Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A szegedi egyetemisták elégedettek

Elégedett pályaválasztásával az egyetemisták, főiskolások 80 százaléka. A Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi karának hallgatói az országban is a legelégedettebbek (97,7 százalékkal). Az SZTE-n a bölcsészetet hallgató tanárképzősök a legkritikusabbak – 67,7 százalékuk jelentkezne ismét erre a karra és szakra.
A végzős középiskolásoknak február 15-éig kell határozniuk: mely felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. E sorsdöntő lépés előtt a tájékozódást segíti annak a közvélemény-kutatásnak az eredménye, melyben az Országos Felsőoktatási Információs Központ azt vizsgálta, mennyire elégedettek a mai hallgatók iskoláikkal. Kiderült: a felsőoktatási intézményekben most tanuló diákok korábbi döntésüket megalapozottnak érzik, vagyis – országos összesítésben – 80 százalékuk most is ugyanazt az intézményt jelölné meg a jelentkezési lapon, mint felvételije előtt.

Az egyetemisták körében az „ismét saját intézményemet választanám" országos versenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gazdaságtudományi Kara (GTK) nyerte: az ide járó diákok 97,7 százaléka elégedett korábbi döntésével. Az országos elégedettségi lista első tíz helyezettje közé az SZTE-ről a természettudományi kar (TTK) is bekerült, mert hallgatóinak több mint 90 százaléka annyira jónak tartja, hogy másoknak is ajánlaná az itteni képzést.

Az orvosnak tanulók közül a szegedi általános orvostudományi kar (ÁOTK) diákja a második legelégedettebbek az országos mezőnyben. A hasonló profilú egyetemi karok országos versenyében a szegedi bölcsészek a negyedik, a jogászok a nyolcadik helyen végeztek.

Az agrárfőiskolások kevésbé elégedettek a többiekhez képest, a hallgatók több mint fele jelölné be újra mostani iskoláját a jelentkezési lapon. A lista élén azonban itt is az SZTE áll, a mezőgazdasági főiskolai kar (MFK) diákjainak 76,6 százaléka ismét ezt az intézményt választaná. Az élelmiszer-ipari főiskolai karra járók a hasonló intézmények diákjai közül a negyedik „legelégedettebbek".

A szegedi egyetem tanárképző főiskolai karára járó diákok között jelentős a különbség: a természettudományokat hallgatók közel 76, míg a bölcsészetet tanulók valamivel több, mint 67 százaléka kezdené itt ismét tanulmányait. Ezzel a főiskolai karon humántudományokat hallgatók tűnnek a legelégedetlenebbnek a szegedi egyetemisták közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom