Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A súlyosan bántalmazott Niki újra a nevelőszüleié

Szűcs Attila szegedi ügyvéd „intézte" el, hogy több mint három év után visszakerüljön szüleihez az a kislány, akit a múlt héten súlyos sérülésekkel, nyakán zsinegelés nyomaival szállítottak be a gyermekklinikára. A történtek az ügyvédet is megdöbbentették, azt mondta, ha a szülők most is megkeresik, visszautasítja őket.
Szűcs Attilát is megdöbbentette az eset. Fotó: Karnok Csaba
– Miért vállalta el három éve, hogy eljár N-N. Károlyék ügyében?

– Mert megkerestek, és elmondták, hogy a kórházban kezelt kislányukat, Nikit minden jelzés nélkül nem nekik, hanem nevelőszülőknek adta ki a gyámhivatal. Egészen pontosan: az akkor két hónapos kislányt ideiglenesen nevelőszülőknél helyezték el.

– A történethez hozzátartozik, hogy az akkor csecsemőkorban lévő kisgyereket súlyos sérüléssel, combcsonttöréssel vitték kórházba. Nem merült fel önben, hogy valamelyik szülő okozta a gyerek sérülését?

– Nem. Ezt később a büntetőeljárás is megerősítette. A szülőket a Csongrád Megyei Bíróság másodfokon felmentette a kiskorú veszélyeztetése miatt indított vád alól.

– Az utóbbi hetekben, hónapokban tartotta a kapcsolatot a szülőkkel?

– Nem. Legutóbb a gyámhivatal keresett meg levélben, tavaly október 17-én tájékoztattak, hogy a kislány láthatását otthonalvással egy napról két napra emelik.

– Ön nem volt itthon a múlt héten, csak most tudta meg, hogy mi történt Nikivel. Mit érez, vagy mit gondol?

– Megdöbbentő!

A hivatalos döntés

Már hivatalosan is a korábbi nevelőszüleinél és „testvéreinél" helyezték el Nikit. A kislány a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájáról visszatér oda, ahol két hónapos korától nevelték.

– Utólag nem érez felelősséget?

– Nem. Semmi nem utalt erre. Miből gondolhattam volna, hogy ahol három gyermekről megfelelően gondoskodnak, a negyedikkel ez történhet. Az N-N. Károlyéknál elvégzett környezettanulmányok is alátámasztották, hogy a kislányukhoz ragaszkodó család a három fiú mellett róla is kész és képes gondoskodni. Hasonló ügyekben a vonatkozó törvények azt támogatják, hogy egy család egyben maradjon, vagy ismét egy legyen. Joggal bíztam elsősorban az apában, aki a szemem láttára foglalkozott a fiaival. Erős, határozott, szigorú ember benyomását keltette, a gyerekek jól érezték magukat vele.

– Mit gondol, ki okozta a kislány mindenkit, orvosokat, rendőröket, a gyámhivatal munkatársait is megdöbbentő sérüléseit? Hihető a szülők védekezése, mely szerint a két nagyobb fiú volt?

– Nem tudom. Meg kell vizsgálni, hogy egy gyerek okozhatta-e azokat a sérüléseket.

– A szülők eddig nem keresték meg önt, de mit tesz, ha felkeresik, és megbízást ajánlanak a mostani ügyben is?

– Nem vállalom. Ezt nem vállalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom