Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A szamár, a kutya és a francia vándor

Szeged - Franciaországból indult útra tavaly márciusban Marion Louy. A 24 éves lány a diplomaosztója után döntött úgy: munkahelykeresés helyett körbegyalogolja Közép-Európát. Útitársa egy kutya és egy szamár – hatalmas feltűnést keltettek Szeged belvárosában.
– Gazdasági iskolát végeztem, amikor a tavalyi diplomaosztón az igazgató arról szónokolt, hogy a nagybetűs életbe kilépve pénzügyi szakemberek, producerek lehetünk, és hatalmas pénzeket kaszálhatunk, úgy éreztem, na ez nem nekem való. Egyik napról a másikra kitaláltam, hogy európai körútra indulok gyalog – hallottuk Marion Louy-tól.

Amikor a 24 éves francia lány közölte fizikoterapeuta édesapjával és óvónő édesanyjával, hogy munka helyett világgá megy, szülei csak legyintettek, és úgy gondolták, lányuk néhány napon belül meggondolja magát, és hazatér. Marion azonban tavaly március óta bandukol az utakon, telefonon tartja a kapcsolatot az otthoniakkal. Útitársa, Djinn, a kutya La Rochelle-i magánházuktól kíséri a lányt, Bondi, a végtelenül türelmes málhás szamár pedig arról a romániai tanyáról csatlakozott Marionhoz, ahol a francia vándor a telet töltötte.

Szülőhazájából Olaszországon, Szlovénián, Szerbián át Magyarországra vezetett az útja, innen ment Romániába, majd újra vissza hozzánk. Amióta a szamárral együtt bandukolnak, Szeged volt az első nagyváros, amelyen keresztülmentek. Eddig ugyanis kerülték a forgalmas településeket. Nem csoda, hiszen hatalmas feltűnést keltettek: a járókelők lépten-nyomon fotózták őket, a gyerekek a csacsit nyúzták, egy férfi szállást kínált számukra. A fura szerzetek még a rendőrség érdeklődését is felkeltették. Igazoltatásra azonban nem került sor.

Nagy feltűnést keltett tegnap a Dugonics téren a francia vándor Marion, hűséges kutyája, Djinn és Bondi, a szamár. Fotó: Segesvári Csaba
Nagy feltűnést keltett tegnap a Dugonics téren a francia vándor Marion, hűséges kutyája, Djinn és Bondi, a szamár.
Fotó: Segesvári Csaba

– A határőrök mindenhol mosolyogtak, és együtt fotózkodtak velem – magyarázta Marion, akit Romániában egy jótevője csacsistul-mindenestül felültetett egy teherautóra, úgy vitte őket a határig négy nappal ezelőtt. A fiatal lánynak eddig zökkenőmentesen alakult az útja. Nem fél, pedig az éjszakákat a szabad ég alatt, sátorban tölti. Ételt-italt vásárol magának, néhány ruháját és az állatok eledelét Bondi cipeli a hátán.

– Szeptemberre már otthon szeretnék lenni. Bondinak majdcsak találunk valami helyet. Írországban lovas túravezetőként dolgoztam, otthon is van néhány lovas ismerősöm, akik esetleg megtűrnék a szamarat a legelőjükön – hallottuk Mariontól.

Csodabogár világjárók

Nem Marion Louy az első csodabogár, aki nagy utazásával felhívta magára a sajtó figyelmét: tavaly szeptemberben az angol Charles Peter Templeton Walkerről írtunk, aki néhány napig szegedi rokonainál pihent. Kerékpárral teker el Szibériáig, majd visszafelé „kis kitérőt" tesz Afrikában. Makóra gördült be bicajával 2010 márciusában két fiatal párizsi művész, Guillemette és Christophe. Egyikük egy fémdobozba zárt zongorát húzott maga után. Két év alatt, 15 országot érintve kerekezik körbe Európát, ahol megállnak, ott Guillemette koncertet is rögtönöz.

Olvasóink írták

 • 4. seawasp 2011. május 18. 09:45
  „Okos lány, mert a kutya mellé nem egy teknőst választott! :-D”
 • 3. farkasmarcsi 2011. május 13. 20:13
  „Zákányszéken dolgozom,és délután ott ment keresztül az útitársaival.Csodálom őt!”
 • 2. Nórikám 2011. május 13. 16:00
  „Fantasztikus, bátor csajszi! Remélem minden baj nélkül, sok-sok tapasztalatot gyűjtve és vissza hazájába. Gratulálok!”
 • 1. Mike3 2011. május 13. 13:21
  „hát ez őrült jó! :) tündér a csacsi!
  remélem biztonságban hagyja el ezt az országot az egész csapat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gábor rektor Báthory és Klebelsberg örökségéről

Szeged - A Báthory-féle academica alapításának 430. évfordulójára emlékező egyetemtörténeti… Tovább olvasom