Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A szegedi gazdaságtudományi kar regionális kutatóközpont is

Szeged - Az első férfi, és az eddigi legfiatalabb dékán a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara történetében Vilmányi Márton. A stratégiai menedzsment területéről érkező új vezetőt saját és a GTK stratégiájáról, terveiről kérdeztük.
– Mert álmodni a szegedi egyetem, és ezek megvalósításához sikerült támogatást találni – összegzi stratégiai igazgatói munkája lényegét Vilmányi Márton. A Szegedi Tudományegyetemen Gazdaságtudományi Kar új, 36 éves dékánja vezetőként és oktatóként egyaránt a stratégiára, a kapcsolatokra fókuszál. Amit az elméletről tud és tanít, azt szinte azonnal próbára teszi a gyakorlatban mint az intézmény különböző szinteken dolgozó stratégiai vezetője. Közös eredménynek tartja, hogy – a stratégiai tervezésnek is köszönhetően – a felsőoktatási szférában a szegedi universitas nyerte el a legtöbb fejlesztési forrást az elmúlt években.

A versenyképesség kulcskérdése, hogy a 60 milliárdos költségvetéssel rendelkező szervezet, az SZTE milyen irányba mozdul, mire fordítja erőforrásait – például a képzési területek vagy a K+F kompetenciák terén.

Vilmányi Márton dékán büszke arra, hogy a Szegeden diplomázó közgazdászok 3 hónap alatt az átlagjövedelemnél jobban fizető munkát találnak. Fotó: Schmidt Andrea
Vilmányi Márton dékán büszke arra, hogy a Szegeden diplomázó közgazdászok 3 hónap
alatt az átlagjövedelemnél jobban fizető munkát találnak. Fotó: Schmidt Andrea

– Fontos önmagunk számára is definiálni, hogy mi a minőség. A kritériumok közé tartozik, hogy például a hallgatók ismeretei feleljenek meg a munkaerőpiac igényeinek, vagy hogy kiváló kutatási teljesítményt nyújtsunk. De hogy ezt milyen folyamatok eredményeként érjük el, azt modellezni szükséges. Minderről folyamatosan információt kell nyernünk, ezeket össze kell vetnünk az önmagunktól elvárt értékekkel – vázolta a minőségfejlesztés egyszeregyét a szakember.

Névjegy

Vilmányi Márton a szegedi egyetem jogtudományi karára nyert felvételt, ott is államvizsgázott, de az újszülött gazdaságtudományi kar adta ki közgazdászdiplomáját. A friss oklevél birtokában azonnal a szegedi GTK oktatói gárdáját erősítette: kezdetben a marketing-menedzsment tanszéken, ma az üzleti tudományok intézetében egyetemi docens. 2003-tól a Szegedi Tudományegyetem stratégiai igazgatójaként, később stratégiai és minőségfejlesztési igazgatójaként dolgozott. Kutatói területei: kapcsolatmenedzsment, hálózati menedzsment, a hálózati kompetenciák stratégiai jelentősége; teljesítményértékelés a közszférában.

Az SZTE elődintézményeiben a világbanki programmal indult el a stratégiai gondolkodás. Azt is mondhatjuk, hogy ennek része az 1994–95-ben indított közgazdászképzés, vagy az önálló gazdaságtudományi kar születése 1999-ben. – Dinamikus pályát írt le a GTK: a képzési területek bővülése, vagy a humánerőforrás alapján – véli az új dékán. Értéknek tartja a fiatal átlagéletkorú, helyi nevelésű és tudományos minősítéssel rendelkező oktatói gárdát. A 40 főállású oktatón kívül a TTIK matematikusai, az ÁJTK jogtudósai és a BTK szociológusai is részt vesznek a jelenleg 2200 közgazdászhallgató képzésében. A dékán szerint a GTK így is él az integráció eredményeként megszületett tudományegyetem nyújtotta előnyökkel. Az oktatás módszertanában, a diákoknak nyújtott szolgáltatásokban, a munkaszervezésben is élen járnak az informatika nyújtotta lehetőségek kiaknázásában. A távoktatás, az e-könyv, vagy éppen a skype-os fogadóórák példasora folytatható. A GTK mint intézmény egy céghez hasonlatosan működik, így a kar életébe, a szervezési folyamatokba bekapcsolódó hallgatók szinte észrevétlenül tanulják meg alkalmazni az előadásokon, szemináriumokon tanultakat.

– A kollégákkal együtt fogalmaztuk meg a GTK fejlesztési irányait – rögzíti az előző ciklusban dékánhelyettesként is dolgozó Vilmányi Márton. Dékánként fontosnak tartja, hogy a hazai felsőoktatásban és a munkaerő-piaci szereplők által is elismert szegedi GTK jobban beékelődjön a társadalomba, erősödjön nemzetközi jelenléte például a tudományban. Az ELI, a Szegedre telepített szuperlézer gazdasági hatásának feltérképezésével példázta, hogy a fejlesztendő irányok közül kiemelik a regionális kutatóközponti szerepkört.

Miért tanulj közgazdásznak?

– A gazdasági szereplőket jobban be kívánjuk vonni a közgazdászképzésbe – fogalmazott Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja. Így készülnek a változásra: az új felsőoktatási törvény ugyanis várhatóan jelentősen csökkenti az állami ösztöndíjban részesíthető közgazdászhallgatók számát. Kétgyerekes apaként azt javasolja középiskolásoknak, hogy ne hagyják magukat eltéríteni céljaiktól rövid távú gazdasági szempontok miatt. Vagyis olyan továbbtanulási irányt, pályát válasszanak, amivel később egész életükben szívesen foglalkoznának. Például tanuljanak közgazdásznak, mert itt elsajátíthatják a strukturált gondolkodás tudományát, megismerik a mikro- és makrogazdaság működését, jól mobilizálható tudásanyagot kapnak. A dékán szerint a szegedi gazdaságtudományi kar vonzó. Többek között azért is, mert az itt diplomázók a végzést követően 3 hónap alatt az átlagjövedelemnél jobban fizető munkát találnak.

Olvasóink írták

 • 10. frakk 2011. szeptember 26. 18:35
  „Ezt a szakot is kezdik annyira a pincébe vinni, mint a SZÉF marketing kommunikáció szakot.
  Megy a mellébeszélés ezerrel, pszichikailag próbálnak ránk hatni, látjuk jár a szájuk, de nem jön ki az érdemleges hang. Sosem voltam a mellébeszélés híve, de ami ebben a riportban elhangzott fent, az mind üres lári-fári. Ha csak ennyi akkor azonnal zárjuk be az iskolát.
  Véleményem tudom sokakkal nem egyezik, de ettől szép egy ellenvélemény.”
 • 9. TUTI 2011. szeptember 26. 17:06
  „...persze hogy az! Nobel-dijat osztogatnak nekik elméleti munkakért ...
  és nagyon hasznos, praktikus tudomány is! :)”
 • 8. kalkutta 2011. szeptember 26. 14:20
  „A közgazdaság az tudomány? Nem úgy látszik.”
 • 7. stonerock 2011. szeptember 26. 08:57
  „sevenof9,
  mint statisztikus: sajnos a statisztikai adatok előrejelzések már korábban is mutatták, előrejelezték a gazdasági válságot....csak a döntéshozókat általában ezek az előrejelzések nem szokták meghatni...”
 • 6. TUTI 2011. szeptember 26. 08:20
  „...és persze tegyük fel, hogy az autópályák már készen vannak, a belvárosi
  közlekedés már frissen felujitva és a 3. hid is már büszken áll. A reptér is már kibövitve!!

  Ekkor hogyan tovább??? Hmm??”
 • 5. TUTI 2011. szeptember 26. 07:07
  „Regionális kutatóközpont? Az szép nagy batyu lesz egyesek hátán!!!
  De muszáj lesz felkapni nagy-nagy örömmel! :) :):)

  Gyors kérdés:
  SZEGED regionális vezető szerepének erősitese érdekében
  melyik/milyen három fejlesztési lépést kellene mielőbb megtenni?”
 • 4. sevenof9 2011. szeptember 26. 00:48
  „lassuk be kozgazdaszkaink hatalmasat buktak itthon is es kulfoldon. Ezt a gazdasagi katyvaszt ep jozan paraszti esszel rendelkezo honpolgar elore latta. Amig a kommunizmust beklyoit le nem vetjuk (az osszes komcsi kitakaritasa a kozeletbol,teljes vagyonelkobzas, titkosszolgalatok teljes felszamolasa, az adossag eltorlese) addig lehet itt igy-ugy verni a p.csunket,hogy milyen faszak vagyunk Excelben meg PowerPointban. Kutassuk mar ki,hogy az OTP-nek miert megy olyan jol...hogy miert van par millardos...hogy a maffia hogy szivargott be a magyar kozeletbe...jah hogy ti is reszesei vagytok a mokuskereknek,bocsanat!”
 • 3. frakk 2011. szeptember 25. 20:08
  „Kérem Dékán Urat azt itt leírt cikk mondatainak egyenkénti megválaszolására, bővebb kiterjesztésére.
  Elnézést de kommunikáció szakból eddig kiváló a cikk, talán a gyakorlati részéből valami kézzelfoghatóval szembesülhetnénk???”
 • 2. frakk 2011. szeptember 25. 20:04
  „Na és mit kutatnak a fiúk ??? Hogy gyakorlati haszna is legyen a képzésnek , kikutathatnák hogyan lehet munkahelyeket Szegedre csalogatni. Kíváncsian várom milyen elképzelésük lenne a közgazdász hallgatóknak, Dékán úr is segíthet :)) Magas technológiát felhasználó termelő vállalat- mezőgazdaság fejlesztés, orvosi műszergyártás, kémiai termék gyártás,és sok egyéb terület.
  Miként képzelik el, 7 M megvalósítást. remélem nem önkormányzati-egyetemi síkon indulnak el.
  Pályázati formában is indulhat, de Autó vásárlás (SAAB különösen) nem szerepelhet benne.”
 • 1. Larsson 2011. szeptember 25. 16:18
  „A képaláírás vicces. Tegyük fel, hogy ezt kérdőívekkel mérik, így csak egy torz statisztika, sztem jó ha a hallgatók negyede kitölti a nyomonkövető kérdőíveket! ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a régi zsinagóga, elmaradnak az októberi előadások

Felfüggeszti programjait a szegedi MASZK Egyesület. A Thealter U21 plusz utolsó előadása után vasárnap este bezárják a régi zsinagógát, legfontosabb programhelyszínüket. Tovább olvasom