Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A szegedi egyetemen 381 gólyával kevesebb

A felsőiskolákba jelentkezők háromnegyede szeptembertől gólya lehet, ám Szegeden 381 diákkal kevesebb kap felvételi értesítőt, mint tavaly, de további 300 fiatal okítását vállalná az itteni egyetem a nappali tagozaton. A vidéki egyetemek számára kedvezőtlen felvételi szisztéma negatív következményeit mérsékelheti a pótfelvételi.
Aranyérmes a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az idei felvételi adatok alapján abból a szempontból, hogy a legnagyobb (40 százalék) arányban itt nyertek felvételt az ide jelentkezők. Bronzérmes viszont (a budapesti ELTE és a pécsi egyetem után) az összes jelentkező (16 ezer 224) száma miatt. Az első körben Szegedre felvettek számánál (6556 fő) jóval kevesebb, összesen 4402 fiatal nyújtotta be jelentkezését Csongrád megyéből az ország valamelyik felsőfokú oktatási intézményébe.

A nappali tagozaton állami támogatással elvégezhető alapszakok közül a legmagasabb szegedi pontszámmal a bölcsészek (BTK) büszkélkedhetnek: az ókori nyelvek és kultúrák – klasszika filológia szakirányra jelentkezőknek 140 pontot kellett elérniük a bejutáshoz. A legkisebb, 78 ponttal a mezőgazdasági kar (MGK) mérnöki szakán tanulók indulnak a diplomáért. Sikerként könyvelhető el viszont, hogy a tavalyi alacsony adatokkal szemben idén 126 mérnököt képezhetnek Szegeden, a mérnökkar (MK) nappali tagozatán, állami támogatással.

Bölcsészveszteségek

– Kisebb lett a bölcsésztorta 25 százalékkal: a kormány hatezerről 4200-ra csökkentette a támogatott férőhelyek számát. Ez kiélezte a versenyt, és e szakokon minden korábbinál magasabb ponthatárokat eredményezett – magyarázza Almási Tibor. A szegedi bölcsészkar dékánja szerint az intézmények kapacitásának kihasználhatóságát és a jelentkezők esélyeit alapvetően befolyásoló újdonság mégsem a ponthatár, hanem az intézmények és a hallgatók által mindeddig ismeretlen szakos kvóta. Ez ugyanis a fővárosi intézményeknek kedvezett, akik abszolút nyertesei a rendszernek: például angol szakon az ELTE 268 államilag támogatott és 8 költségtérítéses helyet szerzett, ezzel szemben az SZTE 95-öt és 22-t; francia szakon az ELTE 71 államilag támogatott és 3 költségtérítéses párosításával szemben az SZTE 8 és 3 számpárja még jobban mutatja, miért minősíthetők az új rendszer vesztesének a vidéki egyetemek bölcsészkarai.

Az idei felvételi ponthatár megállapítási módszer egyik veszteseként – más vidéki egyetemekhez hasonlóan – az SZTE 381 nappali tagozatossal kevesebb gólyát fogadhatott, továbbá kevesebb állami támogatást élvező helyet nyert, mint a múlt évben – tudtuk meg Homor Géza oktatási igazgatótól. A Tisza-parti város egyetemének kapacitásai nem teljesen kihasználtak: a nappali tagozaton 500-600, a levelezőn ennél is több új jelentkezőt fogadnának. Így aztán olyan alacsony pontszámmal és oly sokféle lehetőséget kínál az SZTE a pótfelvételin, mint még soha. Igaz, e második körből felvételt nyert diákoknak ki kell fizetniük a költségtérítést, de a legjobbak – egy év után – átkerülhetnek az államilag támogatottakhoz, akiknek viszont másodévtől ugyancsak fizetniük kell – képzési hozzájárulást.

A hoppon maradt jelentkezők számára menekülési útvonal lehet a felsőfokú szakképzés is. E formában a tavalyi 390 felvettel szemben idén máris körülbelül 500 fiatal folytatja a szegedi egyetemen a tanulmányait, de itt is maradtak üres helyek. A 32 ilyen szak közül a legtöbb a pedagógusképző karon (JGYPK) indul (például idegen nyelvi levelező), de a gazdaságtudományi és az egészségtudományi kar hallgatói között is lesz, aki él e továbbtanulási lehetőség előnyeivel. Homor Géza szerint a pótfelvételizőknek sem árt tudniuk, hogy e második körben csakis a felsőfokú szakképzésben lesznek államilag is támogatott szakok, miközben a legjobbak innen átléphetnek az alapképzésre, illetve az itt tanulóknak nem kell képzési hozzájárulást fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom