Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A sötét oldal a legnépszerűbb

Elkezdődött a farsangi szezon, báli ruhákat 25-40 ezer, a színes alkalmi viseletet 25-60 ezer forint között kínálja az egyik szegedi ruhaszalon. Felnőtt jelmezt átlagosan 3-4 ezer, gyermekjelmezt 3000 forintért lehet kölcsönözni. Idén a fiúknál a Csillagok háborúja sötét oldalának szereplői a legnépszerűbb figurák.
Busók és karneválok

A farsang a vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang csúcspontja a télbúcsúztató karnevál. Rióban és Velencében ilyenkor rendezik meg a híres karneválokat, Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
– Nem egyszerű. Határozottan bonyolultabb végzős lányokkal dolgozni, mint menyasszonyokkal – mondta Kovács Istvánné Ildikó, a szegedi Kölcsey utcai Royal ruhaszalon üzletvezetője, miközben két fiatal lány próbálta fel a báli ruhát.

– Amint megtudják a szalagavató időpontját, azonnal elkezdenek ruhát keresni. Elmondják az elképzeléseiket, majd felpróbálnak 5-6 ruhát. Bár van, aki tizenötöt is felpróbál, ötnél többet nem javaslunk, mert az ötödik ruha után elvesztik a józan ítélőképességüket. Mindannyian olyan ruhát szeretnének, amilyen senkinek sincs. Szűrjük, hogy ki melyik iskolából jön, de még így is van hiszti, amikor ugyanazt a ruhát viselik – magyarázta az üzletvezető.

A Royal ruhaszalonban jelenleg 140-150 foglalás van szalagavató báli ruhára. Ezek uszálytalanított kismenyasszonyi ruhák, öt centiméterrel a föld felett érnek véget, így befér alájuk egy férfi cipő. A báli ruhákat 25–40 ezer, a színes, bál utáni, alkalmi viseletet 25–60 ezer forint között kínálják.

Felnőtt jelmezt 3-4 ezer, gyermekjelmezt 3000 forintért lehet kölcsönözni az Apáca utcai férfi-női szabóságban és jelmezkölcsönzőben.
A fűszoknyás afrikai őshonos lakos jelmeze nem tartozik a legnépszerűbbek közé. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

– Most kezdenek csörögni az érdeklődők. Idén a Star Wars karakterei a legnépszerűbbek. A Jedi-lovagok jelmeze nem túl bonyolult: egy barna köpeny és drapp „karate" ruha. Különleges igényekkel is érkeztek korábban vendégek, de ezekkel idén már nem foglalkozom. Egyes rajzfilmfigurákat szinte lehetetlen kivitelezni – magyarázta Soltész Kálmán, aki 48 éve férfiszabó. A színházi szabóként is dolgozó szakember hozzátette, a napokban zárva vannak, mert szombatra a Szolnoki Szigligeti Színháznak nyolc öltönyt kell készíteniük A denevér című operetthez.

– Közel ezer jelmezünk van. Március elejéig tart a szezon. A gyermekjelmezeket 3000, a felnőttet 4000 forintért adjuk bérbe. Tavaly meglepő módon a fiúknál a rendőregyenruha volt a legkeresettebb, idén a Csillagok háborúja sötét oldalának szereplői a menők. Lányoknál a Jégvarázs Elza és Anna párosa népszerű – mondta Józóné Majdanics Melinda, a Szatymazi utcai Játékdzsungel munkatársa.

A játszóházban a hatéves Ördögh Bendegúz lézerkardjával kezében azt mondta, idén Darth Maulnak öltözik. – Van tüskéje, a kardja kétoldalas piros és egyenes. Tavaly Optimus Prime voltam – magyarázta, majd felpróbált egy Darth Vader-jelmezt.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorderek lettünk szén-monoxid-halálban

Rekorderek lettünk szén-monoxid-halálban
Eddig összesen 7 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid országosan az idei fűtési szezonban - ebből 4 eset Csongrád megyében történt! Tovább olvasom