Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

A szegedi médiaképzés nem függ a BMI-ben történtektől

Szeged - „Totális a káosz a Budapesti Média Intézetben" – írta tegnapi számában az egyik bulvárlap. Mivel a BMI 1994 óta a szegedi egyetem médiatudományi tanszékének budapesti konzultációs központjaként működik, kíváncsiak voltunk arra, hogy a fővárosban történtek hogyan hatnak a Tisza-parti képzésre.
Az érintettek szerint nincs fejetlenség a BMI-ben, de a szegedi következményekről ellentmondásosan nyilatkoztak.

Ismét áll a bál a Budapest Média Intézet körül. A szegedi egyetemhez kötődő, de Havas Henrik-féle iskolaként ismert intézmény korábban a fejlesztési hozzájárulás beszedése miatt egy hallgatója által indított per fordulóiban került a sajtó célkeresztjébe. Most azt hírelik: a riporter eladná tulajdonrészét abból a cégből, mely a BMI-hez kötődik. Részben ezért állt föl a BMI-t működtető cég ügyvezető igazgatói székéből Érdi Sándor, aki – az ugyancsak ismert televíziós szakember Szegvári Katalinnal együtt – oktatóként is felmondott.

A HÖK nyugodt

– A hallgatókkal való folyamatos kapcsolattartás folytán biztosan állíthatom, a Szegedi Egyetem Budapest Média Intézetében nincs káosz – nyilatkozta lapunknak Denke Dániel, az SZTE-BMI hallgatói önkormányzat elnöke. – Az oktatás zavartalan, a háttérben zajló viták – egyelőre – nem érintik közvetlenül a hallgatókat.

– Ki mondja, hogy eladom a tulajdonrészem? – kérdezett vissza Havas Henrik, mikor a pillanatnyi viszonyok tisztázása miatt telefonon hívtuk. – Ha el is adnám, az az én üzleti titkom lenne, nem tartozik a nyilvánosságra – hangsúlyozta a Média Menedzser Oktató Kft. többségi tulajdonosaként. Önmagát nem a kft.-hez kötődő BMI-vezetőnek, csak az intézmény egyik oktatójának, a sajtóműfaj ismeretek előadójának nevezte. Az SZTE kommunikáció- és médiatudományi tanszék egyetemi főmunkatársaként elmondta, hogy a BMI-ből szeptemberben önként távozó Érdi Sándor és Szegvári Katalin helyett Kóczián Pétertől és Kálmán Olgától tanulhatják meg a diákok a szakma fortélyait – Szegeden is.

Az 1994 óta kialakult gyakorlat szerint az SZTE BTK üzemelteti a BMI-t, vagyis az elméleti jellegű előadókat az egyetem küldi, míg a gyakorlati képzést a Havas-féle kft.-vel szerződött oktatók adják, akik a Szegeden tanuló diákok képzésében is részt vesznek. Az SZTE médiatudományi tanszéke honlapján a meghívott előadók között – mások mellett – Érdi és Szegvári neve olvasható.

– A televíziózás bonyolult mesterség, sokkal több, mint egy rádiós interjú kamerás rögzítése – jelentette ki Érdi Sándor. – Erre szeretném a hallgatóimat oktatni! Erre a BMI-ben nem látok lehetőséget, ezért ott ezentúl nem adok órát, de a szegedi egyetem hallgatóival a következő félévben ugyanúgy találkozom, mint az előző tanévekben.

– Nem látom jelét annak, hogy a BMI-ben bármi is zavarná az oktatás rendes menetét. De a diákok között sincs riadalom, senki sem fordult hozzám panasszal – jelentette ki Forgács Tamás, az SZTE bölcsészkari dékánhelyettese, aki épp tegnap a fővárosban tartott nyelvtörténeti előadást a Havas-féle iskola harmadéves hallgatóinak. A bölcsészkari dékán, Almási Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta: pillanatnyilag nem látja indokoltnak, hogy a BMI-vel kialakult együttműködésen változtassanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egymásért újra segíti Mehmet Karcsikát

Szeged - Döntött a gyámhivatal, Mehmet Tüysüz novembertől találkozhat a fiával. Igaz, egyelőre… Tovább olvasom