Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A sok eső használt a megye vadállományának

Évek óta nem volt ilyen jó a mezeinyúl- és a fácánállomány a megyében, mint az idén. A rengeteg eső és egyik következménye, a táplálékbőség feldúsította a megritkult apróvadállományt. A jövő évi őzbaktrófeák minősége szempontjából szintén kedvező lehet a sok eső.
Fotó: Gyenes Kálmán
Tavasszal még attól tartottak a vadászok, hogy nem lesz elég mezei nyúl, nem lesz mire vadászni, s csökkennek az élőnyúl-befogásból származó jövedelmek is. Az aggodalom jogosnak látszott: az utóbbi kilenc évből az idei tavaszon volt a legkevesebb a nyúl. – Akkor még nem lehetett tudni, hogy csapadékos lesz az idei év, a sok eső következtében jobban fejlődik a növényzet, s a szokásosnál sokkal több és jobb táplálékhoz jut, tehát az átlagnál jobban is szaporodik a nyúlállomány – mondja Szél István, az FVM-hivatal vadászati osztályvezetője. Ilyen, kedvező viszonyok között, mint az idei, akár évente négyszer is fialhat a mezei nyúl. Mindez azonban nem jelenti – hívja föl a figyelmet a szakember –, hogy minden rendben van a nyúlállománnyal.

A szeptember–október mindig kritikus a nyulak számára: ilyenkor a betakarítás miatt szinte egyik hétről a másikra eltűnik a határból az eddigi, rengeteg ennivaló, s az ínséges időkben a nyúlra veszedelmes betegségek is felüthetik fejüket. Egyébként éppen ezért az idei évtől megváltozott a mezei nyúlra vonatkozó vadászati rendelkezés: idénye egy hónappal előrébb jött: már szeptember elsején megkezdődött, és január helyett december végéig tart. Lehet, hogy a korábbi kezdés miatt kevesebb nyúl hullik el, vész kárba a vadászatra jogosultak számára – mondja Szél István. Ugyanakkor fölhívja a figyelmet: miután még sokszor szeptemberben is vemhes a mezei nyúl, igaz vadász lehetőleg nem kezdi el ilyenkor a vadászatot.

A fácánnak is kedvezett az esős időszak. A korábbi esztendőkben többek között épp azért ritkult meg az állomány, mert a légköri aszály miatt a csibék ki sem tudtak kelni a tojásból. Idén viszont nyolc-tíz csibét is vezetgető fácántyúkokat lehetett látni. S a kelés után még sokáig kizárólag rovarokat fogyasztó fiatalok föl is tudtak nevelkedni, hiszen a csapadék a rovaroknak is kedvezett.

Az őzállomány számára ugyancsak jól jött a sok eső. A bőséges és sokféle zöld táplálék kedvező hatása – ha csak kedvezőtlen tél nem következik – a jövő évi trófeák minőségén is meglátszik majd. A vadásztársaságok a több, értékesíthető vad révén többletbevételhez juthatnak, és többet is tudnak visszaforgatni a vadállomány életlehetőségeinek javítására, s ezzel együtt a természet védelmére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom