Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A statisztika szerint többen dolgoznak az országban

Csongrád megye - 80 ezer fővel dolgoztak többen az országban a 3. negyedévben, mint egy évvel ezelőtt és 10,4 százalék a munkanélküliségi ráta a KSH adatai szerint. A napokban nyilvánosságra hozott számokat nem érzik reálisnak azok, akiknek nincs állásuk. Megmagyarázzuk.
A 3. negyedévben a munkanélküliek száma 458 ezer volt az országban, a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékos – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 15–74 éves férfi népességből 250 ezren voltak munkanélküliek, lényegében ugyanannyian, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 10,6 százalékos.

A 3. negyedévben 3 millió 936 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 80 ezerrel több, mint egy évvel korábban: július és szeptember között a foglalkoztatottak létszáma 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A növekedésben szerepet játszott a közfoglalkoztatás – ebben minden szakértő és politikai párt egyetért.

Ugyanakkor az emberek úgy érzik, hogy a statisztikai adatokhoz képest jóval többen vannak az utcán, a munkanélküliek pedig arról számolnak be, hogy még közmunka sincs. Környezetükben azt látják, hogy hónapról hónapra egyre többen veszítik el az állásukat, szomszédjuk, barátjuk, ismerősük csak 3 hónapig kap álláskeresési járadékot, és vagy feketén dolgozik, vagy nekilódult Európának. Az ellentmondásnak eredtünk a nyomába.

Kiderítettük: a KSH munkaerő-felmérése reprezentatív felvétel. A nemzetközi munkaügyi hivatal, az ILO ajánlásai alapján a 15–74 éves népesség gazdasági aktivitását vizsgálja. A gazdaságilag aktívak csoportjába pedig a foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket sorolják. Foglalkoztatottnak az számít, aki a felmérés hetében legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett. A munkanélküli pedig az a személy, aki a kérdéses időszakban nem dolgozott.

Középen?

A 27 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta szeptemberben nem lett több az augusztusi 10,6 százaléknál. A tagországok közül a legalacsonyabbat, 4,4 százalékot Ausztriában mérték, Luxemburgban 5,2 százalékot, Németországban és Hollandiában egyformán 5,4 százalékot regisztráltak. A munkanélküliség Spanyolországban (25,8 százalék) és Görögországban (25,1 százalék volt júliusban) a legmagasabb.  

Másképp „mérik fel" a helyzetet a munkaügyi központok, ők ugyanis a náluk nyilvántartott álláskeresők számát adják össze, és viszonyítják a gazdaságilag aktív népességhez. Megkérdeztünk egy szakértőt az adatsorokkal kapcsolatban, aki elmondta: előfordul, hogy a kétfajta következtetés a módszertani különbségek miatt köszönő viszonyban sincs egymással. A legszélsőségesebb esetben előfordulhat, hogy az egyik felmérés csökkenést, a másik növekedést mutat ki, de általában hibahatáron belül dolgoznak.

Csongrád megyével kapcsolatban még nincs meg a 3. negyedév mérlege. A KSH-nál a legutolsó adat a 2. negyedév végéről származik. Akkor 17 ezer 300 embernek nem volt munkája, vagyis egy adott időpontban a reprezentatív felmérés során ennyien mondták azt, hogy nincs állásuk. A megyei munkaügyi központnál viszont  június végén a regisztrált álláskeresők száma 20 ezer 450 fő. Ez magasabb szám, holott a munkaügyi központokban a már említett okok miatt sokan nem is regisztráltatják magukat. A KSH-nál 9,8 százalékos, a munkaügyi központnál 11,8 százalékos munkanélküliséget mértek. – Ez nem is olyan magas mutató – mondhatja az az alkalmazott, akinek minden hónap elején megérkezik a számlájára a munkabére.

Olvasóink írták

 • 8. saturnus 2012. november 07. 09:53
  „Hazugság minden adat manipulatív.Mivel lecsökkentették a még állásban lévők óra számát, nyolc órásokét hatra, hat órásokét négyre,a négy órásokét kettőre. Ezt mindenki tudja. Azon felül a segélyezettek és munkanélküli segélyen lévőket közmunkára kötelezték havi húsz óra ? Ezeket fő állásban lévőknek tünteti fel ,na ezekért hazugság minden állítása a kormánynak és manipulatív adatok félrevezetőek.”
 • 7. DMagóg 2012. november 05. 21:25
  „1.Linka11 2012.11.03. 09:17!
  "A statisztika szerint többen dolgoznak az országban"
  Annó, a statisztika szerint mindenki dolgozott, bár akkor még KMK-ért (közveszélyes munkakerülésért) el is vitték a rendőrök azt aki nem! A statisztika szerint! Pontosabban, a félrevezető, manipulált statisztika szerint!”
 • 6. roxper 2012. november 04. 10:20
  „A kormány állítása szerint ebben az évben 205e közmunkást alkalmaznak, jövőre ezt akarják 300e főre emelni, na szóval, ha a +80 és a 205 közmunkás létszám közötti számot vesszük, akkor igenis 125e fő és a tavalyi bizonytalan létszám különbségéből adódik, hogy cirka 80-100e ember még tavaly dolgozott idén meg már nem tud! :(”
 • 5. bánki 2012. november 04. 07:24
  „A statisztika szerint valóban többen vannak alkalmazásban.

  Azért szerényen jegyzem meg hogy ez csak ,,paraszt vakítás".

  Jellemző a vízügy példája a közmunkásokkal: 8 óra munkaidőből 2 óra ,,tesz-vesz város", 6 óra Orbán szidás kiscsoportos foglalkozásként. ( mondhatnám here-vere)”
 • 4. mityok 2012. november 04. 02:14
  „klj-54 - valoszinu a holland socialpsychologist Stapel is erre alapozva tette, amit tett :-D habar, ez sok szempontbol nem trefas.”
 • 3. macs 2012. november 03. 17:27
  „Nem a statisztika hibája, ha az, aki a számokat nézi, nem néz utána az adattartalomnak. :-) És nem a statisztika hibája, hogy az utóbbi időben a munkahelyek megszűnése, semmint keletkezése a gyakorlat.
  Amennyiben a statisztikai számbavétel során figyelembe kell venni a közfoglalkoztatottakat, akkor figyelembe is fogja venni. Egyébként ajánlom mindenki figyelmébe a versenyszféra adatainak szemrevételezését. :-)
  Sőt, ha nagyon akarjuk, létezik még egy harmadik szám is, amikor a nyilvántartott és nem nyilvántartott munkanélkülieket is figyelembe vesszük. :-(
  "Ez nem is olyan magas mutató - mondhatja az az alkalmazott, akinek minden hónap elején megérkezik a számlájára a munkabére."
  Nos, a kijelentéshez fűzött megjegyzés nagyon durva, mert azzal a feltételezéssel él, hogy az alkalmazott gúnyolódik.”
 • 2. klj-54 2012. november 03. 12:15
  „Van egy Churchillnek tulajdonított mondás:
  "Csak annak a statisztikának hiszek amelyet én hamisítottam!"”
 • 1. Linka11 2012. november 03. 09:17
  „Az a bizonyos statisztikai hivatal már a komcsi időkben is a hatalom elvárása szerint lökte a pozitív számokat.
  Azt tapasztalom, az Orbán féle rendszer egyre több elemében hasonlít a régi időkre.-Ezzel persze lehet vitatkozni
  de aki szét néz és megakarja látni mi a módi itt, annak nem kellenek a kozmetikázott adatok, mert a bőrén érzi az igazságot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétséges a karácsonyi határnyitás Ásotthalomnál

Gőzerővel folyik az Ásotthalom–Királyhalom közötti határátkelő megnyitásának előkészítése, de sem a műszaki átadás, sem a megnyitó időpontja nincs kitűzve. Tovább olvasom