Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A szegedi kiadók karácsonya

A hazai könyvkiadók szinte a karácsonyból élnek: az ünnepet megelőző négy-öt hétben realizálják éves forgalmuk több mint egyharmadát. A szegedi kiadók is számos kötet megjelenését időzítették az ajándékvásárlási roham idejére.
A szegedi Lazi Könyvkiadó a Dóm téren saját sátorral is jelen van. Fotó: Segesvári Csaba
A néhány helyi író kis példányszámú könyvének kiadásával 12 éve indult, de 1998-tól már komoly, országos cégnek számító szegedi Lazi Könyvkiadó elsősorban magyar és külföldi szépirodalmat, filozófiai műveket, valamint szórakoztató könyveket ad közre igényes kivitelben. Hagyományaihoz híven idén is több kiadvánnyal jelentkezett az ünnepre: felhívó címmel – Karácsonyi ajándék – jelentette meg a magyar írók karácsonyi elbeszéléseit tartalmazó kötetet. Ünnepi kötet a Fagyöngy – A szeretet könyve is; a magyar líra Erdély-tárgyú költészetének legjavát vonultatja fel a harmadik karácsonyi kötet, a Szeretőm, földem, Erdély.
– A könyvkiadók többsége igyekszik karácsonyra időzíteni újdonságainak megjelentetését, mert ilyenkor vásárolnak legtöbb kötetet az emberek.

Az éves forgalom több mint egyharmada realizálódik az ünnepet megelőző egy hónapban. Fontos, hogy a kiadók időben kijöjjenek az újdonságokkal, mert a nagykereskedők csak a november 15-éig elkészült könyveket veszik át karácsonyi forgalmazásra – mondta Hunyadi Csaba.

A szegedi Lazi irodalmi szerkesztője szerint a kiadók szinte abból élnek, hogy van karácsony, még a nyár eleji ünnepi könyvhét forgalma sem hasonlítható a decemberi csúcshoz.

A reprezentatív albumairól, szótárairól ismert szegedi Grimm Könyvkiadó ezúttal nem kötetekkel, hanem 40X68 cm-es, mutatós naptárakkal rukkolt ki az ünnepre. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója, Fábián Tamás szemet gyönyörködtető fotóinak felhasználásával és informatív szövegeivel készült az Izland – A tűzben született Jégország, az Erdély – Hegyek, völgyek között, és A Föld arcai.

A helyi szerzőket előnyben részesítő Bába Kiadónak idén nincs jelentősebb ünnepi kiadványa, Majzik István ügyvezető igazgató Veszelka Attila Lélegző sötét című verseskötetét, Deme Zoltán Ásatását, valamint a Zrínyi-iskola tanárának, Balogh Kingának új kötetét, a Néma karnevált ajánlja. A Tiszatáj Alapítvány karácsonyra adta ki a Kossuth-díjas Sándor Iván új könyvét, a Daniellával a vonatont, valamint az Európai látókörű magyar című kötetet, amely 52 szerző emlékezése Németh Lászlóra. A Szukits Könyvkiadó számtalan újdonsága közül érdekesség Jack Kerouac kötete, a Dharma hobók – sokak kedvenc írója annak idején a tőle megszokott elszántsággal vetette magát a buddhizmusba. J. R. R. Tolkien Szörnyek és ítészek és Mark Twain összes Tom Sawyer-története is az ünnepre jelent meg.

Népszerű ajándék a szegedi Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó két kiadványa, a 2007-es Katolikus zsebnaptár és a Katolikus Kincses Kalendárium. Karácsonyra jelent meg a Szegedi Hittudományi Főiskola teológusprofesszorának, Benyik Györgynek Igézők (C év) című kötete is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és… Tovább olvasom