Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A szegedi masamód mostoha sorsa

Szeged - Kevés mai nő olyan merész, hogy hétköznapokon is egy csinos kalappal a fején lépjen ki az utcára. Holott ez a kiegészítő jelen van a nemzetközi trendben. Mindennapi elfoglaltságaink azonban nem az elegáns, sokkal inkább a lezser öltözködést igénylik, amelyhez kevéssé illenek díszes fejfedők.
A Kalap alatt Szeged egyik legnépszerűbb szobra. 1975-ben készült, amikor nagy divatja volt az elegáns fejfedőknek. Manapság a retro a sikk, így joggal várhatjuk, hogy a hölgyek szebbnél szebb ékes darabot válasszanak és tegyenek a fejükre. Az utcán sétálva azonban csak elvétve látunk kalapban pompázó nőket.

Varsányiné Székely Anna, az egyik szegedi üzlet tulajdonosa huszonöt éve nyitotta meg boltját. – Az első hét évben kizárólag kalapokkal voltak tele a polcaim – meséli. – Most már azokból van a legkevesebb, a méteráru elfoglalja a helyüket. Ráadásul már nem mindegyik az én kezem munkája.

Az egykori masamód – vagyis kalapkészítő – nem látja derűsen a helyzetet. Legfőbb bajnak azt tartja, hogy a mai nők nem úgy öltözködnek, ahogy azt egy szép kalap megkívánná.

Varsányiné Székely Anna egyre kevesebb kalapot készít.
Fotó: Frank Yvette

Ezen a véleményen van Fekete Gizi is, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője, aki leginkább akkor visel míves fejfedőket, ha szerepe megkívánja. – Hétköznapokon is szívesen hordanám, azonban igazán igényes megjelenést kíván. Gondosan meg kell választani hozzá a ruhákat, kiegészítőket – vázolja a kalap mostoha sorsának okait a művésznő. Holott jól állnak neki a fejfedők. Kedvencei a nagy karimás darabok, amikkel mostanában nehezen azonosul. Egy kalapos hölgy ugyanis látványos jelenség, ő pedig inkább rejtőzködne.

Kétségtelen, hogy a fejfedő általában feltűnő darab. Ahogy Papp Janó jelmeztervező fogalmaz: a kalap megtiszteltetése az öltözetnek. – A 2007–2008-as trendben abszolút jelen van. Sajnos a funkcionális divat korát éljük. Nem lenne szabad azonban elvonatkoztatni az efféle díszítőelemektől sem – mondja. Szerinte rengetegféle van forgalomban, csak meg kell találnunk a megfelelőt. Állítja: a 80-as évek hatását lehet érezni a modelleken. A legfőbb szabály: minden mehet, ha jól áll. – A mai divat rendkívül nyitott és felszabadult, a turbánok, csavart textilek ugyanúgy megállják a helyüket, mint az egyszerűbb modellek. A klasszikus kalapok méltók lennének arra, hogy utódaik ma is megjelenjenek az utcákon – vélekedik Papp Janó.

– Egy franciaországi utam során szereztem be az egyik kedvencemet: egy püspöklila, ovális, nyolc-tíz centiméter magasságú darabot. Itthon sokáig abban pompáztam, és mindig úgy éreztem magam, mint egy párizsi grácia – emlékszik vissza Szondi Ildikó önkormányzati képviselő, aki szerint a kalap mindkét nemnek egyéni arcot, személyiséget ad. A gond csak az, hogy a tervezők leginkább az idősekben gondolkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Györgyi kísérletének első alanya a 82 éves férfi

Szeged - A C-vitamin áldásos hatását már 11 éves korában megtapasztalhatta Lovászi Imre. Nyolcvankét… Tovább olvasom