Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

˝A sors nagy ajándéka, hogy énekelhetek˝

Szeged - Legendás lemeze, az Átutazó óta sokan a legjobban éneklő magyar színésznőnek tartják Udvaros Dorottyát. A Kossuth-díjas díva ma 19 órától Mégis szép című zenés önálló estjével lép fel az egyetem őszi fesztiválján a Reök-palotában.
– Egy önálló est egészen más feladat, mint egy monodráma, amelyben – például a Szegeden is játszott Lola Blauban – egy karaktert kell megformálnom. Ebben a műsorban én magam vagyok, az én élményeim, az én történeteim, ez teljesen más helyzet. Az elhangzó dalokat, szövegeket közösen választottuk ki Vörös Róberttel, aki az est rendezőjeként társam volt a munkában. Régóta ismerjük és jól megértjük egymást, sok közös színházi élmény fűz össze bennünket. Veszi minden kósza gondolatomat, én pedig értem, amikor valami valamiről eszébe jut.
Az is közös ötletünk volt, hogy felkértünk olyan kortárs írókat – Térey Jánost, Lőrinczy Attilát, Bartis Attilát, Nádas Pétert, Závada Pált –, akiket nagyon szeretünk vagy a barátunk: írjanak valamit. Hogy ne csak visszaemlékezés legyen ez az est a pályámra, hanem legyen benne olyan is, ami friss, most történik. Megadtunk egy témát – „Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?" –, és arra vártunk válaszokat. Az így született versek és prózai szövegek körülölelik az elhangzó dalokat – mondja Udvaros Dorottya, aki a Mégis szép című zenés estjével az SZTE őszi kulturális fesztiválján ma 19 órától lép fel a Reök-palotában.

A Kossuth-díjas dívát legutóbb tavaly az Alföldi Róbert rendezte István, a király Dóm téri előadásain Saroltként, majd decemberben, a nagyszínházban A szív hídjaiban, Meryl Streep filmbeli szerepében ünnepelte a szegedi közönség. Úgy tudjuk, jövő nyáron Kocsák Tibor musicaljében, az Abigélben Horn Miciként láthatjuk újra a szabadtérin.

Udvaros Dorottya Sarolt szerepében az István, a király tavalyi előadásában a szegedi Dóm téren. A népszerű színésznő önálló estjéhez többek között Nádas Péter és Závada Pál is írt prózát. Fotó: Schmid
Udvaros Dorottya Sarolt szerepében az István, a király tavalyi előadásában a szegedi Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea

– Sokféle dal hangzik el az eredetileg kétrészes összeállításnak készült Mégis szépben; Silló István, aki nemcsak zongorista, hanem kiváló karmester is, a produkció zenei vezetőjeként sokat segített, hogy ezek Darvas Kristóf kíséretével egyetlen zongorával is jól szóljanak. Kurt Weilltől, Zsütitől, Bereményi Gézától, Cseh Tamástól, Leonard Cohentől, Cole Portertől, Kamondy Ágitól és Hrutka Róberttől is énekelek. Egyébként készülünk egy új lemezre, Hrutka Róbert komponálja a zenét, Bereményi Géza írja a dalszövegeket, az anyag több mint fele már megvan. Hálás vagyok a sorsnak, hogy bár fiatalon szinte csak nagy drámai hősnőket játszottam, a zene felé is elkanyarodott a pályafutásom. Mi, prózai színészek azt szoktuk mondani: semmi esélyünk a zene mellett, ami mindig erősebb, sokkal több emóciót vált ki a hallgatóból. A zenés műfajoknak kicsi koromtól kezdve nagy hódolója voltam, imádom a musicaleket, operetteket, el tudok ájulni egy fantasztikus operaáriát végighallgatva. Véletlen szerencse, hogy énekelhetek is, és ezt a sors nagy ajándékának érzem – fogalmaz Udvaros Dorottya.

A népszerű színésznő vallja: az csak egy belépőkártya, hogy valakinek tehetsége és kellemes hangja van, az éneklésnél is igazából minden a befektetett kemény munkán múlik. Kollégáival, Básti Julival, Cserhalmi Györggyel és Kulka Jánossal Férfi és Nő címmel az elmúlt években több mint negyven koncertet adtak régi Dés–Bereményi-dalaikból. Maguk sem gondolták, hogy ilyen átütő siker lesz. – Ezek nem divatos dalocskák voltak, hanem mindegyik kiállta az idő próbáját, és több mint húsz év távolából is föl lehet bennük fedezni valamit. Ma már talán kicsit mást mondanak, mint megszületésük idején, a nyolcvanas években, de újra és most is megérintik a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz fejfa – ajándékba

Halottak napjához közeledve húsz fejfát ajánl fel ingyen a szegedi Szöghy temetkezés azoknak, akiknek családjuk sírhelyén a fejfa az elmúlt években nagyon rossz állapotba került. Tovább olvasom