Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A szakképzésben bevált a központosítás

Csongrád megye - Országosan is az egyik legnagyobb térségi integrált szakképző központ az 1000 Mester TISZK, amely 2008-ban jött létre 300 millió forintos uniós pályázatból.
A rendszer mostanra készült el: 8 fenntartó működtetésében álló 21 tagintézményben közel 1200 pedagógust, valamint csaknem 20 ezer tanulót tömörít.

– A pályázat célkitűzéseit megvalósítottuk, a TISZK beváltotta a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott Solticzky József, az 1000 Mester Szakképzés-Szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a tegnapi tájékoztatón. Az eddig elért eredmények kiemelkedők a térség szakképzése szempontjából. A felállított rendszernek köszönhetően szervezetté vált a különböző szakmák oktatása.

– A TISZK-en belül ma már elképzelhetetlen, hogy ugyanazt a szakmát több iskolában is tanítsák kis létszámú osztályokban, megfelelő felszereltség nélkül – mutatott rá a központosítás lényegére Solticzky József. – Ez persze azt is jelenti, hogy szakmaválasztásnál ma már megyei nagyságrendben kell gondolkozniuk a fiataloknak, nem feltétlenül helyben jutnak hozzá képesítésükhöz. Cserébe viszont korszerű eszközöket kapnak ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebben elsajátítsák azt a szakmát, amelyből később aztán meg is tudnak élni.

Olvasóink írták

 • 5. nyomdasz63 2010. október 30. 21:21
  „Véleményem szerint a TISZK nem old meg semmiféle problémát.egy újabb pont ahol az uniós pénzeket törvényesen(???) le lehet nyúlni.
  Egyrészről megy a kesergés,hogy nincs szakmunkás,mindenki főiskolás,egyetemista akar lenni. Másrészt csupán koordinációval??? nem lehet tenni semmit. Főleg úgy,hogy aki váltani akar más szakmára,csak fizetősen teheti meg manapság.”
 • 4. maci52 2010. október 30. 16:24
  „Nincs is szakmunkásképzés,nincs munka,megszüntek a nagy cégek,a szeviép-féléktől meg csak a lopást-csalást tanulnák az inasok.”
 • 3. Larsson 2010. október 30. 14:27
  „Ezek csak szavak és reklám, az egész pályázati pénz arra volt jó, hogy a szinten aluli móra iskolára ráköltöttek több mint 1 mrd forintot és kicsicsázták az épületet, lifttel, meg miegymással, de az oktatás színvonala és a diákok szintje a régi maradt!”
 • 2. palimadar 2010. október 30. 08:50
  „Ha nincs meg az a korszerű technika (nem feltétlen egyediségében, hanem használati módjában), amivel dolgozni fog, akkor a végzett fiatal jelentős hátrányban lesz a munkaerőpiacon. Márpedig pl. számítógépvezérelt eszközök használatát megtanulni azok hiányában nem egyszerű.”
 • 1. Nostradamus 2010. október 30. 08:13
  „A személyes kapcsolatot tanár és diák között, a tanítási órákon kívül is együtt munkálkodást, amit még a régi tanyasi iskolák is meg tudtak adni és a minőségi kiscsoportos oktatást semmilyen szuper felszerelés nem pótolja. Jól jegyezzétek meg amit mondok, mert egyszer összeomlanak a nagy monstrum-iskolák amiket kreáltok, és rájöttök hogy igazam van. Most is csak a "hülye" pedagógusok lelkesedése, tanításhoz való elhivatottsága tartja ezeket életben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Jazz Napok a Belvárosi moziban

Wallace Roney, Elsa Walle is fellép a jövő pénteken kezdődő Szegedi Jazz Napokon. Tovább olvasom