Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A Somogyi-könyvtár polcáról: Nem harap a spenót

Sorozatunkban a szegedi Somogyi-könyvtár kínálatából szemezgetünk. Ez alkalommal Pamela Druckerman Nem harap a spenót, avagy gyermeknevelés francia módra című kötetét ajánljuk.
Aki a frappáns cím mögött humoros írást sejt, nem téved. Pamela Druckerman amerikai újságírónő évek óta Párizsban él férjével, és kezdetben a francia sajton és divaton kívül nemigen érdekelte más. Soha nem hitte volna, hogy egyszer ő is „francia anya" lesz. Kislánya születése után hamarosan rá kellett döbbennie, a francia gyerekek nagyon mások, mint az angolszász gyerekek. A francia szülők olyasmit tudnak, amitől a családi légkör mindig nyugodt és kiegyensúlyozott. Persze a francia nők sem mind szuperanyák, de valami gyermeknevelési titkuk mégis lehet. A dolog ott kezdődik, hogy a francia szaklapok szerint a terhesség „kilenc hónap wellness", a francia kismamák vékonyabbak, csinosabbak, mint az átlag, számukra magától értetődő, hogy meg kell küzdeniük alakjuk megtartásáért. Ők nem alkalmazzák a „kettő helyett kell enni" elvet.

A roppant szórakoztató könyvből kiderül, miért alusszák át a francia csecsemők 2-3 hónapos koruktól az éjszakát, miért esznek mindig ugyanabban az időpontban, amit ott nem is „etetésnek", hanem „étkezésnek" neveznek. A francia anyák azt állítják, nem tesznek semmi különöset, csak a babájuk „ritmusát" követik.

A nagy titok talán a „La Pause" alkalmazásában lehet. A „szünet" betartása fontos, vagyis nem kell azonnal, túl gyorsan reagálni a csecsemő éjszakai sírására. A francia szülők szinte megtanítják a babájukat jól aludni. Az is tény, hogy a francia gyerekek mellett otthon lehet „felnőtt beszélgetéseket" folytatni, és nem rángatják a ruhánkat, miközben telefonálunk, hogy figyeljünk máááár... A szülők nem ripakodnak rá örökmozgó csemetéjükre, hanem csak annyit mondanak kissé emelt hangon: „attend", vagyis „várj"!

Kisgyermekes szülőknek ajánlott, gyermekvállalás előtt álló pároknak pedig kötelező olvasmány, hiszen sok hasznos ötletet leshetnek el, természetesen a magyarországi viszonyokra átültetve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buli a panelek tövében

A hétvégén volt május elseje a szegedi Kőbölcsőben. DJ Edu zenélt, a nép mulatott. Volt marhapörkölt, hamutálkeringő, táncverseny és - majdnem - here-vere show. Tovább olvasom