Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A szegedi Móra-múzeum Benczúr-tárlata gyermekkori grafikákkal bővült

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Benczúr, a festőfejedelem című kiállítása a művész rendkívüli kézügyességéről árulkodó gyermekkori grafikáival bővült.
A rajzokat, amelyek közül a legkorábbiakat tizenkét éves korában készítette Benczúr Gyula, a nyíregyházi Jósa András Múzeum kölcsönözte a szegedi tárlatra. Már ezeken az alkotásokon is feltűnik Benczúr Gyula zsenije - a könnyed életképeket óriási tehetséggel vetette papírra.

Gyermekkori rajzokkal bővült a Móra Ferenc Múzeum Benczúr-kiállítása.
Gyermekkori rajzokkal bővült a Móra Ferenc Múzeum Benczúr-kiállítása.

Az érdeklődők mostantól Benczúr kedvenc rajzolószékét is megtekinthetik: a leleményesen kialakított ülésen remekművek százainak vázlatát készítette el a festőfejedelem. A kamaratárlaton a fiatal és az idős Benczúrral egyaránt találkozhatnak a látogatók: az egyik legkorábbi önarcképe mellett az egyik legutolsó róla készült fotót is bemutatják a Móra-múzeumban.

A szegedi Kultúrpalotában december közepéig látható tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. A Móra-múzeum dísztermében a portrék mellett tájképeket is láthatnak az érdeklődők, az alkotások a nyíregyházi múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek Szegedre. A tárlaton látható a szegedi közgyűjtemény négy saját Benczúr-képe is, ezek közül az egyiket, a Beatrix esküvője című festményt több évtizednyi lappangás után azonosította Nátyi Róbert művészettörténész. A kiállítást ingyenes tárlatvezetéssel is megtekinthetik az érdeklődők: minden csütörtökön 18 órakor indulnak a vezetések a Móra-múzeumban, mely aznap 20 óráig tart nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabolcs, a hivatásos érzékenyítő

A fogyatékkal élő emberek mindössze 9 százaléka dolgozik. Köztük van a magát sérültnek nevező, kétgyermekes Papp Szabolcs. Tovább olvasom