Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A startkártya startol

Október 1-jétől kaphatnak járulékkedvezményt a munkáltatók, ha pályakezdőket foglalkoztatnak. Ehhez a fiataloknak úgynevezett startkártyát kell kiváltaniuk az APEH-nél. A rendelkezések frissek, érdeklődésünkkor meglepő tájékozatlanságot tapasztaltunk a megyei munkaerőpiacon.
Az úgynevezett startprogram szabályait a munkaügyi tárca dolgozta ki, de hiába indul október 1-jén, még nem lehet rá jelentkezni, a részletek ezekben a napokban válnak ismertté – mondták kérdéseinkre az APEH-nél. Az adóhatóság adja ki ugyanis a startkártyát, egy magas biztonsági fokozatú okmányt, amely azt igazolja, hogy a munkára jelentkezőnek még nem volt munkahelye.

A tervek szerint az a munkáltató, aki startkártyával rendelkező fiatalt alkalmaz, járulékfizetési kedvezményt kaphat: az első évben 15, a másodikban 25 százalékos járulékfizetési kötelezettsége lesz az egyébként érvényes 34 százalékos kötelezettség helyett.

Bár a fiatalok munkabérének nincs felső határa, a kedvezményt csak a minimálbér másfélszereséig, (jelenleg 85 ezer 500 forint), illetve felsőfokú végzettségűek esetében a minimálbér kétszereséig (most 114 ezer forint) lehet alkalmazni. A startprogram szabályai szerint pályakezdő minden olyan 25. életévét, diplomásoknál a 30. életévét be nem töltött fiatal, aki befejezte, vagy megszakította tanulmányait és első alkalommal vállal munkát.

A startkártyát csak egyszer lehet kiváltani, s ezt akkor érdemes megtenni, ha már megvan a munkahely, hiszen a kártya a kiváltás napjától érvényes és 24 hónap múltán lejár, vagyis nem jogosít tovább kedvezményre. A kártya egyébként egymást követő jogviszonyokban több munkáltatónál is felhasználható.

Tegnap több cég- és intézményvezetőnél is érdeklődünk, akik nevük elhallgatását kérve azt válaszolták: még kivárnak, mivel – október 1-je előtt néhány nappal – nem ismerik a startkártyával kapcsolatos részleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hallás és a beszéd tanulható

Szegeden 1901-ben alapítottak iskolát halláskárosultaknak. Az elmúlt száz esztendőben sokat… Tovább olvasom