Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A szegedi Csillag tetején sétálhatnak majd a rabok

A legveszedelmesebb bűnözők számára kialakított körletet, s egy új üzemcsarnokot adtak át tegnap Szegeden. Az egyiket a Csillag börtön legfelső szintjén alakították ki, leginkább tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltők számára, míg a másikban autógyárak számára készítenek az elítéltek fűthető üléshuzatot.
Mindössze tucatnyi berendezési tárgy szolgálja a kényelmet az új körletben. Fotó: Schmidt Andrea
Két helyiség, összesen húsz négyzetméteren. A falra kitett leltár pedig azt mutatja, mindössze tucatnyi berendezési tárgy szolgálja a kényelmet. Vagyis attól nem kell tartani, hogy szemet kápráztató luxus öleli körbe azokat, akik hamarosan beköltöznek a Szegedi Fegyház és Börtön 50 millió forintos költséggel kialakított új körletébe – derült ki tegnap, amikor az úgynevezett HSR-körlet átadási ünnepségét rendezték meg Magyarország legszigorúbbnak tartott fegyintézetében.

A rövidítés arra utal, hogy a Csillag legfelső szintjén található területen a „hosszú időtartamú szabadságvesztésre ítéltek speciális rezsimű" körletrészét építették meg. Található itt tíz zárka, padlóhoz csavarozott asztallal, székkel, fekhellyel. Nem hiányzik a kétszobás zárkákból a szekrény és a televízió sem. A vastag rácsokkal elzárt folyosón láthattunk csocsó- és pingpongasztalt, számítógépet is, míg a foglalkoztató teremben kialakítottak a fogva tartottaknak olvasó- és főzősarkot, s videózhat is, aki ide betér. Ha pedig kondícióját szeretné karban tartani, tornázhat bordásfalon, tekerheti a szobakerékpár pedálját a HSR-lakó.

Első olvasatra akár még csábító is lehet ez a környezet. Ám ne titkoljuk tovább: ezt a különleges körletet elsősorban azok számra alakították ki, akiket jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (tész) ítéltek, vagyis a bíróság szerint olyan bűnözők, akik esetében már remény sincs arra hogy valaha visszailleszkedhessenek a társadalomba – mondta el Csapó József dandártábornok, a Csillag parancsnoka.

Persze az új zárkákban nem fér el az összes tész-es – tudtam meg Széles Gábortól, a Csillag parancsnokhelyettesétől –, de nem is csupán nekik szánták ezt a szigorú biztonsági előírások szerint őrzött területet.

Szabadulásában bízó életfogytos is bekerülhet ide. Mint ahogy a tész-esek között is találni olyat, aki nem a HSR körletben lakik majd, mert a börtön vezetése úgy ítélte meg, képes gondok nélkül beilleszkedni a fegyházközösségbe.

A kinti világból egyébként a HSR-körlet lakója jószerével semmit sem lát. Napi sétájára a tetőn kialakított 18 négyzetméteres területre viszik, ám ez is annyira berácsozott és körbeépített, hogy csak az eget szemlélheti a rab.

– A HSR-ben élőket teljesen elzárjuk a börtön többi lakójától is, ám könyveket ők is rendelhetnek a könyvtárból, ha tanulni szeretnének, zárkájukba jön a pedagógus, s a börtön boltjából rendelt élelmiszereket is házhoz szállítják nekik – mondta el Széles Gábor.


Új üzem a börtöngyárban

Tegnap nem csupán az ország legszigorúbban őrzött rabjainak lakóhelyével ismerkedhettek meg a meghívott vendégek és a média képviselői. Jártunk a börtöngyárban, vagy ahogy hivatalosan nevezik, a Nagyfa-Alföld Kft.-nél is, ahol egy új üzemet alakítottak ki, ezzel is segítve a rabfoglalkoztatást. A közel 25 milliós költséggel kiépített területen német alapanyagból német autógyárak számára állítanak elő fűthető üléshuzatot a magyar elítéltek. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnépszerűbb a Gáspár utca

Mind a harminc szegedi szociális bérlakás pályázata eredményesen zárult – tájékoztatta… Tovább olvasom