Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A szegedi bírák közül 4-en perelnek

Magyarország - Újra kezdődhet a parlamentben a bírók nyugdíjazásával kapcsolatos vita: a korhatárt a jelenlegi 62-ről 65-re emelhetik. A koruk miatt eddig felmentett bíróknak kártérítés is járna. A Szegedi Ítélőtábla öt felmentett bírája közül négyen munkaügyi pert indítottak.
Visszavonta a kormány a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a hozzá kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket: eljárásjogi és tartalmi szempontból is szeretnék, ha újrakezdődhetne a parlamenti vita a nyugdíjazással kapcsolatban. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szeptember elején azután terjesztette a parlament elé a bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, részben alaptörvényi szintű, az átmeneti rendelkezésekben is rögzített új szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt.

Kártérítést kaphatnak

A bírák nyugdíjkorhatárát 65 évben megállapító kormányjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány szerint amennyiben a jogvita alapján felmentett bírót vissza kell helyezni tisztségébe, a szolgálati viszonyának jogellenes megszüntetése miatt keletkezett kárát meg kell téríteni. Abban az esetben viszont, ha a bíró nem kéri ismételt kinevezését, nem jövedelempótló kártérítésként hathavi átlagilletményének megfelelő összeg illeti meg. Ugyanez igaz, ha a bíró nem kezdeményezett jogvitát szolgálati viszonyának jogellenes megállapítása miatt.

 
Az OBH október elején többek között azt javasolta, hogy a bírósági vezetői tisztség betöltésének 62 éves felső korhatára csak a határozott időre kinevezett igazgatási vezetőkre vonatkozzon, a tanácselnökökre ne. A kormány ezt az észrevételt is mérlegelni szeretné. A Szegedi Törvényszéken idén 5 bíró érte el a 62 éves korhatárt: közülük csak egy jogász 62–65 év közötti, a többiek 65 éven felüliek. Amennyiben az Országgyűlés jövő hétfőn megszavazza az előterjesztések visszavonását, úgy a Törvényszéken idén nyugdíjba készülők közül csak egy embert érintene ez a változás. A Törvényszék a jelenlegi szabályoknak megfelelően a felszabaduló álláshelyekről értesítette az OBH elnökét, akinek ezután pályázatot kell kiírni a posztokra.

A Szegedi Ítélőtáblán 2012-ben öt bíró felmentésére került sor, ebből négyen nyugállományba vonultak. Ketten betöltötték a 65 éves életkort, így az Alkotmánybíróság határozata folytán beállott jogi helyzet őket nem érintette. További, már nyugdíjban levő, de 65 évnél fiatalabb két bíró 2012. szeptemberétől bírósági titkárként dolgozik a Szegedi Ítélőtáblán. Az ötödik bíró a jelenlegi szabályok szerint 2013. január 1-én kerül nyugállományba. – Az említett bírák közül négyen munkaügyi pert indítottak, további jogi helyzetük a per eredményétől, illetve a vonatkozó jogszabályok esetleges módosításától függ – nyilatkozta Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese.

Az OBH honlapján jelenleg mindössze két Csongrád megyei bíróságokat érintő pályázat kiírása van folyamatban: a Szegedi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetői állására október 15-éig, a Szegedi Törvényszék polgári-gazdasági-közigazgatási kollégiumának civilisztikai ügyszakos törvényszéki csoportvezető bírói állásának betöltésére október 25-éig lehet benyújtani a pályázatokat.

Olvasóink írták

 • 13. Füvesember 2012. október 15. 11:10
  „Érdekes egy probléma ez, amit mindenki a saját szemüvegén keresztül próbál értelmezni.
  Sok a per? Igen.
  Túlterheltek a bíróságok? Igen.
  Sajnos volt "szerencsém" végignézni egy 7(!!!!) évig tartó peres folyamatot valahol egy másik megyében.
  Nos, ott egy ügyeben kétszer helyezett hatályon kívül felmentő ítéletet a "tapasztalt és nagy tekintélyű", kissé már kivénhedt tanácsvezető asszony, mivel két esetben sem született meg az az elmarasztaló ítélet, amit ő elvárt. (Nem is igen rejtette véka alá a MAGÁNvéleményét!) Kerek-perec közölte, hogy őt nem érdeklik a szakértői vélemények és annyiszor fog hatályon kívül helyezni, amíg el nem marasztalják a (a szilárd meggyőződésem szerint-és minden épeszű ember szerint is-teljesen vétlen) vádlottakat. A harmadik körben aztán "végre" termett egy kellően gerinctelen elsőfokú bíró, aki elmarasztaló ítéletet hozott, de az ítélethirdetés alatt végig mentegetőzőtt, hogy...hát nem tehetett mást...
  No, ehhez mit szóljunk?!
  Azt, hogy ezek igenis túlzottan szabadjára engedett, elfogult és túlfizetett "emberek", akiktől sürgősen meg kell szabadulni. A magam részéről nemhogy 65 éves korukban küldeném el őket (tegyük hozzá igencsak zsíros!) nyugdíjba, hanem AZONNAL elkergetném minden másodikat kapálni, az ügyvédi kar nagyrészével együtt!”
 • 12. Naívolvasó 2012. október 15. 06:07
  „Ez a lejmolók országa! Érdekelne, hogy nyugdíj nélkül is tovább doloznának-e?”
 • 11. studyfy 2012. október 14. 13:47
  „A bírák nyugdíjazási korhatárával való játszadozás tisztán politikai ügy lett. Ha egy bíró a városi vagy megyei bíróságon 62 vagy 65 év felett alkalmatlan, akkor az Alkotmánybíróságban is az. Akkor Balsai a maga 66 évével hogy lehet még aktív alkotmánybíró? Különben sok olyan szellemi tevékenységet folytató személy van aki 65 éves kora után is innovatív, kreatív és esze, mint a borotva. Ezeket és csakis ezeket a hatalmas tapasztalatuk miatt - mindenki hasznára - tovább kellene foglalkoztatni - fair körülmények között, nem politikai célokra felhasználva - legyen az egyetemi tanár, kutató, bíró, orvos, fejlesztő mérnök. Ezen személyek tudását nem helyettesítheti az egyetemről kikerülő fiatal szakember. Ez lenne az ország érdeke is!”
 • 10. ikszy 2012. október 14. 10:19
  „Tisztelt kommentelők! Az biztos, hogy egy tapasztalt gázszerelő, asztalos, rakodómunkás, bürokrata, orvos, jogász (és felsorolhatnék szinte minden szakmát) többet ér, mint egy tapasztalatlan ifjonc, főleg ha nagy az ő arca. A fiatalítás igénye sajnos tényleg a rossz tapasztalatok miatt ilyen erős. Az elmúlt években a kor sajnos erős tiszteletet igényelt, manapság ezt még az újfent erősödő rangkórság tovább erősíti. "Ha pénzem, befolyásom van akkor én vagyok a vezér, aki mindent megtehet." Ez a mentalitás szembetűnő a most hatalomra kerülteken.”
 • 9. havranek 2012. október 13. 21:28
  „Uborka azért ne a vádlott válogasson a bírók között bár bizonyos esetekben erre is van módja .
  A tapasztalat az sajnos korfüggő ,a tapasztalt bíró nem most jött az egyetemről ! Én például ha választhatok az orvosok közül is a tapasztaltat választom Önt meg operálja a rezidens .
  A bírákban személy szerint is de a testületben bizonyosan van annyi ön felelősségtudat ,hogy amit Ön emleget az bizonyosan nem fordul elő .Ne legyünk naivak a bírák lecserélésének ez a módja a bíróságok pártirányítás alá vonását de legalább a pártbefolyás növelését célozza és nem mást. Ha "jó" párthoz tartozik akkor Önnek nyilván érdeke de ha nem legyen nyugodt ugyan úgy vagy még jobban elítélik mint ha ezt gyakorlott bírák tennék .”
 • 8. Queenmargareth 2012. október 13. 20:59
  „Vannak olyan munkák ahol előny lehet a kor, pl színészet, de ez pl nem "felelősségteljes" vagy ugye a tudósok...nem tudom, hogy ez bírák esetében jó vagy nem. Törvényeink állandóan változnak, módosulnak szóval nekem pl fogalmam sincs.”
 • 7. berkabela 2012. október 13. 17:57
  „" ...kivéve a gyevi bírót!" Hányingerem van tőlük.”
 • 6. lukrecia 2012. október 13. 14:12
  „" és NE próbálják lehúzni az államot." első kommentem természetesen így helyes.
  Egyébként a fiatalok között is van olyan bíró akinek egyáltalában nem szabadna ott lennie, még bíró társak szerint sem. Sajnos az ilyenek lehúzzák a többiek értékítéletét is. Mert Kevés, de igazán jó képességű is van közöttük.
  Ezért én azt mondom ne csak a kor számítson náluk, hanem a rátermettség is.”
 • 5. uborka 2012. október 13. 13:47
  „Hát bizony jó lenne ha ezek az idős bírák már el mennének haza, Nekem most lesz tárgyalásom , mint vádlottként,és jó lenne,ha nem egy nyáladzó szájú , horkoló, nagyothalló,időközben elalvó okosságot kimondó bíró,ki hirtelen álmából felzavarva mondaná ki az itéletet, Igen menjenek el nyugdíjba és a fiataloknak adják át a helyet,nem a tudást, mert Ők még a múlt rendszer ítéleteit hozzák,hiszen ott lettek bírák. Jó éjszakát és jó pihenést a sok munka után Tisztelt nagyérdemű bírák.”
 • 4. dondongó 2012. október 13. 13:27
  „Bármilyen döntés is lesz, az árát az adófizetők állják.”
 • 3. bambinaXX 2012. október 13. 13:16
  „Nem egészséges és nem is demokratikus az a rendszer, amely sok időre enged kinevezni embereket.
  Egy 65 éves pedig már elég idős ahhoz, hogy visszavonuljon, bármit is csinált.. ill. elég sok nálunk a jogász, hogy legyen ki a helyükre kerül.”
 • 2. maci53 2012. október 13. 12:41
  „70 éves volt tábla bíró 300.000.--res nyugdíjjal,mi a jó <moderálva> nénikéjét akarnak?
  Aktív korában is milliókat keresett,ingyen kapott mindent.”
 • 1. lukrecia 2012. október 13. 12:12
  „Megáll az eszem a pofátlanságon. Menjenek nyugdíjba mint más korrekt ember, és próbálják lehúzni az államot.
  Véleményem szerint gusztustalan ahogy viselkednek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda kisiskolásokkal kenuzott

Csongrád megyei általános iskolásoknak kiírt rajzpályázat nyerteseinek tartott kenus különórát Vajda Attila. Tovább olvasom