Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A Szabadkai úti új körforgalom nyár végére készül el

Szeged - A Szabadkai út és a Horgosi út kereszteződésében úgy épül az új körforgalom, hogy közben már közlekedünk benne.
Még nem fejezték be az öt éve várt Szabadkai úti körforgalom építését, de már használjuk. A körön belül és az egyes ágain munkagépek és munkások mozognak, felmart szakaszokon egyensúlyoznak a sofőrök – miközben próbálják követni a körbeterelő táblákat.

A Szabadkai úton kifelé és befelé is négy-négy táblát látni: 30 kilométeres sebességkorlátozást, útszűkületet, bontást és legvégül körforgalmat jeleznek. Ez kevés annak, aki kihasználva az alkalmat a töltés aljában kezd gyorsítani, sőt – záróvonal híján – belefog egy előzésbe. A rutinból száguldó sofőrök csak az utolsó pillanatban veszik észre a változást: terelősziget a leendő gyalogátkelőnél, felmart úttest, útmunkások, munkagépek – plusz az új körforgalom. Betódulnak a körforgalomba ahelyett, hogy elsőbbséget adnának a bent levőknek. A bentiek ettől megijednek, így aztán kóvályog mindenki. Kivételt képeznek azok, akik – tábla ide vagy oda – a szokott módon átszáguldanak toronyiránt, mint az a motoros, aki ezért majdnem fel is kenődött egy villamospótló busz oldalára. A másik gyakori „műsorszám" az, amikor a körforgalom egyik ága az útépítőktől, a másik ága a vasúti sorompó miatt bénult le.

A munka még folyik, ezért itt sokkal óvatosabban kellene közlekedni, mint egy kész körforgalomban. Fotó: Frank Yvette

A Horgosi út felől a kereszteződés előtti száz méteren megszámoltuk, összesen 17 tábla áll. Ember legyen az autójában, aki kiigazodik ebben a dzsungelben! Van terelőtábla az épülő padka miatt, útszűkület, útbontás, 30-as, két elsőbbségadás kötelező és egy forgalomirányítást jelző. Elvész a sokaságban a legfontosabb, az a négyszögletű, narancssárga, amely egyedül itt hirdeti, hogy megváltozott a forgalmi rend. Ebből a fajtából bizony elkelne a Szabadkai úton is.

Lesz ez még így se

Ahhoz, hogy ne kelljen lezárni a forgalmat a Szegedről kivezető nemzetközi főúton – különben 3 hét alatt már elkészült volna a csomópont –, csak ilyen felemás módon lehet fenntartani a közlekedést körforgalmasítás idején – magyarázta Kovács László, a kivitelező Colas–Debrecen Zrt. fő-építésvezetője. Bele kell tanulniuk az autósoknak az új rendszerbe, ami a hónap végére készül el. A héten újabb bosszúság várható: a Horgosi út szélesítése miatt szerdán vagy csütörtökön lezárják a Horgosi út jégpálya felőli sávját, nem lehet majd Röszke felől lekanyarodni.

Olvasóink írták

 • 5. CsImre 2008. augusztus 13. 00:03
  „Kerékpáros? Az mi? Itt az autósoknak épülnek a dolgok, meg a gyalogosoknak (sok év életveszély után)”
 • 4. Ful 2008. augusztus 12. 20:09
  „Gyurcsány a hibás... :-)”
 • 3. Sziszkó2 2008. augusztus 12. 19:44
  „Sokkal jobb lett volna, ha előbb az autósoknak és a gyalogosoknak egy felüljárót csinálnak.”
 • 2. Sziszkó2 2008. augusztus 12. 19:42
  „Akár merről is nézzük, ez a körforgalom bizony kicsi erre a szakaszra, ahoz, hogy a sorompó miatt ne duguljon be, egy un. pihentető sáv kellett volna azoknak akik Kecskés felé mennek, mert addig ameddig qa kicsi körforgalomba vesztegelnek majd az autósok, addig sajnos minden felől be fog dugulni a körforgalom, már csak azért is, mert akik a Horgosi út felől Kecskés felé akarnak majd menni, azok is be fognak állni a körforgalomba és ezzel teljesen el fogják majd zárni a közlekedést azok elől akik a város felé szeretnének menni.
  Jobb megoldás lett volna a jelzőlámpa, de ezen már sajnos nem lehet változtatni, az biztos, lesznek itt feldühödött sofőrök és nagy dugók és rengeteg elégedetlen autós, főleg miután forgalom növekedéssel is lehet majd számolni a nyitó áruházak miatt.”
 • 1. atomboy 2008. augusztus 12. 02:27
  „Arrol miert nem irt a cikkiro, mekkora fos munkat vegeztek? Kerekparos szempontbol eletveszelyes, lasd a kepet: http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/208/B2074559.jpg
  Dova irasa: "Eddig egyenesen közlekedhettünk az állítólag egybefüggőnemzetközikerékpárúton.
  Most pedig, hála az új körforgalomnak és annak istencsászár tervezőjének, kaptunk egy kisívű derékszögű kanyart, hozzá kb. 1,5 méter szélességet (kétirányú forgalom gyalogosokkal együtt!!!!!)
  Majd közvetlenül az átvezetés előtt egy lámpaoszlopot, hogy ha sikerült addig nyaktekerve figyelni, hogy ki akar bennünket elütni, azt a képet is elveszítsük az utolsó pillanatban.
  Ha jól sejtem, biztos, ami biztos alapon, még egy macisajtot is ki fognak tenni, hogy ha baleset történne, megint elmondható legyen, hogy az az istenverése, szerencsétlen kerékpáros nem adta meg az elsőbbséget."

  Ez igy nem oke! Vissza a regi allapotot, vagy engedjek az uttesten tekerni!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben marad az apa

Hatvan nappal meghosszabbította Cs. Gy. előzetes letartóztatását a Szegedi Városi Bíróság. A… Tovább olvasom