13:35
  „moderálva személyeskedő”
 • 54. maug 2009. november 20. 12:53
  „cselac!

  Te biztosan traffipax lehetsz, ha meg tudtad becsülni pontosan, hogy egy személyautó mennyivel akarta venni a kanyart és béna módon az árokba hajtott, miközben Te nem csináltál semmit, sőt szerintem ott sem voltál.
  Meg okos is lehetsz, ha ártatlan vagy, és mégis fizetsz valamiért, amit nem követtél el. A fene nagy logikáddal biztosan be tudtad volna bizonyítani az ártatlanságodat a hü..e rendőröknek. Sőt amennyire képben vagy még annak az ellenkezőjét is. Ebben az ügyben a GPS rendszert is biztosan láttad, hogy mit mutatott.”
 • 53. jafi 2009. november 20. 12:28
  „Nem vagyok rendőr!Könyü őket szidni, de sajnos nélkülök nem müködne a dolog. Tudod birkáknak pásztor kell, neked meg rendőr. Valakinek kordában kell tartani egyes embereket, másképp azt hinnék nekük mindent szabad.
  Valamint lehet kicsit nagyobb iskolai végzetségem van mint neked! Már aki ilyen usernevet használ ne akarjon engem kioktani hogy ki a hülyébb. A helyesírási hiba bárkivel megessik. De majd legközelebb jól átnézem mielőtt elküldöm hogy boldog legyél!
  Csinálhatta, egyikünk sem látta, tegyenek fél mind2 jármüről képet és kiderül.
  A középiskolai szakdogámat baleset helyszinelésből irtam, ugy hogy ne egy nagyokos mondjam már meg mikor sérül meg 1 busz! Emberedre akadtál, ugy hogy bármilyen kifogás felesleges, több balesetet láttam már mint te!
  Errő enyit! Én elhiszem ha nagy busz volt könyen megeshet hogy a hátulja elkapta a gépkocsit, ki is szokták ragasztani a városi busz hátuljára hogy 1m távolságot tartsák a fordulási szög miatt. Azért lennék kiváncsi a buszra és a sérülésekre. De majd megvan a szakértő aki majd biztos megvizsgálja.
  49. nek igaza van aki csinálta a bajt az fizessen. Húzhatja a dolgot, de ha bírósághoz kerül az ügy, a költségek többe kerülnek majd mint az egész, és akkor aztán lesz mit fizetni. :)
  GPS hol van, én nem látom a képet. Ne térjünk ki arra mit s hogyan lehet megváltoztani, hamisítani. Mint a tahográfot ami szintén kimutassa sebességet időt, mégis az embernek van esze, tudja használni, aztán ugy csaltak ahogy akartak.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklist sodort el egy autós Szegeden

Kerékpárost sodort el egy autó Szegeden, a Palánkai utca és a Szabadkai út sarkán csütörtök reggel. Tovább olvasom