Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A szegedi iskolákban nem énekelték a nemzeti összetartozás dalát

Szeged – Nem találtunk olyan szegedi általános iskolát, ahol megörökíthettük volna a nemzeti összetartozás dalának eléneklését.
Szegedi általános iskoláknál próbálkoztunk kedd délelőtt, a nemzeti összetartozás dalának előadását szerettük volna megörökíteni. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiválasztott dala Bársony Bálint Barackfa című szerzeménye. A minisztérium ezt ajánlotta az igazgatók figyelmébe, de nem tette kötelezővé az előadását. Meglepő válaszokat kaptunk az iskolaigazgatóktól, tanároktól és a portásoktól, amikor a dal után érdeklődtünk. A saját vagy iskolája nevét senki sem vállalta.

– Azt a barackost? Nem tudok róla, hogy előadnánk, de azt hiszem nem. Bizonyosan nem – lepődött meg egy tanár az egyik iskolában.

– Osztályfőnöki órákon emlékeznek meg a diákok erről a napról, de nem énekelnek – közölte egy igazgató.

Nemzeti összetartozás napja - Bemutatták az Összetartozás dalát

– Ilyen összerántás nincs, csak osztályszinten van valami – mondta egy másik vezető.

– Bizonytalan vagyok abban, hogy mikorra tervezik, nem tudom mikor lesz. Ezt így nem akarom lenyomni a kollégáim torkán, nem készültek annyira, nem énekelnek szépen a gyerekek – hallottuk a következő igazgatótól, aki azt kérte, hívjuk egy óra múlva, akkor többet tud majd mondani. Hívtuk, ekkor azt közölte, hogy reggel 8-kor túlestek a műsoron, a rossz idő miatt mindenki a saját osztályában énekelte el a Barackfát. Fotót, videót nem készítettek.

– Nem találtak más balekot? A diákok szüleitől is kellene engedély, ha fotózni akarnak, de az ugye nincs. Amúgy lesz dal, de nem tudom mikor. Mi azonban nem kívánunk szerepelni a médiában – válaszolta érdeklődésünkre egy másik iskola vezetője.

– Meg kell kérdeznem a diákmozgalmat, hogy tervezik-e a dalt – mondta egy hang a telefonban, amikor a tanárit kapcsolták egy iskolában. Visszahívást ígértek, de nem kaptunk.

– 500 diákot nem lehet betanítani egy ilyen dalra, amúgy sem kaptunk semmiféle hivatalos értesítést, csak kósza híreket olvastam róla. Amúgy meghallgattuk rádión – mondta a sokadik megkeresett igazgató.

– Sajnálom, csak az igazgató szolgálhat bármiféle információval, de ő nincs az iskolában, kirándul a gyerekekkel – közölték egy portán. Azt mondták, ha szülőként érdeklődnénk, akkor sem segíthetnének abban, hogy hol és ki énekli el a Barackfát. Kerestük Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot is, a Csongrád megyei tankerület vezetőjét, egyelőre nem értük el. Amint kapunk tőle választ, azonnal közöljük.

Cikkünk frissül, ha ön igazgató, tanár, szülő, esetleg diák, és készített felvételt a Barackfa című dalról, kérjük ne habozzon elküldeni az online@delmagyar.hu e-mail címre.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. kormoska 2013. június 10. 09:27
  „Szeged kis túlzással olyan mint Monaco!
  Ahogy Monaco be van ékelődve Franciaországba,úgy van beékelődve Szeged a narancsos színben pompázó Magyarországba.
  Szeged szinte egy városállam mostanság,itt másképpen gondolkoznak,élnek az emberek.Itt nem torzult annyira el a társadalom megosztottsága,az itteni emberek többsége bölcsebb,átlát a Fidesz szitáján!”
 • 57. kormoska 2013. június 05. 10:22
  „6.Buvana
  Nálatok nem oktattak helyesírást Te <moderálva>,(moderálva,moderálva) ......lap?
  A teljes nevem sem vagy képes leírni:kormoska
  Ez elmúlt 23 évben vált az a nap igazi GYÁSZNAPPÁ a komplett magyar jobboldal és a hozzád hasonló egyének miatt.
  A temetőket viszont tényleg kedvelem,mert ott már nincs széthúzás a legbékésebb hely a világon!”
 • 56. cselac 2013. június 05. 09:21
  „Roxper: ki beszélt itt határokról, meg bohóckodásról, ember? Miért kell rögtön beskatulyázni valakit csak azért, mert úgy gondolja, hogy a múlttal és a történelmünkkel való szembenézés után lehet előre lépni? Ha valaki kiejti a száján, hogy Trianon, akkor már rögtön náci, meg antiszemita lesz a csökött hozzáállás miatt...”
 • 55. grafika88 2013. június 04. 21:44
  „<moderálva>

  És amikor a fidesz--még ellenzékben volt 4 éve ?? és az Mszp --1 perces néma felállással emlékezett meg e-gyászos napról...ŐK ov. az ÉLEN KIVONÚLTAK !!!!!!!!!!!!!”
 • 54. vélemény 2013. június 04. 19:57
  „Ha valaki keres az talál ilyen filmeket.
  Sátoraljaújhely, 2013. 06. 04.A nemzeti összetartozás napja
  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kossuth Lajos Gimnázium Szakképző Iskola
  Trefort Ágoston Szakképző TAGISKOLÁJA
  http://www.youtube.com/watch?v=4haALECJByI”
 • 53. Együgyű 2013. június 04. 19:28
  „,,A szegedi iskolákban nem énekelték a nemzeti összetartozás dalát"
  Ez skandalum! Remélem azonban a hét minden napján lelkiismeretesen meg voltak tartva a Nemzeti tornaórák!
  Hajrá szegedi iskolások! A szegedi iskolások pedig jobban szeretnének teljesíteni! Éljen a nemzeti széthúzás pardon ,,Nemzeti összetartozás napja" és az "Összetartozás dala!" Húzd rá cigány!
  Talán a Nemzeti egységes virtus kiütközött?”
 • 52. vélemény 2013. június 04. 19:15
  „41. Roland1000
  Egyébként meg: a cikk írója azt hiszi, hogy ez jópofa?
  - Nézd meg a kezdőlapon a fotót!”
 • 51. mattil 2013. június 04. 19:03
  „Na mi az? Mégsem tetszett a saját videó?”
 • 50. dimari 2013. június 04. 17:17
  „Ha az egyéb sikertelenségeinket akarjuk elfedni, azonnal a magyarságunkkal jövünk elő. Pedig magyar van ilyen is, olyan is, és egy nemzethez tartozunk. Az országot, a nemzetet szavak nélkül szeretjük, ter-mé-sze-te-sen.
  De: emberileg ugyanolyan vegyes társaság vagyunk, mint más népek.
  Petőfi Szabadszálláson: " Hanem azt korán se várjátok, hogy én titeket magasztaljalak, mert akkor szemtelenül hazudnám. Becsületemre mondom, hogy ti nem vagytok remek emberek, vagy eddig legalább nem voltatok. Március 15-éig az egész Magyarország nagyon szolgalelkü, kutyaalázatosságu ország volt és ti ebben a virtusban közelebb álltatok az elsőkhöz, mint az utósókhoz.... Az isten az állatnak teremtett négy lábat, az embernek csak kettőt, azért, hogy egyenesen járjon és embertársainak egyenest a szeme közé nézzen, – mert az ég alatt minden ember egyenlő, egynek sem szabad másokra lenézni, egynek sem szabad másokra fölnézni. Nem ismerek magamnál se kisebbet, se nagyobbat." Hát, szolgalelkűségben szerintem nem sokat változtunk...”
 • 49. alfa258 2013. június 04. 17:13
  „Ritka ocsmányság! Mi az, hogy talpaink összeérnek? ? Ja és a barackfának narancsot kell mosta tól teremni ugye? Mert úgy az igazi!”
 • 48. roxper 2013. június 04. 16:44
  „42.
  Törődj már bele végre, múlt elmúlt és nézz előre, mert ezzel nem lépsz előre! Tudomásul kellene venni azt is, hogy ma már nincsenek határok és ezt ki kellene használni és nem hőbörögni ellene, itt természetesen nem a szavazatvásárlásra gondoltam, meg a többi határontúli bohózatra.”
 • 47. iatak 2013. június 04. 16:40
  „ökör kör!”
 • 46. Logaritmus 2013. június 04. 16:26
  „Megkönnyeztem, ez olyan hazaffyas lett!”
 • 45. queenmargareth1 2013. június 04. 16:20
  „ja, bocsi, leesett: a lá-lá-lá-lá-lá a közös nyelv, hogy megértsük ugye egymást, mint összetartó nép.(és ugye a l-lá-lá-lál--t a perui magyar is elénekli a Machu Picchun-n)”
 • 44. pachakuti 2013. június 04. 16:19
  „Köszönjük, Emese!”
 • 43. queenmargareth1 2013. június 04. 16:12
  „jaj, végignéztem és végighallgattam: ez egy brutál nóta.És olyan rohadt értelmes is.Aki azt írja, hogy az újságírók csúfolták meg ezt a dalt az téved.A dal kitalálói csúfolták meg ezzel a megemlékezést.
  Én biztos nem énekeltettem volna el a diákjaimmal.Miért szenvedjenek még az utókor baromságaitól is?!

  a legértelmesebb része: lálálálálá, kötőjelekkel.
  de én úgy értelmeztem, hogy IDÉN ez a dal, tehát minden évben külön lesz erre pénz?Vagy én értelmeztem rosszul?”
 • 42. cselac 2013. június 04. 15:52
  „36: én ezzel a Te hozzászólásodra reagáltam, amit a megváltoztatásról írtál. Megváltoztatni nem lehet, de emlékzeni rá gondolom csak-csak nem olyan nagy baj. Viszont túllépni rajta botorság lenne, hiszen szembenézni sem tudunk vele, ahogy a történelemoktatást is adott politikai kurzusoknak vetjük alá. Egy ünnep/gyásznap nem attól lesz azzá, mert az aktuális politikai vezetés azt diktálja. A lelkekben kell ennek megérnie.”
 • 41. Roland1000 2013. június 04. 15:46
  „Egyébként meg: a cikk írója azt hiszi, hogy ez jópofa? Aki ma ezzel a dallal poénkodik, az valamit félreértett..., és - nem mellesleg - nem olvassa a kommenteket...”
 • 40. mattil 2013. június 04. 15:46
  „Kicsit jobban össze kellett volna hangolni ezt a közös éneklést kedves ujságírók :)”
 • 39. Roland1000 2013. június 04. 15:36
  „Zka! Megérdemeltük? Te meg nem érdemled a magyar állampolgárságot! Magyarnak semmiképp ne valld magad a következő népszámlálásnál! Nem szégyelled magad?”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy olvasásteszt: nyert ajándékcsomagot?

A könyvhét rendezvényei előtt arra voltunk kíváncsiak, hol, hogyan és milyen könyvet olvasnak! Sorsoltunk, s hamarosan az értékelést is olvashatják. Tovább olvasom