Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A szegedi Bálint Csaba az év hírbloggere

Szeged - Eggyel mélyebbre kapirgálok, mint a többiek – mondta Bálint Csaba (27) szegedi blogger. Internetes naplója, a Serbia Insajd lett az év hírblogja. Miért csinálod, ha nem kapsz érte pénzt? – kérdezte Csabát édesapja és a Délmagyarország.
Szegedi az év hírbloggere: a goldenblog.hu zsűrije Bálint Csaba Serbia Insajdját találta a legjobbnak a mintegy kilencven versenyző oldal közül. Az elsősorban Szerbiáról, de az egész Balkánról szóló bejegyzéseket, videókat, háttéranyagokat, elemzéseket és híreket Marinov Iván, a hvg.hu főszerkesztő-helyettese, a verseny egyik döntnöke a délszláv ügyek specialistáinak, a Szerbiát ismerőknek és nem ismerőknek is ajánlja.

Csaba korábban Bulvárigazságok című internetes naplójával próbálkozott, de rájött: képtelen annyi, hírességekről szóló hírt olvasni, amennyi forrásként elvárható lenne. Ezért 2008 februárjában hozzá közelebb álló témára, Szerbiára váltott (Csaba Belgrádban született, és sokáig Topolyán élt).

– A blogírás olyan, mintha szondát lőnénk a világűrbe. A marslakók – jelen esetben az olvasók – vagy megtalálják, vagy nem – szemléltette a kezdeti nehézségeket a blogger. A „marslakók" jól fogadták, kattintottak a srbija.blog.hu-ra előbb naponta harmincan, aztán kétszázan, most átlagban ötszázan. Forró téma esetén – Karadzsics elfogása vagy a belgrádi tüntetés – naponta nyolcezren töltik le az oldalt.

A győztes, bálint csaba és a nyertes blog. A téma nincs agyoncsicsázva, mégis érdekes. Fotó: Karnok Csaba
A győztes, Bálint Csaba és a nyertes blog. A téma nincs agyoncsócsálva, mégis érdekes.
Fotó: Karnok Csaba

– A témaválasztásnál szempont, hogy a magyar sajtóban ne legyen agyoncsócsálva, valamiért viszont mégis érdekes legyen. Merítek a szerb sajtóból, fórumhozzászólásokból, elejtett szavakból, az internetről, egyszer például a szerb pravoszláv egyház honlapjáról is. Korábban próbáltam a leggyorsabb lenni, de munka mellett ez nehéz és fárasztó. Inkább maradok annál, hogy eggyel mélyebbre kapirgálok, mint a többiek, olyan összefüggéseket írok meg, amiket mások nem.

Csaba a Szeged Városi Televízió riportere. Munka után hazamegy, kávé a mikróba, ő a gép elé, és megírja a napi bejegyzést. Havonta átlagosan húszat. Egyes témákkal, például az OBRAZ nevű radikális szervezetről szóló anyaggal többet dolgozik. Amikor hétfőn beszélgettünk, az aznap esti cím már készen volt: Az évszázad vihara. Apropója a horvátországi Vihar hadművelet évfordulója.

A szerbiai parlamenti választásokkor májusban Csaba kamerát és mikrofont fogott Topolyán, és videót készített a szavazóhely előtt. Koszovóról is kérdezett. Édesapja azt kérdezte, miért csinálja, hiszen nem kap érte pénzt. A kérdést mi is feltettük a bloggernek, aki így válaszolt:

– Szórakoztat. Olyan vagyok, mint a nyugdíjas matematikatanár, aki élvezetből számtanpéldákat old meg. Egy jól sikerült mondat után elégedetten dőlök hátra. Nyilván kell hozzá idézőjeles és idézőjel nélküli exhibicionizmus is. De fontos az is, hogy az otthon hagyott és az itthoni magyarok találkozni tudjanak. Kell egy fórum, ahol szóba elegyedhetnek.

Olvasóink írták

  • 3. antracit 2008. augusztus 05. 16:25
    „Bálint Csaba riportjait rendszeresen nézem,valamint a Serbia Insajdot is olvasom.Riportjai és írásai érthetőek,szellemesek.További sok sikert kívánok Csabának.”
  • 2. Telepi János 2008. augusztus 05. 10:18
    „Az egyik kedvenc blogom a Serbia. Én például baromi sokat tanulok belőle Magyarországról is, akaratlanul vonok párhuzamokat az ottani hülyék meg az itteni hülyék között. Nagyon szórakoztat, hogy nincs új a nap alatt :)))) Örülök, hogy nyert, gratulálok a szerzőnek!”
  • 1. tévénéző 2008. augusztus 05. 07:23
    „Gratulálok! A riportjai is jók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz a tiszai szemét takarítására

Szeged - Sok víz lefolyik még a Tiszán, mire el lehet érni, hogy kitakarítsa belőle mindenki a maga szemetét. Megtudtuk, a fahulladék egyenesen jót tesz az élővíznek. A szemét pedig oldódás nélkül lefolyik, egy a baj vele, hogy gusztustalan látvány. Tovább olvasom