Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A szegedi egyetemre 14 százalékkal kevesebben jelentkeztek

Húsz százalékkal kevesebb fiatal jelentkezett idén a hazai felsőoktatási intézményekbe – a múlt évhez képest. A Szegedi Tudományegyetem iránti érdeklődés 14, a budapesti ELTE iránt 20 százalékkal csökkent az érettségizettek körében. A legnépszerűbb képzési területnek most is a gazdaságtudomány számít.
A kormány elérte célját: 20 százalékkal csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, illetve a legnépszerűbb képzési irányok rangsorában előrébb lépett a műszaki és természettudományi képzés. Ezen országos trendnek csak részben felel meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

A Tisza-parti képzőhelyre is kevesebb érettségizett (vagy érettségi előtt álló) diák adta be felvételi jelentkezési lapját – tudtuk meg Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettestől. Az SZTE iránti érdeklődés 14 százalékkal csökkent, szemben például az ELTE 20, vagy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 15 százalékával. Ugyanakkor az SZTE-re és a PTE-re jelentkezők közül első helyen most 47 (tavaly 54) százalék az adott intézményt jelölte meg ideális diplomaszerzési helyként, míg ez az arány az ELTE-n az idén 57 (tavaly 65) százalék.

A szegedi egyetem az állam által előre meghatározott 9229 keretszámára idén alig több mint 16 ezer diák jelentkezik. Így hát a most pályázók elődeiknél nagyobb eséllyel számíthatnak arra, hogy szegedi gólyaként kezdik az egyetemi létet.

A jelentkezők összetételét vizsgálók kiderítették: továbbra is leginkább a fiatal nők szeretnének diplomát. Az alapképzés nappali tagozaton, államilag is finanszírozott formában a legnépszerűbb. Ám jelentősen csökkent, idén az országban 55 ezer 200, az állam anyagi hozzájárulásával támogatott férőhelyek száma.

A két legnépszerűbb képzési területen, a gazdaság-, illetve a bölcsészettudomány iránt mérséklődött az érdeklődés: az SZTE-re első helyen jelentkezők körében 210-zel, illetve 947-tel kevesebben érdeklődnek. Ellenben a korábbi évekhez képest többen jelentkeztek a műszaki és informatikai szakokra – derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) gyorsjelentéséből. Ez nagyjából jellemzi a szegedi képzőhelyet is. Itt – az első helyen jelentkezők körében – a korábbi évekhez képest nyolccal többen lennének gyógyszerészek, 12-vel többen pedig mérnökök. Az idei adatokból az is kitűnik, hogy visszaesett a jogi és az agrárterületre vágyakozók száma – magyarázza Pukánszky Béla. A szegedi rektorhelyettes szerint már az eddigi adatok is arra intenek, hogy a hagyományos szakok mesterszintű képzési programjának akkreditálása mellett új képzési irányokkal is növeljék a tudomány Tisza-parti fellegvárának vonzerejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió alatt nem költöznek a Gyimesi utcaiak

Hat ingatlan tizenhat tulajdonosával kell megegyeznie nyár végéig a városnak az újszegedi Gyimesi… Tovább olvasom