Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A szabadság és a szerelem hangja

Szeged - Csütörtökön mutatták be Budapesten a költő Weiner Sennyey Tibor harmadik, A tengerszint feletti magasság meghatározása című verseskötetét. A fiatal művész legújabb munkája már a megjelenéskor Irodalmi Jelen Díjat kapott az Erdélyi Magyar Írók Ligájától.
A költővel Szegeden eltöltött egyetemi éveiről, virtuális kötetekről és az Indonéziában szerzett tapasztalatairól beszélgettünk.

A 27 esztendős, egri születésű Weiner Sennyey Tibor Szegeden töltötte egyetemi éveit. Alapító-főszerkesztője volt a Drót című periodikának, nevéhez fűződik a régi Bölcső, valamint a Szabad Ötletek című havilapok irodalmi és művészeti szerkesztése. Utóbbi két kiadvány a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának lapja volt. Első két verseskötetének megjelenése Szeged városához kötődik. - Nagyon nagy kincs, hogy Szegeden olyan tanárok vannak, mint Szörényi László vagy Ilia Mihály. Talán egyszer majd Szeged is felismeri, hogy legnagyobb értéke nem a pálmafák vagy a bevásárlóközpontok, hanem a tényleg tehetséges emberek, és akkor valóban megtartó ereje lesz a Napvárosnak, és kiemelkedő szerepe a világban - véli a költő.

A költő nemrég Indonéziában, Jáva és Bali szigetén járt, ahol az Irodalmi Jelen kiküldött tudósítója és kutatója volt.
A költő nemrég Indonéziában, Jáva és Bali szigetén járt,
ahol az Irodalmi Jelen kiküldött tudósítója és kutatója volt.

Weiner Sennyey Tibor szerint beszélhetnénk díjakról, szervezetekről, lobbikról, ám mégis három olyan elismerést emel ki, amely számára a legfontosabb: - Az egyik a munkahelyem, az Irodalmi Jelen - kezdi a művész -, ahol immár két éve vagyok szerkesztő. Itt a főszerkesztő a munkámat megbecsüli, barátságával megtisztel, pedig én csak álmodozok, ahogy egy költőhöz illik: tegnap távol-keleti utazást, ma pedig egy online magazint - és ő lát ebben fantáziát. Ez mindenképpen megbecsülés, vagy talán több is. A másik az egyetem, ahol minden nehézség és néhány felejthető kivétel ellenére, most már mondhatom, hogy igenis szerettek és elismertek. Társaim és tanáraim is, és ez nagyon jól esett, hálával tartozok nekik. A harmadik pedig mesterem, Katona Nándor, a Szeged környéki tanyavilágban, akinek családja a családom, és akikhez a legnehezebb időkben is hazajártam. Egy költőnek az a legnagyobb elismerés, ha hazájában valóban otthonokra lelhet, és a legnagyobb elismerés, amit ember kaphat, az az, ha barátságokat köthet. Szeged nekem leginkább ezt a kettőt adta: otthont hét esztendőig, és baráti kötelékeket. Ezért szeretem és aggódok a városért.

Weiner Sennyey Tibor mostanra készült el azzal az esszékötettel, amely a Jáván és Balin szerzett élményeit dolgozza fel.
Weiner Sennyey Tibor mostanra készült el azzal az esszékötettel,
amely a Jáván és Balin szerzett élményeit dolgozza fel.

Weiner Sennyey új kötetéből az Irodalmi Jelen online közöl részleteket, a Vasárnapi levelek című jegyzetsorozata pedig teljes egészében megtalálható az Interneten. Vajon lesz olyan idő, amikor a költészet a papírból készült oldalakról végleg a világháló virtuális oldalaira költözik? - Nem hiszem - mondja a művész -, de az elektronikus sajtó nagy lehetőség, hogy a demokráciát és a sajtószabadságot gyakoroljuk is, ne csak fantáziáljunk róla. Ma egy online irodalmi magazint szerkesztünk, holnap olyan multimédiás felületet, amely lemossa a tévét, rádiót és a nyomtatott sajtót. Nem baj, ha nem vágnak ki annyi fát! Nem baj, ha nem fogyasztanak annyi környezetszennyező festéket! Persze nem lehet mindent elektronikus formában közölni, de rövidebb szövegeket, verseket, cikkeket lehet. Nem fog a nyomtatás eltűnni.

A költő nemrég Indonéziában, Jáva és Bali szigetén járt, ahol az Irodalmi Jelen kiküldött tudósítója és kutatója volt egy-egy hónapig. - Az egyetem befejezése előtt szükségesnek éreztem, hogy idegen kultúrákat látogassak, mint a régi diákok, mikor peregrinációba utaztak.

Weiner Sennyey Tibor mostanra készült el azzal az esszékötettel, amely a Jáván és Balin szerzett élményeit dolgozza fel. Egyelőre kiadót keres hozzá. - Ez az új, most még kiadatlan könyvem Hamvas Béla Arkhai kötetének a hagyományán halad tovább, de azért más. Más abban is, hogy én jártam ott, láttam mindazt, amiről írok, s más abban, hogy én, mint talán a legtöbb igazi utazó, válaszokat kerestem kérdéseimre a Távol-Keleten. Válaszként Borobudurt, a Wayangot és a végtelen déltengert találtam. Ezt hoztam írásaimban haza - meséli Weiner Sennyey.

A 27 esztendős, egri születésű Weiner Sennyey Tibor Szegeden töltötte egyetemi éveit.
A 27 esztendős, egri születésű Weiner Sennyey Szegeden töltötte egyetemi éveit.

Indonézia jellegzetes kultúrája, a tradicionális bábjáték és zene sokban hatott a a művész költészetére. A legfontosabb pillanat mégis az volt Weiner Sennyey számára, amikor az Istenek Szigetén, Balin, a legnagyobb nyugalomban, békében, szépségben egyszer csak honvágyat érzett. Úgy érezte, hogy neki otthon van dolga, és Magyarországon kell megtennie mindazt, amit lehet. Persze, ha lehetőség nyílna rá, újra útra kelne, mert szerinte rendkívül fontos, hogy más kultúrákat is ismerjünk, és ne záruljon ránk a sajátunk. - Nem szabad magunkról azt gondolni, hogy mi vagyunk a legjobbak, hogy nincs szükségünk mások megismerésére - állítja a költő.

- Legyünk abban a legjobbak, hogy mi ismerjük a bolygónkat és népeit leginkább. Legyünk abban a legjobbak, hogy mindehhez nekünk van a legőszintébb önismeretünk. És a magyar megint szép lesz. A szögedi meg aztán csudaszép!

Kérdésünkre, hogy egy fiatal költő mennyire gondolja - vagy éppen nem gondolja - szélmalomharcnak ma Magyarországon a költészet népszerűsítését, Weiner Sennyey így válaszolt: - Ha a népszerűség az, hogy valóban odafigyelnek a szavadra, hogy tudsz tanítani, vigasztalni, biztatni, akár csak keveseket is, akkor igen, én ezen dolgozok.

- A költészet a szabadság, a szerelem hangja, ahogy "egy alföldi srác" írta verseiben - és ez mindig népszerű lesz. Költészetet olvasni ma (is) annyi, mint lázadni a hazugság, az átverés, a hamis népszerűség ellen. Mert a költészet a megszabaduláshoz vezető utak egyike - összegzi küldetését Weiner Sennyey Tibor.

Olvasóink írták

 • 6. trixi11 2009. február 22. 16:19
  „gardista33 :http://www.youtube.com/watch?v=GAPK3Zmz1BI
  Így egyszerűbb.......”
 • 5. Luckatosh 2009. február 22. 14:15
  „szeplelkek...”
 • 4. gardista33 2009. február 22. 13:58
  „javaslom megnezesre> Hungarica>a szabadsag betui c.klippet a jutuben >”
 • 3. flexsnake 2009. február 22. 13:54
  „De férfi ember írogat verset de nem él meg belőle. Ha megél belőle akkor nem írom le hogy mi :D”
 • 2. Luckatosh 2009. február 22. 12:04
  „Ferfiember nem irogat verseket! ennyi...”
 • 1. achilleus 2009. február 22. 11:51
  „Igen, ennek a fiatalembernek van mondandója a városhoz és a világhoz (urbi et orbi).
  "Talán egyszer majd Szeged is felismeri, hogy legnagyobb értéke nem a pálmafák vagy a bevásárlóközpontok, hanem a tényleg tehetséges emberek, és akkor valóban megtartó ereje lesz a Napvárosnak, és kiemelkedő szerepe a világban"
  Szinte minden gondolata szervesen foglalja magába a hazát, a világot és az embert (őt magát és az emberiséget). Értékközpontú: felismerő és teremtő, szintetizáló személyiség, ritka koherenciával, teljes világképpel. Nem véletlen, hogy a költészetben találta meg hivatását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt operát hoznak a Mezzóval Szegedre

Szeged - Már várják a jelentkezéseket az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű… Tovább olvasom