Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A szaláminak kedvez a szél

A Baranya megyei Alsómocsoládon fejleszt a Délhús Zrt., ott hozza létre Közép-Európa legnagyobb szárazárugyártó üzemét. A Délhús érdekeltségi körébe tartozó Pick Szeged Zrt. termékeinek gyártását azonban ez a beruházás nem befolyásolja, sőt Kovács László elnök-vezérigazgató szerint a Pick szalámi újra a fénykorát fogja élni.
Fotó: Karnok Csaba
Információink szerint a Délhús Zrt. már elkezdte azt a több mint 2,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást a Baranya megyei Alsómocsoládon, amelynek keretében Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb szárazárugyártó üzemét építi fel. A várhatóan az év közepére elkészülő gyárban elsősorban úgynevezett nem penészes szalámit gyártanak majd, a létszámot pedig a jelenlegi170-ről 230-ra növelik. Mint ismeretes, a Délhúsnak három telephelye van: Pécsett, Baján és Alsómocsoládon.

Alsómocsolád-szubjektív

A Baranya megyei Alsómocsolád, ahol hatalamas húsüzem épül, festői helyen fekszik, egy tavacska mellett, Pécstől 55, Dombóvártól 15 kilométerre, az én szülőfalumtól, Szászvártól pedig húszra. Ezt a húsz kilométert naponta tette meg biciklivel az én orosztanárom annak idején, oda és vissza is természetesen. Alsómocsolád zsákfalu, alig 350-en lakják, se orvosa, se iskolája nincs, a közeli Mágocs jelenti számára az infrastruktúrát. Napjában öt buszjárat kanyarodik be a faluba, vonattal viszont jól megközelíthető, a Bátaszék–Dombóvár vasútvonal mellett található. Igaz, az állomáshoz két kilométert kell gyalogolni a faluból.

Kovács Lászlót, a Délhús és a Pick elnök-vezérigazgatóját a tegnap Kubában értük el telefonon. A vezető cáfolta, hogy a tavaly óta ugyancsak Csányi Sándor, illetve a Délhús érdekeltségi körébe tartozó Pick Szeged Zrt. tradicionális termékei is az új alsómocsoládi üzemben készülnének majd. Kifejtette, a Délhús szárazáruját eddig is Alsómocsoládon gyártották, az infrastruktúra, a gyártási hagyományok és a körülmények a további fejlesztésnek kedveznek. S mivel abban a térségben nagy a munkanélküliség, találnak majd munkaerőt is. Jelenleg főleg dombóváriak és mágocsiak dolgoznak az alsómocsoládi üzemben.
Szegeddel kapcsolatban kifejtette: a Pick szaláminak kedvez a széljárás, a tavalyi 6500 tonnáról idén 7-8 ezerre növelik az előállított mennyiséget.
A Baranya megyei fejlesztés tehát nem Szeged rovására történik.
A jelenlegi beruházás része annak a már tavaly elkezdett termelés-racionalizálási programnak, amelynek keretében a sertésvágás Pécsről Szegedre került, a baranyai megyeszékhelyen pedig az elmúlt év második felében egy úgynevezett húscentrumot hoztak létre. A 770 millió forintos költséggel megvalósított, évi 550-600 ezer sertés feldolgozására képes, néhány hete átadott komplexum immár a cégcsoport összes késztermékgyártó üzemét kiszolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom