Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A sportban előny a balkezesség

A balkezességet sokáig sorscsapásként kezelték. Setének, balgának, balognak, ügyetlennek tartották az ilyen embereket. Manapság már kevesen próbálják meg átnevelni a gyermeküket, ha az a bal kezével az ügyesebb. Az élet néhány területén, így például a csapatsportágakban kifejezetten előnyös lehet a balkezesség.
Annak idején nem volt ritka, hogy csalánnal verték, hátrakötötték vagy éppen erős paprikával kenték be a seték „csúnya" kezét, hogy a „szépet" használják. Manapság jóval kevesebb előítélet éri a balogokat. Berta Róbert, a Pick Szeged kézilabdacsapatának játékosa kifejezetten szerencsésnek tartja magát, hogy balkezesnek született. – Az edzők szinte lesik a balkezes srácokat, mert kevesebben vagyunk, mint a jobbkezesek. Magam is éreztem ennek az előnyét. Egyébként sem panaszkodhatom, mert a másik kezemmel sem vagyok suta – árulta el a szélső.

Öröklődhet

A szakemberek szerint a balkezesség öröklődhet. Jobbkezes szülők csupán két százalékának születik balkezes gyermeke. Ha az egyik szülő balkezes, akkor a gyermeke balkezességének valószínűsége 46 százalék.

A kitűnő játékost soha nem akarták átnevelni a szülei, de azért jó néhány nehézséggel meg kellett küzdenie. – A késsel és villával való evést a legjobb szándékkal sem tudják megmutatni a jobbkezes felnőttek. Az írással ugyanez a helyzet – beszélt a nehézségekről. Róbertnek a felesége is balkezes, így jó esély van arra, hogy a kisfiúk, Botond is az lesz. A 18 hónapos csöppség mindenesetre – édesapjához hasonlóan – a bal kezével dobja a labdát.

A szakemberek szerint a balkezesség teljesen természetes dolog, semmiképpen sem megkülönböztető jegy. Kocsisné Kálló Veronika, gyógypedagógus-logopédus szerint nemcsak a kéz, de a láb és a szem dominanciáját is figyelni kell a kisgyerekek esetében. Melyik szemükkel kukucskálnak vagy melyik lábukkal rúgnak a labdába.

Sete szendvics

A Burger King egy tíz évvel korábbi április elsejei reklámjában a balkezes hamburgert népszerűsítette. A USA Today című magazinban közzétett egész oldalas hirdetés hatására ezrek keresték a sete szendvicset, de akadtak olyanok is, akik a jobbkezes változatot követelték a gyorséttermekben.

– Sokan azt gondolják, a balkezesség első jele az, hogy melyik kezével fogja meg a gyermek a kanalat. Pedig jóval korábban, még az eszközhasználat előtt kifigyelhető ez, olyan ösztönös mozdulatoknál, mint a nyúlás, az integetés, a vakarózás – beszélt a balkezesség korai felismeréséről a gyógypedagógus. Ha a szülők bizonytalanok, akkor szakemberek segítségével kipróbálhatják, hogy ugyanazt a speciális feladatot mennyi idő alatt oldja meg a csemetéjük a jobb illetve a bal kezével. Az iskolakezdés idejére érdemes az eszközhasználatot valamelyik kézre egyértelműsíteni. – Nem kell megijedni, ha a gyermek balkezes. Sokkal problémásabb, ha késik az egyértelműsítés – árulta el a szakember, aki hozzátette, hogy az erőszakkal átszoktatott gyermek a legrosszabb esetben akár dadogóvá is válhat.

A balkezes internetes áruházakban rengeteg hasznos dolog beszerezhető, így iskolaszerek, konyhai eszközök, könyvek, számítástechnikai kellékek és számos más praktikus holmi.

Gyártanak balkezes körömvágó ollót, zöldséghámozót, kenyérvágót, konzervnyitót, kávékiöntőt, gyermek- és merőkanalat is. Miért van ezekre szükség? Ha egy jobbkezes bármelyiket a kezébe veszi ezek közül, akkor hamar rájön.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A modellmustra bája

Szőke, barna, vörös, fekete, magas és kevésbé, miniszoknyás vagy nadrágkosztümös, mosolygós, esetleg… Tovább olvasom